torstai 2. helmikuuta 2012

Tekniikkatreeniä

En jaksanut eilen enää treenien jälkeen päivitellä, nyt siis päivitystä eilisistä agsatreeneistä. Tehtiin hyppytekniikkaharjoituksia, mikä oli tosi kiva juttu taas vaihteeksi! :)
Ensin tehtiin suoraa hyppysarjaa jossa viimeinen este siirtyy jalan välein ensin kauemmaksi ja sitten taas takaisin lähemmäksi. Tällä kertaa viimeisenä olikin rengas, mikä olikin aika jännä juttu Jerikon kanssa. Jeriko nimittäin pyrki koko ajan joko kiertämään renkaan tai sukeltamaan ali, paitsi kun sanoin rengas, sitten meni sen niin kuin ei mitään. Jos lelu oli maassa, niin muuten jumitti vaan leluun ja tuntui unohtavan koko renkaan välistä. Yllättävänkin paljon sitä sitten tehtiin eri tavoilla, että sai Jerikon suorittamaan myös renkaan. :D

Latasin tänään kokeiluversion ratapiirrosohjelmasta, kun olen katsonut kateellisena kuinka hienoja piirroksia toisilla on verrattuna mun paint-kyhäelmiin.. :D
Toinen harjoitus olikin sitten tämän mallinen:


 En osannut nyt poistaa tuota käyttämätöntä rataosaa ja okserilla oleva nuoli tuli siihen itsestään ja on vähän turha kun se tehtiin kyllä molempiin suuntiin, mutta eipä se nyt kai niin haittaa. :)
Ensimmäinen harjoitus tällä sarjalla meni siis niin, että ensin laitettiin koira suoraan hypyn eteen keskelle (ei siis valmiiksi vinoon) ja lähetettiin hyppysarjalle. Riippuen siitä kumpaan suuntaan teki, koira lähetettiin putken vastaikkaiseen päähän siihen nähden kummasta päästä tuli hyppysarjalta ulos. Putkesta tullessa taas okseri viistosti ja vastakkaiselle puolelle suorittamaan hyppysarjaa. Onko sopivan epäselvästi selitetty? :D Ohjaaja tässä harjoituksessa koko ajan sisäkurvissa.
Toisessa harjoituksessa koiran aloitusasento sama, mutta ohjaaja ulkosivulla ja takaaleikkaus hypyille lähettämisen jälkeen. Putkelle kuten edellisessä harjoituksessa ja sitten taas ottamaan vastaan koiraa hyppykaarrokseen nähden ulkopuolelle. Hahaha, olipa monimutkaista selittää! :D

Tämä harjoitus meni todella hyvin! Saman tyyppistä kaarevaa hyppysarjaa tehtiin joskus kesälläkin (silloin ei ollut mitään jatkoa muistaakseni tuolle hyppykaarelle kuitenkaan) ja nyt Jeriko teki selvästi paremmin! Yksikään rima ei tippunut missään vaiheessa ja kaaren hypyt Jeriko suoritti tosi itsevarmasti ja epäröimättä. :) Okserin rima helähti pari kertaa, kun Jeriko alkoi kai jo kiirehtimään putkelle/miettimään kumpaan päähän sitä pitikään mennä.. Mutta siis joka tapauksessa olen todella tyytyväinen, edistystä tekniikassa kyllä näkyy! :)

Käytiin tiistaina illalla tokoilemassa. Askelsiirtymiä harjoitellessa palautin Jerikon heti alkuun kerran autoon, kun meinasi inistä, sen jälkeen oli hyvin hiljaa. Ainoastaan peruuttamisessa (mikä edelleen vaikeinta) tuli lähinnä raskaan hengityksen pientä ääntä. Näistä en kyllä tietenkään palkannut. ;) Mutta siis hyvin kyllä meni. Tehtiin myös niin, että Tuija käskytteli kun Jeriko oli kontaktissa ja palkitsin vaan siitä, että kontakti pysyy eikä hötkyile/innostu liikaa.
Ruutu oli nyt aika hankala, se oli hallin nurkassa missä oli ikkunat molemmin puolin, ja jostain syystä se tuntui hämäävän yllättävän paljon. Uusilla käskytyksillä Jeriko kyllä korjasi lähemmäksi keskustaa ja palkkasin niistä lähinnä herkulla. Tällä kertaa päätin, että en anna periksi ja vie alustaa, nyt saa kyllä ihan itse pähkäillä tän tai ei päästä koskaan oikeasti siihen tilanteeseen, että Jeriko varmasti tietää mihin on menossa. Muutaman korjauksen jälkeen viimeiseksi jo ennalta päätetyllä toistolla Jeriko meni aivan keskelle ja jäi siihen vielä seisomaan odottamaan palkkausta naksun jälkeen ja ehdin juosta palkkaamaan ruudun keskelle! Jospa lamppu nyt sitten syttyi..? ;)
Kaukkareiden maahanmenosta aivan uusi oivallus. Tai ei siis mun oivallus vaan Tuijalta vinkki, että saisin Jerikon paremmin menemään maahan taaksepäin (nyt laskee takaosan jotakuinkin paikallaan alas, mutta etutassut vaihtaa paikkaa), jos vien herkun pään yli. Eipä ollut koskaan tullut mieleenkään tehdä niin, etutassujen väliin vaan olen työnnellyt. :D Tällä tekniikalla kyllä selvästi hienommin menee taakse, kokeilenpa nyt sitten kotona treenaillen saisiko tähän tällaisen uuden tekniikan vakiinnutettua ennen koetta. Jos ei saa niin ei maailman siihen kaadu, ihan ok tekniikka nytkin on, mutta kieltämättä näin olisi vieläkin parempi. ;) Aika hyvältä kyllä näyttää kun nyt olen kotona vähän tehnyt. Mietin vaan, että otanko tähän nyt sitten ihan kokonaan uuden käskyn...

3 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Jatkan tänne tätä piipitys asiaa. Kun jäin miettimään tuota teidän signaalia ja toimintamallia, niin sinälläänhän siinä tulee "rangaistussignaali" ja toiminto sen jälkeen ja aina uusiksi vaan jos menee pilalle.
Eli käytännössä siinä ei tapahdu positiivista vahvistamista kuin harvoin, ehkä vähemmän kuin niitä rangaistuksia..positiivinen vahvistaminen kun metodina on kuitenkin huomattavasti tehokkaampi koiran oppimiseen.
Mitä jos alkaisit naksuttaan aina kun on hiljaa ja palkkaisit namilla lattialle? Jos piippaa ei tule merkkia mut kun hiljaa ni merkkaat ja aina palkka..ja siis siltikin jatkat aina pukemista vaikka piippaisi? Ja merkkaat niin paljon kuin ehdit hiljaisuudesta. :D
Tämä idea nyt tältä Readyn koulutusmetodin pohjalta olis semmoinen mitä vois kokeilla jos kiinnostaa? :)

Sabina kirjoitti...

Sinänsä kyllä voisi olla kokeilemisen arvoista. Toisaalta hieman epäilyttää se pukemisen jatkaminen piippaamisesta huolimatta, koska silloinhan Jeriko saa positiivisen vahvisteen piippaamisestaan.. Kyllähän säkin ulkona pysähdyt epätoivotun käytöksen (vetämisen tms) ajaksi..

Oot kyllä oikeessa, että varsinkin alkuun Jeriko sai lähinnä rangaistusta vinkumisestaan ja eteneminen oli hyvin hidasta ja piti keksiä keinoja kannustaa ja rohkaista Jerikoa ettei käy ylivoimaiseksi. Toki sitä onkin tässä koko ajan sitten kehuttu aina kun on hiljaa ja nyt lähtee jo Matin kanssa ihan täysin hiljaa pihalle.. Herkut vaan on Jerikolle taas tässäkin aivan toisarvoinen palkkio, jos naksautan niin se todennäköisesti ryntää ovelle ja unohtaa koko nappulan. Olen nimittäin välillä kyllä palkinnutkin sitä herkulla, mutta "ole hyvä" tai "vapaa" sanasta onkin rynnännyt ovelle ja jättänyt nappulan lattialle..

Mutta siis taidan kuitenkin kokeilla miten Jeriko reagoi jos sitä palkitsis enemmän.. :)

Mia kirjoitti...

Hmm joo voihan niitä kirteerejä sitten tarkentaa että vain ollessa hiljaa jatkat pukeutumista, mutta hyvin sulakin on noita käytösmallien ketjutuksia ajatuksissa joten ei varmaan auta ku kokeilla mitkä toimii Jerikolle sitten taas. :D
Nää kun on just varmasti erityyppisiä koiria ja sinänsä myös tilanteet, mut toisaalta molemmilta halutaan sitä mielenhillintää, ni jotkut samat jutut vois toimiakin.
Mä oon vähän semmoinen kans et pohdinnan jälkeen jos ite hyväksyn metodin ni oon valmis kokeileen, Helpompi tietty jos on semmoinen koulututtaja joka näyttää ja ite huomaa siinä jutut niin kuin nyt meillä, ni on helpompi lähtee mukaan uuteen systeemiin.
Tsemppiä teille kans oottehan te jo toosi pitkällä! :)