maanantai 28. maaliskuuta 2011

Viimeinen oma treenivuoro

Tänään oli meidän viimeinen oma vuoro Meirän hallilla ja sen kunniaksi tehtiin helpohkoa kivaa rataa. Treeni meni kyllä tosi mukavasti, oli hauskaa. :)

Kuvattiin myös suoritusta videolle, kiitos Tuija, ja sen sijaan että selittäisin millainen rata oli niin laitan videota tähän katsottavaksi. Sen verran kommentoin, että kontakti A:lla ei tosiaan vielä onnistu, mutta kyllä se siitä. Yksi ainut haukku viimeisellä hypyllä (muuten taustalta kuuluu jomman kumman odottavan koiran ääntelyä) tulee siitä että kerron putken liian myöhään . Myöhemmin treeneissä sanoin jo kepeiltä, että "putki" ja silloin Jeriko haki putken hienosti hiljaa, tästä ei kuitenkaan enää videota otettu.

Video on aika iso, en viitsinyt sitten pienentää kun menee niin epäselväksi nopea liike. Toivon mukaan ei kuormita ihmisten koneita liikaa. :D


6 kommenttia:

Mia kirjoitti...

En jaksa selata taakse päin ni kysyn et millain oot opettanut kontaktia? Onko puhdas 2on2of vai esim nousetouch vai mikä? :D

Sabina kirjoitti...

Nenäkosketuksella olen sitä opettanut. Olisko vinkkejä? :)

Mia kirjoitti...

Juup oon tässä yrittänyt pohdiskella et miten nenäkosketuksessa rakennetaan se häiriönsieto ja kesto mukaan? Jos alunperin on esim.naksutellut juurikin siitä nenän kosketuksesta, ni kehittyykö se etenpäin sen oikean asennon naksutteluksi ja palkkaukseksi, eli siis 2on2of paino taakse ja alas ja siitä palkka, vai oppiko pidentämään nenun maassa pysymistä?
Ja rakennetaan sitten jompzaa kumpaa tyyliä käyttäen kaikkia häiriöt ympärille taakse jäämisineen ja ohijuoksuineen ja palkkausta eri suuntaan välillä vapauttaen esteelle , välillä käteen ja välillä kontaktille. Saatko kiinni mitä haen? :D
Ootko ollu kenenkään koulutuksessa joka ois kertonu miten ne häiriöt siihen rakennetaan tai siis rakennetaanko ne sille "nenä maassa" vai 2on2off asennolle..?

Sabina kirjoitti...

Hitsi, nyt kyselet niin vaikeita, että vähän tipuin kärryiltä..
Häiriönsieto olisi kai tarkoitus saada sille 2on2off-asennolle, mutta kun Jeriko ei edes tajua, että sen pitäisi pysähtyä siinä kontaktilla. Siis vähän vaikea rakentaa häiriönsietoa kun ei onnistu vielä alkuunkaan pysähtyä.

Miten olet omalle koiralles opettanut kontaktia? Miten olet saanut sen ymmärtämään tehtävän? Kun tuntuu ettei Jeriko tajua ollenkaan takajalkojensa olemassaoloa ja että niillä olisi jotain merkitystä, vaikka sitä on kuinka palkkailtu siinä alastulolla. Tuntuu, että Jeriko ymmärtää nenäkosketuksen vain nenäkosketuksena, ettei ne takajalat sen mielessä ole siihen yhdistynyt mitenkään..

Mia kirjoitti...

Okei no sun toteamasta ja kertomasta kuulostaa siltä et se on tosiaan ymmärtänyt sen nenäkosketuksen merkityksellisimpänä, eikä siinäkään varmasti mitään jos pysyis siinä asennossa mut taitaa aika monella olla niin et se on naks ja palkka tai naks ja vapautus seuraavalle esteelle. Mut en tiie ku ite en oo siihen nin paljon perehtynyt enkä nähnyt nenäkosketuksen kouluttamista kovinkaan pitkälle.

Mä oon opettanut ihan takaperin ketjuttamalla. Eli opetin ihan alkuun niin et nostettiin puomin loppuun makaamaan ja siellä syöteltiin herkkua jne oppis et on maailman mahtavin paikka, no sitten jäätiin saikulle sen leikkauksen takia ja kas en 1v. bortsua A)nosta minnekkään ja B) saanut pitämään raajojaan tai hermojaan kurissa.

No opetin osittain sheippaamalla ja osittain vain palkkaamalla oikeasta jalkojen asennosta, mutta siten ettei mene koskaan kokonaan A-estettä tai puomia vaan pelkällä puomin alastulolla esim niin et se on päydän päällä ja koira käsketään pöydälle ja suorituskäskyllä tekemään alasmeno ja ottamaan se asento siellä. Meillä toimi kyllä A paremmin kuin puomi tässä alun harjoittelussa niin et sen alastulon viereen laitto ison päydän ja siitä koira meni alastulon ja naks ku tassut oikein ja palkkaa, ja joo aluksi ohjasin kädellä siihen ja sitten otin kestoa, välillä yks naks ja nami, välilä useita, pikkuhiljaa omaa liikettä häiriöks ja samaten lähetyksiä kauempaa kun edisty. Oon vapauttanut myös namialustalle eteen tai esteelle, välillä este edessä mut palkkaankin palaten kädestä antaan, ja tähän osaamiseen tehdään kaikki häiriön opetus siis ihan täysi ohi juoksuineen sekä taakse ite jääden. Taakse jäädessä meillä ei vielä ihan osaa Kio mennä reippaasti oikeaan paikkaan mut kun edessä on lelu tai namialusta ni pysyy suorassa eteen ja sittenkin vaik siel on nami tai lelu ni en aina vapautakaan sinne.
Sen takia kaikki häiriöt tähän ensin koska kun vauhtia tulee niin siinä on sitten vaikea vahvistaa tätä ihka oikeaa tekniikkaa ja suoritustapaa sekä uskon et megavaikeiden häiriöiden kestämienn pelkässä tässä lopussa takaa enempi sitä et sitten se on niin syvään juurtunut ettei koko estettä alusta asti suorittaessa vauhdilla tulisi mieleenkään et siellä voisi tehdäkään jotain muta kuin mitä on vahvistettu. Eikä tässä vielä kaikki. XD Sitten koko esteen suoritukseen pitää toki myös yhdistää kaikki samat häiriöt tai näin mä ainakin tekisin varuiksi. ;) Ja sitten vasta kunnon ratatreeniin. Vaatii melkoisesti työtä, mutta uskon et on sitten kyllä sen arvoista. Ja toisekseen jos uunnittelee oikein hyvin miten etenee ja jokaiset treenit ni saa korian melko nopeasti onnistumaan aina kun vaan ennakoi vietin kanssa ja tarkkailee koiraa ja rakentaa häiriöt harkiten, nin loppujen lopuksi ei siinä sitten niin kauan menekkään.

Ja mikä loistavinta jos jossain tilanteessa lkaa tulla ongelmia ni tähän voi aina palata ja opettaa kestämään samantyyppistä häiriötä kuin radassakin oli. :)

Ja siis kontaktin otto käskyähän voi harjoitella missä vain esim. portailla missä koir saa takajalat etujalkoja ylemmälle tasolle. Oon nähny kuvia missä toisten "taitavat kontaktienottajat" tekee kontaktin esim puuta vasten tai betoniporsasta vasten. :)
Toivottavasti toi jotain näkemystä ja apua siitä mitä haluat kontaktien suhteen tehdä. :)

Sabina kirjoitti...

Kiitos neuvoista! :) Tuota portaissa harjoittelua meidän pitäisi kyllä tehdä, olen sitä joskus aikaisemminkin miettinyt, mutta sitten taas unohtunut. Asutaan maan tasolla niin ei sitten luonnostaan ole tullut portaissa käveltyä eikä muistu mieleen, että voisi siinä treenailla. Mutta täytyy ottaa asiakseen!

Täytyy aloittaa oikein kunnolla treenaamaan ja yrittää saadan Jeriko hoksaamaan ne takajalkansa paremmin, uskon että sitten kun vaan lamppu syttyy päässä ja ymmärtää niiden olevan osa tehtävää, niin saadaan nopeasti varmat kontaktit.. Välillä vaan usko meinaa hiipua, että tajuaako tuo ollenkaan ja yritänkö sitä edes opettaa mitenkään järkevästi.. Mutta siis kiitos neuvoista. :)