keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä

Eilen oli paimennuskisat. Piti ihan nukkua yön yli, että pystyy kirjoittamaan jotain järkevää, niin pettynyt lopulta olin. 1-luokka aloitti eli Ukko ensin. Kisat oli siis Klossnereilla ja rata treenilaitumen takaosasta kohti lampolaa.

Lähetin vasemmalle hakukaarelle, Ukko lähti hyvin, mutta sitten lopussa imi törkeästi sisään. Hakukaaresta 10/20. Kuitenkin kohteliaana poikana Ukko ei lampaita suuremmin ahtaalla kaarellaan häirinnyt. En saa nyt arvostelulapun kirjoituksista hirveesti selvää, enkä kauhean tarkkaan muistakaan, mutta nosto muistaakseni tuli vähän vinoon, mutta Ukko sitten korjasi ihan hyvin. Nostosta 6/10. Ohjaajalle kuljetus 11/20, laaja tolpan kierto. Poispäinajossa pientä mutkittelua, kun lampailla oli vetoa lampolaa kohti, mutta ihan kohtuu hyvin sain Ukkoa käskytettyä ja Ukko otti käskyt hyvin. Pisteitä 8/10. Kuljetuksesta 18/20, muuten tosi hyvä, Ukko piti itsenäisesti hyvää etäisyyttä ja pysyi jaloillaan kuitenkin. Kakkosportin läpi tullessa annoin ensin väärän suuntakäskyn jota Ukko totteli kiltisti ja sitten jouduinkin häthätää pistämään siihen oikeaan suuntaan ja siitä tuli vähän laaja käännös tämän vuoksi.

Häkillä meni muuten hyvin, mutta yksi virheliike tuli Ukolta (aluksi olin aika varma, että Ukko teki oman säätöliikkeen, mutta nyt olen alkanut miettimään, että käskytinkö tässäkin väärin päin..) ja tämän vuoksi lampaat lähti kiertämään häkkiä. Laitoin Ukon vielä siitä perään enkä vastakkaiselle suunnalle, niin koko porukka kiersi koko häkin. Tämän jälkeen häkitys onnistui, lampaat meni oikeastaan itsestään häkkiin. Häkityksestä 5/10. Häkistä poisotossa Ukko toimi oikein rauhallisesti ja asiallisesti niin kuin yleensäkin, ei hätkäyttänyt lampaita mitenkään, mutta silti portin avatessani yksi niistä sinkaisi kohti lampolaa. En edes tiedä mitä oikein tapahtui. Kolme muuta kääntyi häkkiä myöten päinvastaiseen suuntaan ja Ukko tuli niitä ottamaan. Jouduin Ukkoa kutsumaan kääntymään ja siinä vaiheessa tää yksi oli jo niin kaukana, ettei enää saatu haltuun. Saatiin kuitenkin häkistä poisotosta 1/10 vaikka luulin kyllä, että rata hylkääntyi siihen.

Kokonaisuudessaan Ukolle siis pisteitä 59. Oltiin sitten tämän jälkeen Ukon kanssa talkoissa, ensin lähtövarikolla ja sitten 2-luokassa tolpalla. Ukko toimi aika hyvin.

Sitten Jeriko 3-luokassa. Hakumatka oli vedetty niin pitkäksi kuin vaan sai, nurkasta nurkkaan ja lampaat oli kyllä vaikea erottaa niiden takana olevan katoksen vuoksi. Luulin kyllä Jerikon nähneen ne ja se lähtikin hakukaarelle ihan normaalin näköisesti, mutta sitten puolessa matkassa alkoi ihmettelemään, että missäs ne lampaat on ja alkoi katselemaan vasemmalle puolelle jääviä verkkoaitauksia. Pysäytin ja käskytin kääntymään ja itse asiassa sainkin Jerikon jatkamaan vähän matkaa, mutta kun se ei edelleenkään nähnyt lampaita, niin se pysähtyi hölmistyneenä. Lopulta Jeriko leikkasi linjan ja lampaat olikin tässä vaiheessa aivan toisessa laidassa. Kun Jeriko lopulta näki lampaat oli ne jo kovaa vauhtia menossa eikä se saanut niitä enää haltuun ja se oli siinä se yritys. :(

Jotenkin pettymys iski muhun kokonaisuudessaan vasta kotona. Kaikkein eniten olin pettynyt Ukon rataan vaikka Jerikolla meni pahemmin persiilleen. Jerikon kohdalla toi oli nyt vaan tollanen moka. Samanlaisia olen nähnyt "paremmissakin piireissä" ja mulla on luotto siihen, että seuraavalla kerralla Jeriko varmasti suoriutuu jo ihan hyvin. Ei toi hakumatka itsessään ollut se ongelma, mutta nyt ei oltu niin pitkään aikaan käyty Somerolla eikä ylipäätään laakealla pellolla tekemässä pitkiä hakuja, että jäi jumiin niihin aitauksiin joissa usein lampaita on.

Ukon kohdalla pettymys oli karvaampi. Olen panostanut siihen jotenkin niin paljon enemmän tunnetta, että pettymys sattui tosi pahasti. Olisin niin kovasti halunnut näyttää, että Ukko osaa. Ukkoa on epäilty niin paljon ja se on kehittynyt mun mielestä niin paljon, että olisin todella toivonut, että sen olisi muutkin nähneet. Tämä oli Ukon 11. startti 1-luokassa. Yhdennestoista. Huoh. Kieltämättä tuntuu, että paha onni seuraa meitä eikä päästä koskaan kakkosiin..

Nukuin sitten yön yli ja tänään oli Leena Jussilan koulutus Next Step -ryhmän järjestämänä. Hain Mustin aamulla mukaan ja otin ekan treenivuoron sen kanssa. Eluksi oli vähän vauhdikasta, mutta saatiin hyviä neuvoja ja lopuksi Musti kuljettu tosi rauhassa ja teki ihan nättejä flänkkejä.

Otin Ukon sitten toiselle vuorolle. Tehtiin poispäinajoa ja tässä myös hyviä ajatuksia joilla edetä Ukon kanssa. Täytyy nyt tuota etäisyyttä kasvattaa asteittain niin, että kävelen mukana ja pikku hiljaa kasvatan etäisyyttä. Jos Ukolle tulee mieli flänkätä ja tuoda lampaita mulle, niin niihin täytyy puuttua heti, mutta jos tasapainottaa lampaita ajettavaan suuntaan (niin kuin tänään teki kertaalleen) niin se täytyy erottaa flänkkäämisestä ja vahvistaa tällaista. Lampaat oli tilalla mukavan raskaita texeleitä, joiden kanssa sain vähän myös harjoitella tempon kasvattamista Ukolla, kun itsenäisesti lähestyy niin rauhassa. Välillä hidasti sitten vielä tästä normaalista vauhdista, niin kiritin Ukkoa ja hienosti nostikin vauhtia. Olen tuuminut, että on tärkeää opettaa Ukolle joku kiihdytyskäsky, että jos meinaa joskus jäädä jumiin niin sitä pystyy tällä auttamaan. Seisomaan pysähtyminen pitäisi Ukolle kyllä opettaa, koska maahanmenossa jumittamisen riski nousee.

Kaiken kaikkiaan Ukko kuitenkin työskenteli tosi hienosti näillä raskaammilla tekuillakin. Ukolla on tosi hyvä ja rauhallinen ajo, se ei ärsytä lampaita laisinkaan ja saakin sillä sitten vähän anteeksi ahtaampiakin flänkkejäään. Aika hyviä oli flänkit kuitenkin pääasiassa tänään. Pitää nyt päästä mahdollisimman paljon eri tiloilla ja eri lampaille treenaamaan, koska erilaisissa tilanteissa Ukko kuitenkin menee enemmän silmäjumiin kuin kotona. Vähän niin kuin koirat yleensä vaikeassa paikassa palaa ensiksi opittuun tai mukavuusalueelle. Ukon mukavuusalue ja oma kupla.

Eli nyt vaan treenit jatkuu. Kyllä me vielä näytetään..

Ei kommentteja: