lauantai 10. tammikuuta 2015

Paimennusta ja agsaa

Paimennustreeni on jatkunut samalla teemalla. Jerikolla ajon tempo on mielestäni niin hyvä kuin se sillä voikin olla, joten tänään keskityttiin ihan pelkästään siihen nostoon. Tähän kyllä tarvitsee apuakin jatkossa, että joku pitäis lampaita paikoillaan, kun noi on kans jo oppinut juoksemaan ihmisen luo heti, kun koira ohittaa sivulinjan. Hieman paremmin sai nostoa imitoitua, kun ajoikin lampaat ensin poispäin ja sitten flänkillä käänsikin Jerikon taakse. Silloin ne ei ottanut ihan niin hirveetä laukkaa mua kohti ja Jerikolle sitten kohtuullisempi harjoitus. Ihan selvästi on kyllä alkanut ajatusta ymmärtää ja aina vaan vähemmästä osaa rauhoittaa tahtinsa. Tänään se kerran jopa lähti liikkeelle kävelytahtia, vähän meinas nostaa laukalle, kun lampaat erkani, mutta pienellä murahduksella hidasti taas. Sivutuotteena tälle treenille ollaan saatu täsmällisempi pysähtyminen tasapainoon. :)

Tietty nyt sitten ollaan tehty aika paljon suoria nostoja ja pysäytyksiä tasapainoon ja tämä treeni, kun saadaan hyvään vaiheeseen (eli Jeriko ehtii kunnolla tajuta millaista toimintaa siltä haluan) niin sitten tarvitsee taas rikkoa vähän tuota tasapainoa ja hioa kaaria. Se on varmasti väistämättä edessä. Jotenkin näen kuitenkin paremmaksi, että keskitytään nyt useampi treeni putkeen yhteen aiheeseen, niin koirilla on edes joku mahdollisuus ehtiä tajuta mitä haluan niille opettaa.

Ukon kanssa ajotreeni on myös alkanut tuottamaan tulosta. Sillä pysyy paremmin sama tahti, eikä yritä niin paljoa kiihdyttää lampaiden jalkoihin. Näiden lampaiden kanssa etäisyys on aika pieni, kun lampaat liikkuu niin rauhakseen sitten taas poispäinajossa, hyvä olisi päästä vähän villimmille kavereille kokeilemaan..

Joka tapauksessa Ukko pitää parempaa tahtia ja etäisyyttä ja tästä positiivisena sivutuotteena se keskittyy koko laumaan paremmin ja hallitsee niitä katseellaan ja pitää kasassa. Tänään tehtiin poispäinajoa ikään kuin vapaampana ja pyrin jättämään omat käskytykset aivan minimiin. Jos halusin muuttaa suuntaa, niin joko käännyin ja annoin Ukon tasapainottaa tai taputtamalla reittä kutsuin Ukon lähemmäksi mua ja tasapainottamaan laumaa musta poispäin. Jatkoin kuitenkin sitä, että murahdin jos änkesi liian lähelle lampaita, mutta sellaiset jäi nyt jo paljon vähemmälle. Hyvin Ukko alkoi jo itse jarruttamaan jos ajautui liian lähelle, välillä jopa ihan pysähdyksiin jäi odottamaan, että lampaat liikkuu. :) Ukon kanssa varmaan vielä pari treeniä tehdään pelkkää ajoa ja sitten katsotaan sitä nostoa.

Tänään oltiin viimeisellä kerralla viiden Santtu Stenbergin koulutuksen sarjaa, jonka Heidi Pötry järjesti. Iso kiitos Heidille organisoinnista! :) Treenasin siis tällä kertaa pelkästään Ukon kanssa, siltä kun jäi viikolla omat viikottaiset treenitkin väliin. Santun tekemä rata oli todella kiva, just sellainen mistä tykkään: edellyttää ohjaajalta jalkojen käyttöä ja juoksemista ja vääntö-käännökset harvassa. Sopii mulle ja Ukolle kuin nenä päähän. ;)

Alkupätkää kokeiltiin ensin parillakin eri tavalla, itse olin suunnitellut persjättöjä keppien jälkeisille hypyille ja tekeekierto kolmannen hypyn taaemman siivekkeen ympäri. Toimi ihan jees, mutta tuli tosiaan pidempi reitti ja Santun neuvoma ohjaus valsseineen toimi tosi hyvin ja luontevasti kunhan vaan muistin sen valssin tehdä ajoissa. ;)

Kehityskohtia meillä on mun ohjaus "helpoilla pätkillä". Herkästi alan siinä liikaa vaan löysäilemään ja tunne jää pois heti, kun ei tarvi radan haasteiden vuoksi vetää täysillä. Kontaktit Ukolla vaatii nyt selvästi lisätreeniä, A:lla ihme himmailua ja loikka, puomilla hiipimistä. Hitsi kun olis silloin aluksi päässyt Ukkoa kunnolla juoksuttamaan kontakteilla ennen mitään pysäytysten harkitsemistakaan.. Kolmantena huomionarvoisena kohtana ihan loppua ennen pimeään putkeen lähettäminen ja siitä eteneminen. Ukko herkästi kääntyi putkesta tullessaan muhun päin, minkä oletan johtuvan siitä, että putken takaa lähettäessä se oletti radan jatkuvan sinne. Etupalkalla ja sitten mun "eteen"-käskytyksellä saatiin kyllä Ukko hienosti kohdistamaan liikkeensä suoraan eteen.

Ei kommentteja: