lauantai 26. maaliskuuta 2011

Tamsk:n koetreenit

Tänään oli Tamsk:n tallilla tokon koetreenit, siis kokeenomainen treeni kehänauhoineen kaikkineen, jossa sai liikkuroituna suorittaa 3 tai 4 haluamaansa liikettä. Ilmoittauduin sinne ihan innolla, jo senkin vuoksi, että koe Tamsk:n tallilla oli niin niin vaikea meille ja Jeriko hyvin hyvin rauhaton.

Nyt paikalle tullessa Jeriko rauhoittui ihan hyvin, ei kyllä yhtä seesteiseksi mennyt kuin viime viikonloppuna Tuijan ja Ronjan koetta katsomassa, mutta oli kuitenkin hiljaa ja rauhassa. Kuitenkin siinä jossain vaiheessa alkoi taas inisyttämään aika paljonkin, ja oli työn takana saada Jerikoa hiljenemään. Istuin siinä vaan tuolilla ja palkkailin kun Jeriko otti kontaktia niin, että oli hiljaa. Sitten otin myös perusasentoon ja siinä palkkailin hiljaisuudesta. Ihan ok välillä, mutta sanotaanko nyt näin, ettei ainakaan löytynyt se viime viikonlopun nappi, tai sitten nappi oli jumissa.

Paikkamakuussa Jeriko oli kahden bordercollien (ei olisi voinut vaikeampi tilanne olla) välissä, toisella puolella ihana tyttö ja toisella puolella tosi hauskan oloinen tyyppi joka ihan yhtä hyvin Jerikon mielestä sopisi leikkikaveriksi. Lisäksi kehän laidalla aidan takana oli häkissä shelttipentu, josta Jeriko oli jo aiemmin tosi kiinnostunut, ja tämä vinkui häkissään. Tosin näissä vieruskavereissakin oli jo ihan riittämiin häiriötä, en usko että pennun ääntely siihen enää paljoa vaikutti.
Paikkamakuu oli sitten sitä, että vähän väliä jouduin pyytämään Jerikoa laskemaan päänsä, ja Jeriko ponkaisi istumaankin häntä heiluen useamman kerran. Onneksi ei oltu oikeassa kokeessa ja pystyin käskemään uudestaan maahan. Mutta kiusaus oli kyllä kova!

Suoritusten jälkeen puheltiin siinä porukalla jossa parilla muulla voittajaluokan koira. Epäilykseni siitä, että tokossakin jotkut tuomarit sakottaisivat pään alhaalla pidosta koska "se on laiskan näköistä", pitää ilmeisesti paikkansa. Ilmeisesti jopa valtaosa saattaisi tästä sakottaa, ja viime SM-kisoissa oli kuulemma vain harva koira opetettu pitämään päätä alhaalla, ilmeisesti tämän tuomarilinjan vuoksi. Nytpä onkin sitten taas kahta kauheampi mietintä, että mitä ton Jerikon kanssa tekee jos pään alhaalla pidostakin ropisee pisteitä pois, se oli ainut lupaava tapa jolla saisi kerrottua Jerikolle ettei niitä vieruskavereita vilkuilla. Ehdoteltiin kohdetta edessä, namia (ei todellakaan toimi Jerikolla) tai esim. palloa. Mutta epäilen pallonkin tehoa, ei lelukaan pysty millään kilpailemaan vieraiden koirien houkutuksen kanssa, en usko millään!

Tulipa sitten tällainenkin ehdotus, että Jerikoa voisi palkata sillä mitä se eniten tahtoo, eli tuttujen koirien kanssa paikkamakuun jälkeen päästäisikin leikkimään (tietenkin aina kentän ulkopuolella). Tässä voisi olla pieni toivo, mutta suostuuko kukaan tuttu tällaiseen, vähän hämärältä kuulostaa... Ja kun tutut ei edes ole niin suuri kiusa, niin toimiiko siltikään? Mutta onhan se totta, että jos antaa palkaksi sitä mitä koira TODELLA haluaa, niin edeltävä käytös vahvistuu kyllä voimakkaasti. Ehkä hieman vaikeasti toteutettavissa kuitenkin..

Siis sanokaa joku mitä ihmettä mä teen ton pölvästin kanssa, kun paikkamakuu ei muuten tuotta mitään ongelmia, mutta laita viereen kivannäköinen koira niin sitten ei ole toivoakaan!

Noh, sitten ne yksilösuoritukset, tehtiin seuraaminen, liikkeestä maahan, liikkeestä seisominen ja luoksetulo. Seuraamisessa Jeriko kyllä äänteli taas, mutta ei niin paljon kuin esim. siinä Tamsk:n kokeessa, välillä oli ihan hiljaa ja äännähti vasta pysähdyksessä. Ja hyvää seuraamista oli kyllä muuten, yksi täyskäännös hieman väljä kun Jeriko otti juuri häiriötä vieressä lämmittelevistä koirista. Liikkeestä maahan hyvä. Liikkeestä seisomisessa ei ilmeisesti ollut ihan priima pysähtyminen, sellainen miten Jeriko yleensä tekee, oli kuulemma käskyn jälkeen ottanut vielä jonkun askeleen. Seisoi kyllä varmasti kun tulin takaisin sivulle. Luoksetulosta mainittiin, että voisi olla vielä nopeampi (totta), asento edessä tosi hyvä, mutta sivulle siirtymisessä Jeriko taas sähelsi jotain, meni ensin vinoon, uudesta käskystä takaisin eteen ja sitten vasta perusasentoon.

Että sellaiset koetreenit. Jäätiin vielä siihen istuskelemaan pitkäksi aikaa, odotin että Jeriko rauhoittuu oikein kunnolla. Jätin Jerikon myös yksin paikkamakuuseen samalla kun juteltiin muiden osallistujien kanssa, eikä Jeriko häiriintynyt vaikka yksi koira meni siitä puolen metrin päästä ohitsekin, mutta se ei ollut sitten kai Jerikon mielestä niin kivan näköinen.. :D
Huh huh, jos joku keksii miten saan ton olemaan liian kiinnostunut vieraista koirista, niin hänestä tulee mun suurin idoli!

4 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Voiskohan tuohon paikkamakuuseen kokeilla semmosta, että jos Jeriko nousee ja lähtee lähestymään toista koiraa, se toisen koiran ohjaaja kävisi vihaisesti ajamassa Jerikon oman koiran tyköä pois? Eli et itse komenna takaisin. Sehän tietysti vaatisi reenejä vähän tuntemattomampien kanssa ja niin, että tilanne on etukäteen selitetty. Mutta tuo kun toimii yleisesti ottaen tuolla lenkkipoluillakin, niin miksei sitä voisi soveltaa tähänkin?

Sabina kirjoitti...

Tekee varmasti liikaa hallaa tälle toiselle koiralle, paineistuu herkästi vielä enemmän jos oma omistaja komentaa vaikka komentaisikin toista...

Pohdittiin tossa Tuijan kanssa, että voisi kokeilla kuitenkin palloa kohteena ja palkata paikkamakuusta kivalla leikillä mun kanssa, jos sitten se helpottais sitä halua leikkiä niiden vieraiden koirien kanssa... Saas nähdä...

Unknown kirjoitti...

Kerro mullekki, jos tulee joku superitoimiva idea siihen, ettei ne muut koirat ois niin ihania!!! :D Täältä riittää kyllä vertaistukea. Mietin tuota pallohommaa, että just, jos se on Jerikolle "se" lelu niin saisko sen avulla sen mielentilan, että se odottaa sitä, että pääsee sun kanssa leikkimään mielummin kuin niitten vierustovereitten. Kaikkeahan kannattaa kokeilla. Eihän sitä koskaan tiedä. :)

Sabina kirjoitti...

Joo, olen miettinyt, että pallon kanssa voisi kokeilla, ja sitten sitä, että paikkamakuut vieraiden koirien kanssa vaan yksinkertaisesti nyt alkuun hyvin lyhyitä ja siitä kiva leikki mun kanssa. Täytyy laskea siis kriteeriä kun on niin paha häiriö, sitten pikku hiljaa kasvattaa pituutta kun Jerikolle muodostuu mielleyhtymä että paikkamakuun jälkeen pääsee leikkimään mun kanssa... Paha vaan ettei ole niin paljoa mahdollisuuksia päästä treenaamaan vieraiden koirien kanssa...