sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Jälkikikkailua ja Pekka Korrin jälkikoulutus

Tänään oli Pekka Korrin jälkikoulutus johon osallistuttiin Jerikon kanssa. Ensin kuitenkin eilisistä jälkitreeneistä. Käytiin Johannan kanssa tekemässä jälkeä ja esineruutua. Johanna oli kuullut vinkin tuttavaltaan, jonka koiralla oli ollut epätarkkuutta jäljellä/keppien ilmaisussa, että tälle koiralle oli auttanut kun jäljelle oli tehnyt kaikkia "jänniä juttuja", esim. kontattu, käyty makuulla, kiemurreltu yms yms. Johanna ehdotti tätä aluksi Ukolle, mutta idea kuulosti niin hauskalta, että tehtiin myös Jerikolle tällainen jälki. Johanna tallasi Jerikolle jäljen ja ihan kaikkea ei käyty edes läpi, että mitä Johanna oli tehnyt, paljon kaikenlaista. Itse tallasin Ukolle jäljen samalla ajatuksella.

Välissä käytiin tekemässä esineruutua. Jerikolle halusin nyt vain yhden esineen ruutuun ajatuksella, että joutuu sitä yhtä vähän kauemmin etsimään mutta saa heti yhdestä palkan eikä enempää tehdä. Esineenä oli papiljotti, joka oli ruudun keskivaiheilla isojen kivien vieressä. Lähetin Jerikon kuitenkin kulmasta ja annoin se alkaa tarkistamaan ruutua normaaliin tapaan. Melko voimakas tuuli oli ja kivien ympärillä se selvästi pyöri hassusti, kun Jeriko sai nopeasti hajun, mutta joutui kuitenkin tarkentamaan jonkin aikaa ennen kuin löytyi. Siitä sitten palkka. Hyvä treeni oli, just sellainen kuin halusin. ;)

Ukko oli jotenkin outo ruudussa. Ei tehnyt oikein kunnolla töitä, ylitti esineitä useaan kertaan reagoimatta. Kinna haukkui koko ajan taustalla ja ilmeisesti herkkä poika otti siitä painetta, kun oli niin vaikeaa. Keskeltä nosti lopulta yhden esineen ja takakulmaan autettiin niin, että Johanna kävi näyttämässä ja siihen sitten lopetettiin. Kinna haukkui koko ajan taustalla protestiksi puuhun kiinnittämisestä ja Ukko ilmeisesti otti tästä herkkänä poikana painetta, koska heti ruudun jälkeen kävi mielistelevästi Kinnan luona ennen kuin meni "oman puun" luo levolle. Jeriko sai sitten hakea vielä ruutuun jääneen yhden esineen, mikä sujuikin aika nopeasti ja sai tästä taas hyvän yhden esineen treenin. :)

Ukon jälki oli 1,4 km, vanheni noin 1h20min. Janalla Ukko ei meinannut myöskään irrota kunnolla, mutta kun otin itse vähän askeleita eteenpäin ja lähetin uudelleen, niin sitten upposi ja nostikin jäljen ihan kivasti. Jäljellä oli kaikenlaista, mentiin myös sähkölinjan alla aikamoisessa ryteikössä, mutta hienosti Ukko selvitti. Ryteikön jälkeen mulla oli liina päässyt irti ja Ukko nostatti vauhtia, näytti kyllä merkkaavan kakkoskepin, mutta jatkoi matkaa vauhdilla eikä pysähtynyt vaikka huusin. Piti siis juosta se kiinni. Ei ollut ihan helppoa. :D Myös viides keppi jäi Ukolta, mutta muuten Ukko ilmaisi kepit hienosti ja jäljesti kyllä ihan keskittyneesti eikä sählännyt.

Jerikon jälki vanheni noin 2h10min, jana oli tehty todella pitkäksi. Jeriko ei lähtenyt ihan suoraan sinne minne lähetin, mutta annoin nyt vaan mennä enkä hinkannut, nosti jäljen oikeaan suuntaan ja jatkoi matkaansa. Jeriko nosti hienosti kaikki kepit ja selvästi nautti jäljen tarjoamista arvoituksista. Jäljen jälkeen Jeriko kieriskeli maassa aivan onnessaan. :))

Tänään sitten Pekka Korrin jälkikoulutus ja antoisaa oli, niin kuin saattoi odottaakin! Pekka puhui hienosti omista ajatuksistaan jäljellä, mm. siitä kuinka hänen mielestään koiran pitäisi jäljestää ikään kuin omassa kuplassaan ja ohjaajan tehtävä on vain olla häiritsemättä sitä ja kunnioittaa ja arvostaa koiran taitoja. Ja sitten nousi esiin, että eilinen treeni ei välttämättä ollutkaan ihan niin hyvä. En muista missä tilanteessa tuli esiin, mutta Pekka sanoi, että hänen mielestään jäljellä ihmisen ihosta lähtevän hajun pitää aina merkitä keppiä ettei koira opi ohittamaan tätä hajua. Makes sense. Hitto.

Jerikolle tehtiin 1 km jälki, joka vanheni kaksi tuntia. Jana oli varmaan melkeinpä 60 metriä ja Jeriko ampaisi janalla tosi suoraan ja lujaa. Lähdin sitten ihan juoksemaan Jerikon perään enkä tiedä oliko tämä sitten Jerikolle vielä vähän liian suuri buusti, koska nyt ei tullut ihan selvää jäljennostoa, josta olisin voinut lukea, että onko oikeasti jäljellä vai juokseeko vain. Ensin Jeriko kyllä lähti oikeaan suuntaan, mutta kun olin epävarma enkä kunnolla kehunut (epävarmana hiljaa sanoin kyllä "hyvä?" :D) niin pinkaisi vielä takajäljelle ja olis jatkanut pitkälle ja sain pari kertaa kutsua takaisin, että tuli. Alku jäljestyksestä meni Jerikolle epätyypillisesti vauhdilla laukaten ja hieman epätarkasti. Piikkikulma tuli aika nopeasti ja kun Jeriko ajoi siitä yli päästin normaalisti vaan liinan irti ja annoin Jerikon tarkentaa takaisin. Tämän jälkeen Jeriko palasikin järkevämpään jäljestysmoodiin ja jäljestys kulmineen jatkui sitten moitteettomasti. Eka ja toka keppi nousi kivasti. Sitten kyllä kolmonen ja nelonen jäi, ja myös kutonen olisi jäänyt, mutta sen näin itse.

Liikaa vauhtia siis alkuun ja tosiaan eilinen treeni teki ehkä kaksi huonoa asiaa: ensinnäkin nostatti Jerikon jälkimotivaatiota vähän turhaan siihen nähden, että se on niin motivoitunut ja taitava muutenkin; toiseksi antoi Jerikolle kuvan, että se ihmisen haju ei välttämättä aina tarkoita keppiä. Ei siis enää tuollaisia treenejä. ;)

Pekka kuitenkin kehui Jerikon jäljestystyyliä ja sanoi, että jos itse eksyisi metsään, niin tuollaisen koiran haluaisi häntä etsivän. :)) Kehui Jerikon jäljestystä voimakkaaksi ja motivoituneeksi, sekä sitä ettei Jeriko häiriinny tai paineistu yhtään mistään jäljellä vaan tekee vaan hommia. Ja niinhän se vaan onkin hieno. :)) Mutta kuten Pekkakin sanoi, se onkin sitten tuskallista kun keppejä kuitenkin jää ja ne on se pointti pk-kokeissa.

Jerikon kanssa jatkoon suunnitelmaa:
- jatketaan pitkillä jäljillä 1000-1500m (Pekan mielest jäljestyksessä itsessään ainut tavoite on säilyttää tämä työskentely), erilaisia olosuhteita ja maastoja
- tehdään keppitreeniä pihassa motivaation nostamiseksi ja ilmaisun vahvistamiseksi (pyydän työkavereita hajustamaan keppejä)
- jäljellä kepit ainakin seuraavassa treenissä isoja ja mielellään jopa hieman irti maasta jonkun varvun päällä tmv., jolloin ilma kulkee altakin ja haju on erityisen voimakas jotta kepit tulisi ilmaistua
- ehkä myös janatreeniä jatkossa, mutta koska janalla on takajäljessä kiinni aika vähän pisteitä, niin siihen ei tällä hetkellä isoa panosta laiteta.. Katsotaan ensin tuota keppi-ilmaisuasiaa kuntoon. ;)

Ei kommentteja: