Ukko

bordercollie uros
syntymäaika: 22.01.2012
väritys: tricolour (mottled)
emä: PPR1 Solvallarens Astra
isä: GK Vallhund Pr, Fin AVA, Fin TVA, BH, HK2, RH-FL A Trentino's Great Meet

korkeus: 53,5 cm
paino: 20 kg
silmät:  CRD/CH todettu 3/2017
lonkat: C/C
kyynäret: 1/1
olat: kuvattu terveiksi
risti-/lanneselkä: LTV0 VA0 SP0
kuulo: molemminpuoleinen kuulonheikentymä
CL vapaa
TNS vapaa
CEA affected (geneettisesti sairas)

Tulokset

valjakkohiihto: Viestin SM1 v. 2018, piirM 3. v. 2016.
toko: AVO1
rallitoko: RTK2
agility: 3-luokka
paimennus: 2-luokka, PPR1 PAIM1, SPKY:n perusrata suoritettu hyväksytysti SPKY:n paimennuskisatuloksia
pk: BH-koe suoritettu
näyttely: EH

Ukko KoiraNetissä


(c) Tiina PalmuUKOSTA YLEISESTI:


Ukosta oli aluksi hieman vaikea sanoa onko se lintu vai kala. Ukon myötä pääsin todella tutustumaan bordercollien sielunelämään ja sellaisten pohdintojen äärelle, joita melko suoraviivaisen Jerikon kanssa ei ole tarvinnut miettiä ollenkaan. Vankan suhteen luominen Ukkoon vaati multa todella työtä ja asiaan paneutumista, koska muuten Ukko olisi jäänyt ihan "koiran koiraksi". Ukkoa ei voi oikein yksioikoisesti kuvailla sanoilla "kova" tai "pehmeä", mutta Ukko ei kyllä todellakaan ota painetta asioista tai elämästä sen ympärillä. Ukko myös tekee pitkälti juuri niin kuin Ukko tahtoo. Ukko ei stressaa eikä hötkyile, ja perustemperamentiltaan se on rauhallinen. Taistelutahto Ukolla on kuitenkin huomattavan suuri.

Ihmisiä kohtaan Ukko on ystävällinen, mutta ei jaksa olla kiinnostunut vieraista kovin pitkään. Vieraita koiria kohtaan hieman samankaltainen tilanne.

Paimennuksessa Ukko käyttää vahvasti silmää ja fiilistelee lampaita myös hyvin tarkasti. Liikkeiltään Ukko on rauhallinen ja pehmeä, ja sen olemus usein rauhoittaa paimennettavat eläimet ja se päästetään huomattavasti lähemmäksi kuin monet muut koirat. Ukko mielellään paimentaisikin todella lähellä, ja kaaret/flänkit sillä tuppaa olemaan suppeat.

Ukko kohtaa jumittavat lampaat tyynen rauhallisesti ilman hätiköintiä. Ukkoon ei tule painetta paimennettavista eläimistä lainkaan, eikä sitä hermostuta lainkaan painaa raskaita eläimiä pitkäänkin. Tämä eläinfiiliksen kanssa on ominaisuuksia, joita arvostan Ukossa eniten.

Agilityssä Ukko ei koskaan ollut erityisen nopea koira. Jälkikäteen luulen, että Ukon oli vaikeuksia lukea ohjauksia ja se hidasti sen vuoksi. Ukko nousi kuitenkin 3-luokkaan ja kisasi siellä hyvän aikaa ennen kuin lopetettiin. Myöskään toko ei varsinaisesti Ukkoa sytyttänyt ja jätettiin toko AVO-luokan koulariin.

Valjakkolajit on ollut Ukon juttu ja siinä Ukko on ollut luottopakki. Erityisesti yhteislähdöt on saanut Ukon syttymään ja siinä sen kilpailuvietti herää henkiin.

VIDEOITA UKOSTA:

Agility:
eka möllistartti
hyppytekniikkaa
Viimeinen 1-luokan startti
Ensimmäinen 2-luokan startti

Paimennus:
Paimennustreeniä 8.2.2014

Toko/tottis:
Ukko tottistelee

Random:
Ukko ja Simo 7 kk leikkii
Watin kanssa leikkimistä
Ukko leikittämässä 9-viikkoista Köliä
Ukko uimassa
Vetohiihtoa Jerikon kanssa
Stigan vetoa Jerikon kanssa