perjantai 24. huhtikuuta 2015

Jäljestystä ja paimennusta

Ja vähän muutakin. Mutta enimmäkseen viikon aikana on paimenneltu ja tehty jälkeä. Aivot oli tällä viikolla edelleen narikassa ja tiistaina unohdin (siis ihan todella unohdin!) mennä agilitytreeneihin. Keskiviikkona vasta tajusin, että mikä päivä on ja että edellisenä päivänä en ollut treeneissä. Tiistaina kävin siis ratsastamassa (sen muistin!) ja unohdin agilitytreenit.

Maanantaina käytiin jäljestämässä Saran kanssa. Sara tallasi Jerikolle 400 m jäljen, jossa oli vain yksi keppi lopussa. Halusin tällä vahvistaa, että vaikka pitkään jäljestää "tyhjää", niin ei saisi jäädä jäljen imuun vaan silti malttaa ilmaista keppi. Janalta jälki lähti oikealle, koska Jeriko tuntuu olettavan, että kaikki lähtee vasemmalle. Jana meni vähän plörinäksi. Ensin Jeriko oikaisi reilusti oikealle, kutsuin takas ja siitä päätyi kyllä jäljelle, mutta nosti takajäljen, kääntyi kyllä 10 metrin sisällä. Itse jäljestys oli oikein hyvää ja ilmaisi kepin itsenäisesti ja oikein hyvin. :) Hyvä treeni!

Keskiviikkona käytiin tokoilemassa Emmin kanssa Hallilassa. Ukolle tein treeniä samalla, kun Emmi treenasi Mistiä ja sain samalla hyvää häiriötreeniä kaukkareihin. Tein merkin kiertoja ensin ja sitten vapautin vaihtojen jälkeen kiertoon. Tosi hyvät vaihdot, ei jumituksia ja etäisyyttäkin oli yli avoimen matkan. :) Luoksetuloa muutama toisto suorana ja pysäytyksen kanssa, ihan ok oli. Ukon temperamentilla siitä ei tule koskaan mitään vauhdikasta. Jäävät ok ja seisomisessakin pysyi nyt hyvin vaikka kiertelin ympärillä ihan kunnolla. Nouto oikein kiva, pito sais olla inan rauhallisempi.

Jerikolle tein nostatustreeniä. Emmi piti valjaista kiinni ensin luoksetuloa varten. Tehtiin kaksi tai kolme toistoa, ensin ei ollut ihan mun ihanteen mukainen, jarrutti liian aikaisin eikä tullut riittävällä raivolla, mutta viimeinen toisto oli ihan täydellinen mun mielestä. :)) Sitten 2 kg kapulan noutoa niin, että Emmi piti kiinni ja antoi kapulan Jerikon eteen käskyn jälkeen. Tuli kyllä niin lujaa kuin vaan ton kokoinen koira voi sen kokoisen kapulan kanssa tulla. Magee. :) Lisäksi vielä nouto kokonaisuutena ja sekin oikein hyvä. :)

Pienemmässä aitauksessa on nyt treenailtu flänkkejä kuntoon molemmille, sekä samalla sitten pillikäskyjä. Kun niihin kiinnittää huomiota, niin hyvältähän se silloin näyttää. ;) Häkin kokosin aitaukseen, mutta ei noi pirulaiset oikein halunneet häkittyä. Vellu ja Sarakin tuli treenaamaan keskiviikkona illalla ja lopulta sitten häkitettiin lampaita kahden koiran voimin, ensin Jeriko ja Jätkä ja sitten Theba ja Jeriko. Ekalla kerralla varsinkin oli mielenkiintoista seurata koiria, kun molemmille omilla "yksityisvuoroillaan" oli ollut turhan paljon vauhtia, mutta selvästi ymmärsi sitten, että on tosi kyseessä ja Jeriko kun blokkasi häkin toista reunaa, otti yhden tai puolikkaan askeleen käskystä, käänsi päätä pois ja jähmettyi yksi tassu ilmaan, kun pyysin pientä liikettä. Hyvä treeni. ;)
Paimennustreenin jälkeen Sara ja Vellu jäi vielä Victor-pojan kanssa iltaa viettämään mikä olikin kyllä tosi kiva juttu! :))

Viikolla on tehty Jerikon kanssa myös pk-hyppyä. Metri menee ihan ok, mutta haluan siihen ilmavuutta ja ollaan otettu myös 1,05m. Edelleen siis ilman kangasta tai sitten matalampia kankaan kanssa. Hyvin tuntuu edistyvän. :)

Tänään käytiin Salmisen Heidin kanssa tarkastamassa tulevan Tavesin jälkekokeen maastoja ja samalla tekemässä jälki- ja esineruututreenit. Maastot oli kyllä tosi hyvän näköiset! :) Tallattiin jäljet Jerikolle ja Aaronille valmiiksi ja tehtiin sitten esineruutua. Ukolla ensin vasempaan takakulmaan kallion päälle esine niin, että Ukko näki kun Heidi vei esineen. Vein Ukon sitten pois ruudulta ja Heidi vei kaksi muuta esinettä. Eka esine nousu ihan kivasti. Toisella lähetyksellä Ukko lähti haahuilemaan takarajalle, mutta lopulta nousi myös toinen esine keskeltä aluetta. Oikean takakulman esineen kohdalla tapahtui taas kummia. Ukko upposi ensin hyvin takarajalle ja selvästi haistoi esineen, vähän meinas tarkentaa, mutta sitten luovutti ja lähti haahuilemaan. Uusintalähetyksillä ei uponnut perille asti ollenkaan. Otin sitten Ukon hihnaan käytiin esineen luona ja palattiin etulinjalle, jonka jälkeen Ukko irtosi hyvin ja nosti esineen. Huoh.

Onneksi on Jeriko. Jerikon kanssa lähdin oikeasta reunasta etenemään. 1 pisto/esine, upposi suoraan ja vauhdilla oikeaan takakulmaan, tarkensi esineen ja palautti. Mälväsi vähän esinettä. Toisella pistolla yritin osua keskimmäiseen esineen, mutta Jeriko ei saanutkaan siite hajua, upposi takarajalle ja siellä alkoi saada vasemmasta kulmasta hajua, tarkensi ja nousi kallion päälle ja löysi esineen nopeasti. Vähän korjasin lähetyspaikkaani keskiesineelle ja Jeriko upposi taas vauhdilla, tai kesken juoksun hajun ja veti liinat kiinni, nappasi esineen ja palautti,ei mälvännyt. Aivan täydellistä. Tai ainakin melkein. Heidi keksi vielä pilkun viilaamista ja sitähän mä haluan, että liikkeiden yleisilme on täydellinen. ;) Nyt siis palautukseen vielä lisää draivia, koska palautus on hieman hitaampi kuin esineruutuun lähetys. Nyt siis palkkauksia myös suoraan vauhdista, kun lähtee palauttamaan ja muutenkin palautukseen innostamista. Erikseen sitten esineenpitotreenejä. Oikeasti tykkään tosi paljon, että sai uuden hionnan kohteen esineruutuun. Haluan, että se(kin) on sellainen, että sitä katsoessa tekee mieli sanoa "vau". ;)

Heidi tallasi Jerikolle 800 m jäljen, joka lähti janalta oikealle ja ensimmäinen keppi oli n. 50m janan jälkeen. Nyt meni ihan plörinäksi. Jeriko lähti takajäljelle ja olis jäljestänyt yli liinan mitankin. Kutsuin Jerikon sitten pois, palattiin tielle ja lähetin pidemmältä uudesta puhtaasta kohdasta. Toisella lähetyksellä Jeriko erkani vähän janasta, mutta oikeisi sitten menonsa ja eteni janan suuntaisesti jäljelle saakka. Mun nähdäkseni vähän siinä ja siinä oliko tuomari antanut koiran edetä noin kokeessa, itse meinasin kutsua takaisin ennen kuin Jeriko oikaisi, mutta annoin sitten mennä. Jäljen kohdalla Jeriko teki nyt hienoa työtä, ihan oikeasti tarkasti kaksi askelta ja valitsi sitten oikean suunnan. Ei arponut tai vetänyt hatusta suuntaa vaan todella näytti päättelevän oikean suunnan. Täytyy selvästi jatkossa tehdä noita janoja tolleen, että sitten ottaa lähetyksen uudesta kohtaa jos ensimmäinen ei onnistu.

Jeriko jäljesti tosi hienosti ja hyvää tahtia ja kepit nousi myös hienosti. Kakkoskepistä oli noin metrin ohi, kun äkkäsikin, että siinä oli keppi ja kääntyi heti ympäri. Niin kuin Heidi sanoi, ihan niin kuin aivot olisi tullut vähän hajuaistia jäljessä. :D Ennen viidettä keppiä Jeriko hidasti ja tarkensi selvästi. Siinä oli ainut vähän tiheämpi kuusikkoinen kohta, varjoista ja ehkä kylmempää tai maassa enemmän mätää lehteä, joka peitti jäljen hajua enemmän? Tässä kohtaa Jeriko ilmeisesti kiersi jonkun kuusen väärältä puolelta tmv, kun viiden keppi jäi nostamatta. Kuudes nousi taas hienosti ja Jerikolle näyttäisi nyt olevan kyllä keppimotivaatio kohdillaan. :) Vähän meinais harmittaa yksi jäänyt keppi, mutta Jeriko työskenteli niin hienosti, ettei ole oikein tilaa harmittelulle.

Kävin tänään myös Jyväskylästä hakemassa aitaelementtejä ja aitaverkkoa. Nyt saadaan sitten isohko pyöröhäkki harjoitteluja varten (johon lampaat häkittyi jo huomattavasti paremmin) ja täytyy aitaa kunnostaa. Lisäilen uusia kuvia treenitiloista Paimennuskoulutus -osion alle. ;)

Ei kommentteja: