lauantai 4. elokuuta 2012

Kato hevonen... eiku hirvi!

Eilen oltiin jälkeä tekemässä ja lenkillä Kaislan ja Frodon kanssa. Jäljen olis kyllä voinut jättää väliin, meni jotenkin niin perseelleen. Kaksi pelkkää janaa ja yksi lyhyt keppijälki. Ei edes jaksa tarkemmin selostaa, janat perseelleen hieman eri syistä, takajälkeäkin nosti. Loppupalkat kyllä löytyi, mutta muuten huonosti. Keppijälki muuten ok, mutta viidestä kepistä vain kolme nousi Jerikon itse nostamana, yksi meinas jäädä kun oli heti kulman jälkeen ja kulman Jeriko teki huonosti, toinen jäi totaalisesti en tiedä minne..

Tulipa kiva mieli kun jälkikokeeseen kolme viikkoa ja Jeriko työskentelee paskemmin kuin aikoihin.. Siis alkukesästä kun sinne ilmoittauduin aattelin, että ihan hyvin ehtii treenata valmiiksi janan ja kepit, mutta nyt on sitten tullut vettä melkein koko kesä ainakin iltaisin, eikä ole päässyt jälkeä tekemään niin kuin olin suunnitellut. Siis oikeasti toi vasta ottaakin päähän, töissä usein katsoi ikkunasta, että onpa kiva sää, ja sitten illalla kotiin päästessä vettä tulee taivaan täydeltä! ;( Summa summarum, tarpeeksi ei olla treenattu ja huonolta nyt näyttää! Tekis melkein mieli perua koe, mutta katsotaan nyt vielä.

Ukko teki pienen makkararuudun ja jäljen pätkän. Alkaa toi vauhti vähän nousemaan turhan paljon, Ukkokaan ei malta kaikkia makkaroita syödä eikä edes loppupalkalle meinannut pysähtyä vaan olis vaan jatkanut poismenojälkeä eteenpäin! Mutta en ole huolissaan, kyllä se siitä sitten rauhoittuu. Enkä tosiaan ole edes varma aiotaanko tosissaan Ukon kanssa tehdä, kunhan nyt mukana hömpötellään.

Sillä välin, kun jäljet vanheni käytiin lenkillä Niihamassa. Kesken matkan yhden mäen päällä jonkinlaisen niityn laidalla säikähdin, kun koirat juoksi edellä ja katsoi, että hevonen juoksee niityllä vapaana. Mutta se olikin hirvi! Koirat ei sitä tainnut edes nähdä tai haistaa, kukaan ei ainakaan reagoinut mitenkään, mutta toki kutsuttiin koirat takaisin ja odoteltiin, että hirvi jolkotteli pusikkoon. Varmuuden vuoksi vielä pyysin Jerikoa vähän haukkumaan, että hirvi sitten varmasti ottaisi jalat allensa eikä jäisi millekään mättäälle mutustelemaan. ;)

Tänään käytiin aamulla heti Kyötikkälässä Tuijan kanssa tottistelemassa. Ukko tuli odottamaan kentän laidalle ja sillä oli nyt kongissa maksamakkaraa ja itse asiassa se toimi ihan kohtalaisesti. Ukko ei yltynyt kiljumaan kertaakaan, välillä vähän vinkui jos kongi oli vierinyt hihnanmittaa kauemmaksi tai sitten maksamakkarat oli niin syvällä ettei enää saanut mitään irti, mutta keskittyi hyvin taas kongiin kun ojensi sen lähemmäksi tai kaivoi maksamakkaran hieman edemmäksi. Ukko touhusi konginsa kanssa myös, kun aikuisille ammuttiin, ei tainnut päätään nostaa.

Ensin leikitin taas molempia ja kyllä huomas kuinka on alkanut vaikuttaa, Jeriko lähti heti leikkiin mukaan eikä ollut yhtään vaivaantunut. Tehtiin nyt sitten niin, että Tuija nappasi Jerikon kiinni hetken leikin jälkeen ja Jeriko joutui katsomaan, kun mä jatkoin Ukon kanssa. Oli se vähän kade. ;)
Ukko teki kaukkareiden istu-maahan-istu vaihtoja, ihan hyvin jo sujuu sellaisella metrin etäisyydellä. Luoksetulo otettiin myös. Pitäis kyllä opettaa se eteen istuminen, sitä ei ole vielä otettu ollenkaan.

Jeriko teki ensin paikkamakuun ja mä ammuin samalla Tuijalle ja Ronjalle, kun he teki seuraamista. Olin kasvot Jerikoon päin, jotta näin missä Tuija ja Ronja menee, näinpähän sitten samalla mitä Jeriko teki. Ei siinä kyllä mitään nähtävää ollut, yritin katsoa räpäyttikö edes silmiään, mutta ilmekään ei värähtänyt. Onneksi edes yksi asia on niin pommin varma ettei sitä tarvitse ollenkaan miettiä. :)

Sitten kävin viemässä eteenmenolelun valmiiksi, Jeriko samalla seuraamassa. Halusin nyt ottaa esteet kokonaisena, mutta harjoitusesteillä, jotta saa vaan sitä liikkeen kokonaisuutta harjoitella ja samalla nostattaa intoa. Jeriko oli alkuun vähän mahdoton, meinas karata hypylle ja jouduin ihan nyppäsemaan pyllykarvoista, että jumankauta sinne ei mennä ennen kuin on lupa. Jerikolla oli nyt kyllä huippuvire, ei yhtään häiriintynyt mistään ja oli tosiaan heti alusta lähtien valmis hommiin, eikä sitten haitannut vaikka kovempaakin komensin. En muuten olis nypännytkään jos en olis nähnyt, että se on korkeassa vireessä. Kapula haettiin A:n vierestä ja siinä sain Jeriko hyvin jo mukaan ja kontaktiin.

Mutta siis ihana vire ja ihana, kun oli koko treenin ajan niin mukana. :)
No, otin ensin hypyn ja A:n ja molemmat kokonaisina nyt ihan nappiin, ei epäröinyt enää ollenkaan! Herneet ovat kohdanneet! ;) Kun viime kerralla Jeriko oli jotenkin ihan pihalla, yritti joko menon kiertää tai sitten palautuksen. Mutta nyt siis tosi hyvin!

Sitten otin vielä liikkeet ihan ketjutettuna, jäävät, luoksetulo, hyppy, A ja sitten eteenmeno. Tosi hienosti meni ja liikkeiden välitkin tuli nyt ensimmäistä kertaa otettua kokeenomaisesti ja Jeriko pysyi hienosti seuraamisessa ja kontaktissa. Eteenmenossa Jeriko pysähtyi puoleen matkaan hieman epävarmana, mutta uudella käskyllä jatkoi eteenpäin ja lelu löytyi.

Siis tosi kivat treenit ja paransi huomattavasti mieltä eilisestä! Kiitos Tuija seurasta! :) Nyt on hieman parempi mieli. Viikonlopun aikana mökillä pitäis vielä jälkitreeniä tehdä ja kunhan se menis normaaliin tapaan, niin sitten voisi uskaltaa jättää sen hautumaan kokeeseen asti ja mennä sitten vaan kokeilemaan josko onnistuisi. Keppivarmuus ei ole vielä kyllä sitä mitä toivoisin, mutta kun ei enempää kuin kaksi jäisi, niin sitten voisi olla ihan tyytyväinen. Katsotaan.

Mutta siis mulla on kyllä suuri ongelma sopivien käskysanojen käyttämisessä. Eteenmenoon otin nyt sitten käskyksi "mene", koska agilityssä käytän "eteen". Loppujen lopuksi olisi kyllä ollut parempi keksiä joku ihan muu tai sitten käyttää sitä "eteen", koska olen huomannut käyttäväni "mene"-sanaa vaikka missä eri tilanteissa: autoon mennessä jos Jeriko hidastelee tai vastaavissa muissa tilanteissa. Juup. No, ehkä sitä ei nyt tässä vaiheessa aleta enää muuttamaan, kyllä Jeriko tuntuu sen nyt kuitenkin jotenkin tajuavan vaikka kuinka sekoilenkin.
Mulla on myös dilemma Ukon liikkeestä seisomis-käskyn kanssa, luontevalta tuntuisi käyttää "Stop"-sanaa niin kuin Jerikollakin, mutta Jerikon kanssa välillä tuntuu että Jeriko sekoittaa sitä "istu"-sanaan, joten olisiko joku muu parempi? Mulla ei vaan mielikuvitus riitä! :D Koiran kouluttamisen vaikein osuus onkin mulla sopivien käskysanojen keksiminen! :DD

3 kommenttia:

Ella kirjoitti...

Käskysanat on oikeasti vaikeita keksiä :D Meillä on pysäytykseen käytössä "top", mutta tajusin juuri, että se voi sekoittua istumasta ja maasta seisomaan nousemisessa käytettävään "up"-käskyyn... Hmm. Apua :D

Sabina kirjoitti...

Jep. Toisaalta olen yrittänyt lohduttautua sillä, että jos se joku bordercollie eräässä dokkarissa oppi yli 500 sanaa ja toinen pisti tutkimuksessa paremmaksi ja oppi yli 1000, niin eiköhän niistäkin aika moni kuulosta samalta, joten ei voi olla liikaa vaadittu, että koira oppisi erottamaan "stop" ja "istu" sanat vaikka molemmissa s-kirjain sattuu olemaankin.. ;)
Jatkan siis pään hakkaamista seinään näiden sanojen kanssa. :D

Katja kirjoitti...

Meillä on seisomaanjäävässä sanana 'seis'. Isla oli silloin aikanaan oppinut seiso -käskyn, kun alettiin kaukoja opiskella ja se stop ei vain tuntunut sopivan sinne päähän. Käytin kerran vahingossa seiso -käskyä ja siihenhän se pysähtyi :D Oudosti oli koira ketjuttanut, mutta toistaiseksi on toiminut aina :)