keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Koulutusta

Eilen Hanna tuli käymään Mustin ja Heimon kanssa. Käytiin ensin vähän lenkillä ja sitten otin Mustin lampaille. Nyt Jeriko jäi kyllä vähän työttömäksi, kun sai vaan hakea lampaat ladolta meille aitauksen etuosaan ja sitten ei enää tarvinnut yhtään auttaa. ;)

Suunnittelin nyt oman toimintani paremmin ja ohjasin Mustia paremmin ja heti lopputulos oli koko ajan hallussa olevat lampaat. Musti on kyllä tosi intensiivinen ja vahvan oloinen. Liinassa harjoiteltiin rauhallista lähestymistä tai ylipäätään pysähdyksiin rauhoittumista ja maahanmenoa. Nurkkaan tai ihan suoraa aitaakin vasten välillä pysähdyttiin ja siinä menin viereen pyytämään maahanmenoa ja kehuin siinä. Nurkissa otin Mustin "riittää" käskyllä pois lampailta, kauempana maahan ja siitä sitten lähestyminen. Halusin näillä asioilla vahvistaa Mustille lampaiden lähellä maahanmenoa, mikä on Mustille selvästi vaikeampi, mutta onnistuessaan sopivasti rikkoi sitä Mustin vähän liian kovaakin prässiä. Pysyi kyllä edelleen koko ajan silmät naulittuina lampaisiin, mutta paine väheni ja toivon tämän opettavan Mustille, että vaikka höllää painetta, niin lampaat ei silti karkaa mihinkään. Kauempana otetulla maahanmenolla halusin vahvistaa maahanmenoa ylipäätään ja vahvisteeksi sai kehujen lisäksi lähestymisen lampaita kohti.

Musti teki kyllä hienosti. Se on kyllä tosi tyylikäs ja vahva, mutta silti sillä on tosi luontevat avoimet flänkit joilla heti lähtee pysäyttämään lampaita jos ne lähti liian liukkaasti. Pari kertaa juoksin liinan kanssa Mustin perässä pysäyttämään lampaita eikä se kyllä itse yritä yhtään ahtaaksi. Jos mä en nyt ihan väärin ole laskenut, niin tää oli vasta Mustin viides kerta lampailla! :)

Illalla käytiin Ukon kanssa agilitytreeneissä ja sillä oli kyllä hyvä meininki. Liikkui tosi vauhdikkaasti ja hyvin, käännöksistä lähti voimalla tulemaan. Keinu ja A oli nyt TOSI hyvät, keinun oikein jysäytti alas ja A:llakin tosi hyvin loppuun asti. :) Puomilla ihan pikkaisen nopeampaa vauhtia vielä toivon, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Tänään lampaat laitettiin pääsiäiskuntoon, mutta vähän lammasystävällisemmällä tavalla kuin se ihan perinteinen. ;) Lampaat siis kerittiin ja leikkasin sorkat, joten kyllä nyt kelpaa. Toukokuussa mulle onkin tänne tulossa vielä naapurila sl-texel karitsoita vuokralle, saan sitten vähän lisävahvistusta kun tarkoitus olisi laajentaa laidun- ja treenitilaa. Olen myös päättänyt alkaa nyt pienimuotoisesti kouluttamaan paimennusta bordercollieille ja australian/working kelpieille. Eka kesä meni opetellessa tähän touhuun lampaiden kanssa ylipäätään, mutta nyt tuntuisi siltä, että ehkäpä rahkeet riittäisi jo kouluttamaan aina silloin tällöin. Lisäksi agilityryhmän kouluttamisen myötä on vahvistunut ajatus, että todella itse tykkään kouluttaa ja kouluttaessaan oppii itsekin uutta tai vähintäänkin omat ajatukset selkiytyy entisestään. Win-win. :) Luon aiheesta blogiin oman välilehden, jonne ilmoittelen itselleni sopivia päiviä tai jos olet paimennuskoulutuksesta kiinnostunut, niin kerää 5-8 koiran porukka ja ehdottele sopivaa päivää mulle päin sähköpostiin sabina.lahteenmaki@gmail.com. :)

Ei kommentteja: