perjantai 1. kesäkuuta 2012

Tositoimissa

Käytiin tänään Jerikon kanssa Mouhijärvellä Kiviniityn kotieläinpuistossa siirtämässä lampaat sisältä ulkotarhaan. Niitä taisi olla kuusi aikuista ja niiden karitsat, kokonaisuudessaan varmaan ainakin 15 lammasta. Näitä uuhia alettiin siis ensimmäistä kertaa paimentamaan viime heinäkuussa muistaakseni ja alkuun olivat todella hankalia. Nytkin olin vähän varautunut siihen, että talven jälkeen (ja kun niillä oli karitsatkin siinä) olisivat olleet hankalia, mutta nehän toimi oikein kivasti. Talven tauon jälkeen selkeesti silti luottamus ja kunnioitus Jerikoon tallella, eivätkä ollenkaan yrittäneet sellaisia tyhmyyksiä kuin viimeksi alkuun. Nyt liikuttiin niin nätisti yhdessä porukassa ettei mitään. Vähän kyllä tuli mutka matkaan, kun pihan portti oli unohtunut auki ja lampaat juoksi sinne syömään kukkaistutuksia. :D Sitten ne olikin vähän hankalampi saada portista ulos, taisi olla niin että kun yritin peruskuljetusta niin ne ei tohtineetkaan niin hyvin lähteä mua kohti siitä portista (eivät silleen hakeudu kuitenkaan ihmisen lähelle, ovat arkoja), kun sitten kun siirryin taakse lähti hyvinkin nopsaan portista pihalle. :) Jeriko työskenteli kyllä koko ajan hyvin, olin sitten lauman edessä tai Jerikon vierellä/takana. Ja vaikka Jeriko joutui työskentelemään aika lähellä, niin lampaat ei siitä yhtään liikaa hermostuneet.

Lopulta ennen tarhaa vielä pienet kierrokset, kun viereisessa tarhassa oli pari lammasta jo valmiina ja sen aitaan nämäkin jumitti, ja yritti vielä kallioiden ja vanhan viljasiilon luokse sujahtaa. Vähän joutui Jerikolla lisäämään painetta, että sai lampaat liikkumaan kallion ja väärän aitauksen aidan välistä takaisin päin (tiellä myös kuusi), mutta mun mielestä hienosti Jeriko käytti päätään ja antoi karitsoiden olla ja meni niiden ohi perimmäistä uuhta työntämään. ja sai sillä lauman liikkeelle. Karitsat kun on sellaisia kakaroita, turha niitä kiusata. ;) Lopulta sitten saatiin lampaat omaan tarhaansa eikä koko hommassa kestänyt kovinkaan kauaa. Meni tosi jouhevasti koko homma pikku kiemuroista huolimatta! :) Olin kyllä tosi tyytyväinen Jerikoon, vaikka vähän olikin yli-innokkuutta ilmassa ja vauhtia välillä turhan paljon eikä aina ihan olisi malttanut odottaa paikallaan.. Taitaa olla joku tän viikon paimennusteema, kun samanlaista oli maanantaina ja tiistainakin. :D Mutta siis homma tuli tehdyksi paljon nopeammin ja jouhevammin kuin viimeksi, joten selvästi Jeriko on kehittynyt paljon ja itseluottamus kasvanut, mikä näkyy siinä kuinka se käsittelee lampaita ja kuinka nämäkin lampaat pysyi ihan rauhallisina eivätkä yhtä kertaa lukuunottamatta kokeneet ollenkaan tarvetta suojella karitsoitaan. :)

Ukkokin oli reissussa mukana, mutta vielä en sitä näille lampaille mukaan ottanut, vaan Ukko odotti sisällä Watin (bretagnen basset uros) ja Lakun (labbis narttu) sillä välin kun Jeriko hoiti. Lampaat oli kyllä nyt niin mukavia, että myöhemmin kesällä kun karitsat on erotettu voisi ajatellakin ottavansa Ukkoa treeniin mukaan. :)

Kotona Ukon kanssa on aloitettu treenaamaan perusasentoa. Ihan muutaman kerran käytin kohdekeppiä apuna ja sitten aloin sheippaamaan toimintaa ja odottamaan Ukon tarjoavan perusasentoa. Tämä olikin varmaan ihan hyvä ratkaisu, koska jo nyt Ukko silti fiksoituu aika paljon vasempaan käteen josta kuitenkin palkka tulee (nappulat oikeassa nyrkissä josta siirrän vasempaan). Vie varmaan vähän aikaa ennen kuin saa Ukon ottamaan kontaktia automaattisesti eikä vasta sitten, kun kutsuu nimeltä. Mutta siis hyvin Ukko jo tarjoaa oikeaa perusasentoa ja tosi kivan tiivistä. ;) Takaa tulee perusasentoon tosi hyvin ja vasemmalle kaartaessa kääntää myös hyvin takaosaansa, oikealle kääntyessä toki myös kun se on helppo. Ihan vielä edestä päin ei osaa tulla, mutta kyllä sekin sieltä tulee, hyvällä alulla. :) Aattelin, että nyt treenataan tätä perusasentoa ja kontaktiakin (ollaan sitä jo otettu), ja sitten kun perusasento kontakteineen hyvä niin aloitetaan seuraamisen harjoittelu askel askeleelta, mitään imuutusta en nyt ajatellut käyttää ollenkaan.
Ihan pikkaisen aloitin myös tunnarikapulalla kapulan pidon harjoittelua, mutta se on nyt jäänyt yhteen treenisessioon. Perusasento kuitenkin tärkeämpi tässä vaiheessa. :)

Huomenna meillä on Jerikon kanssa agilitykisat, pitäkää meille peukkuja! :)

Ei kommentteja: