sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kevät, paimennus ja PK-lajit. :) Jerikon jälki nro 8

Nyt on ollut niin monessa päivityksessä tarkoitus kirjoittaa myös Jerikon ja Nokin pennusta Norikosta ja se on sitten unohtunut, että nyt aloitan ihan sillä. Noriko on 5-viikkoinen nyt ja voi taivas miten hurmaava pentu ja miten ylpeäksi mä aina tunnen itseni katsoessani Miian laittamia videoita ja kuvia siitä. Ja Noki on aivan unelmaemä, parempaa ei olisi voinut toivoa. :)))
Ja mikä parasta, Norikossa on nähtävissä isänsä elkeitä mitä riiviö-ominaisuuksiin tulee. ;) Siitä tulee varmasti niin hieno koira (ja varmasti pentuaikana aivan totaalisen raivostuttava ajoittain). Olen jo ilmoittanut, että meille saa tulla koska vaan hoitoon ja ehdottomasti on tarkoitus treffailla pennun kanssa säännöllisesti. :)

Norikon isä on treenaillut paimennusta, jälkeä ja esineruutua. Paimennuksessa ollaan edelleen jatkettu kaikaa ohjaamisen harjoittelua ja alkaa sujumaan kyllä jo tosi hyvin. Huomaa kyllä, että toistojakin tarvitaan ja on nyt hyvä ja tärkeää, että pääsee kotona säännöllisesti treenaamaan riittävän pitkillä etäisyyksillä. Hienosti Jeriko jo nyt kuuntelee. :) Jakoa ja häkitystä pitäisi vielä treenailla, mutta varsinkin jakoon meidän lampaat on aivan liian kesyjä ja jalkoihin tuppaavia. Tosin, kisoissa joihin olen ilmoittautunut on todennäköisesti aika samanlaisia ja sellaisten jakaminen tosiaan onkin kaikkein hankalinta. Eli tarvitsee kyllä sitäkin harjoitella.. :) Tänään oli tosi lämmin päivä ja meidän treeni loppuikin lyhyeen, kun lampaat selvästi väsyi kuumuudessa normaalia nopeammin. Enkä ihmettele, itselläkin loppui voimat aika nopeasti kun hakkuujätettä siivottiin.

Ukko on myös treenaillut paimennusta. Nyt muistui itselle mieleen palata Ukon kanssa vähän "alkeisiin" joita ei ole koskaan kunnolla tehty, koska poispäinajossa varsinkin etäisyyden kasvaessa Ukko ei selvästikään oikein kykene ajamaan suoraan vaan alkaa kääntämään lampaita. Nyt siis liinan kanssa harjoitellaan suoraan ajamista ja lampaiden tasapainottamista suoralla linjalla. Ukko on myös vähän auttanut naapurilta vuokralle tulleiden karitsoiden koiraamisessa ja on siinä kyllä loistava. :)Musti oli meillä myös hoidossa/treenaamassa lauantai-sunnuntai. Harjoiteltiin poispäinajoa isommalla laitumella pidempiä matkoja ja sitten ihan peruskuljetusta ja flänkkäämistä. Hyvin menee Mustin kanssa. :) Jeriko heittäytyi suopeaksi Ukkoa kohtaan varmaan liittyen Mustin tuloon ja antoi Ukon tulla aivan kylkeensä nukkumaan, vaikka yleensä nukkuu jossain yksin mahdollisimman viileässä paikassa. :DKäytiin tänään Ilonan kanssa tekemässä jälkeä ja esineruutua. Jälkien vanhetessa tehtiin esineruutua. Ruutu nousi rinteeseen, vasen kulma vielä jyrkemmin kuin oikea. Maasto oli vähän vaihtelevaa, välillä helppokulkuista, mutta välillä vähän tiheämpää. Laitin esineet oikealle keskivaiheille tiskiharjan pää (sattui putoamaan kahden kivan väliin kun heitin enkä korjannut), työhanska vasempaan takanurkkaan ja geelikylmäpakkaus keskelle melko eteen. Jeriko teki hienosti töitä ja kaikki esineet nousi, ei tosin siinä järjestyksessä kuin ajattelin.. Lähetin oikeasta reunasta ensin. Tässä oli juuri vähän vaikeakulkuisempaa ensin ja lähetin ehkä vähän huonosta paikkaakin eikä Jeriko saanut tiskiharjasta hajua. Sen sijaan sai keskiosan etuesineestä melko pian hajun ja nosti sitten sen. Hitto, piti nostattaa se suoralla lähetyksellä, että testaisi Jerikon nenän aukioloa heti lähetyksessä. Uusi lähetys eikä vieläkään saanut hajua tiskiharjasta vaan lähti etenemäään takalinjalla vasemmalle. Kutsuin takaisin ja yritin lähettää keskemmältä viistosta kohti tiskiharjaa, mutta Jerikohan oli jo saanut takakulmasta hajun ja sinne se meni. ;) Viimeisellä pistolla lähti sentään viistoon niin kuin lähetin ja sitten saikin oikeastaan heti tiskiharjasta hajun ja nosti sen nopeasti.

Nyt kun edellisessä treenissä Jeriko vihdoin nosti kaikki kepit, päätin että sille tehdään nyt vähän yllätyksellinen ja erilainen treeni motivaatiota nostattamaan (vaikkei motivaatiossa kyllä mikään vika ole ollutkaan). Ilona tallasi Jerikolle 850m pitkän jäljen, jossa oli vain kaksi keppiä. Jälki lähti janalta oikealle, jälki leikkasi janan melko lähellä, ehkä noin 25 metrissä. Jeriko teki todella upean janan! Eteni suoraan, pysähtyi jäljellä, haistoi ihan pari askelta takajäljestä ja otti sitten määrätietoisesti oikean suunnan. Vaikka olen pyrkinyt olemaan nyt hiljaa janalla, ettei Jeriko oppisi odottamaan mun vahvistusta suunnasta, niin nyt teki niin upeasti ja itsevarmasti, että kehaisin ihan kunnolla. :)

Ei tarvinnut tietää missä jälki meni, kun Jerikon työskentelystä näki, että se jäljesti aivan piirun tarkasti. Selvästi otti jokaisen askeleen oikein ja kulmat teki todella siististi. On se taitava! :) Keppejä ei oltu nyt merkitty, mutta ei tarvinnutkaan kun hienosti nousi. Ekan kepin jälkeen Jerikolla oli vähän enemmän tarkistelua, mutta en ole varma johtuiko siitä että olisi ollut esim. riistan harhaa vai mistä. Kuitenkin juuri ennen toista eli viimeistä keppiä Jeriko otti todella hienon tarkasti kiven ylityksenkin (eli ei kuitenkaan hutiloimaan ryhtynyt) ja kehaisinkin siitä, koska työskentelystä näki, että Jeriko teki sen täysin oikein. :) Toinenkin keppi nousi hienosti ja Jeriko oli selvästi iloinen molemmista. Toisen kepin Jeriko kääntyi tuomaan mulle, mutta pudotti sen eteensä ja jäi odottamaan, että heitän. Samaa Jeriko tekee ylipäätään leluille ja tulkitsen tämän kyllä erittäin hyvänä merkkinä keppimotivaatiolle, kun Jeriko käyttäytyi kepillä kuin kivan lelun kanssa. Ja minähän heittelin. ;)

Jerikon kanssa on myös pk-hyppyä treenailtu yhteen suuntaan, käytännössä paluuhyppynä. Tänään aloitettiin 85 sentistä, siitä 90 cm ja 95cm. Ekalla toistolla 95 cm tippui rima, mutta toisella kertaa korjasi. 1m tippui rima kaksi kertaa ja Jeriko oli vähän epävarma saako ottaa maassa olevan pallon, mutta annoin luvan ja kehuin, koska ei se tarvitse sen isompaa korjausta kuin sen että rima tippuu. Hyppyharjoituksia ei pitäisikään kyllä koskaan tehdä pahalla päällä. Kolmannella yrityksellä ylitti hienosti 1m korkeuden, ei yrittänyt ponnistaa eikä edes hiponut pahasti rimaa, vaan ihan puhdas ylitys. :) Siitä oli kiva pitää bileet. 90cm nouto edestakaisin onnistui hienosti ja puhtaasti. :)

Ei kommentteja: