sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Ukon viikko

Näin voisi kai sanoa, kun Jeriko on ollut treeneistä levossa ja Ukko päässyt treenaamaan. Maanantaina jätin Jerikon agilitytreenitkin väliin ja venyttelin ja hieroin vaan kotona. Kyllähän sillä jumia olikin vasemmassa hartiassa, joten tämä yhdessä edeltävän todella huonon mielentilan treeneissä varmasti selittää Jerikon vähän jähmeämpää menoa sunnuntain radoilla.

Ukko sitten pääsi keskiviikkona omiin treeneihin ja jatkettiin keinun työstämistä ja tehtiin kivaa rataa. Toki näin uudelleen koulutettuna ei välttämättä saa keinusta ihan sen näköistä kuin mitä olis saanut, kun olis lähtenyt heti hakemaan tuota, että pystyyn tuettuun keinuun koira juoksee päähän palkalle, mutta kyllä se jotenkin paremmalta kuitenkin alkaa jo näyttämään. :) Sitten kaahattiin vähän suorempaa pätkää ja haettiin rytmiä välistä vetoon, kaiken kaikkiaan kivat treenit. :)

Torstaina lähdin itse ekaa kertaa Ukon kanssa pyörävetotreeneihin. Treeneissä oli mukana Marja ja Ziva canicrossina ja Miko ja Pelle pyörän kanssa. Me lähdettiin keskimmäisinä Marjan ja Zivan perään, oma työnsä oli pidellä Ukkoa pyörän kanssa ilman avustajaa, kun se olis niin raivolla lähtenyt heti perään. Sitten kun lähtöluvan annoin niin lähdettiin todella vauhdilla. Toki tiesin, että Ukko on hyvä vetämään, mutta en kyllä ollut tajunnut että se on ihan noin nopea ja hyvä! Veti todella vauhdikkaasti, keskittyneesti ja tasaisesti koko vajaan 5 km Suolijärven lenkin. Ihan lopussa alkoi vähän väsy tulemaan, mutta ihan hyvin veti silti. Aattelin jo, että eikö Miko ja Pelle (malinois) saa meitä kiinni ollenkaan, mutta juuri ennen maalisuoraa tuli ohi ja saatiin siihen toki oikein hyvä kiritys ennen maalia. Hyvä treeni! :)

Paimennustreenit on vähän jäänyt kaiken muun kiireen keskellä, mutta päivittäin kauraa jakaessa on koirat kyllä mukana ja enimmäkseen Ukko ollut pitämässä lampaita kauempana. Nyt kuitenkin Jerikoa alkoi jo niin sapettamaan, kun se ei koskaan päässyt lampaille, joten otin sen sitten "auttamaan". En kyllä tiedä onko tällaisista treeneistä Jerikolle muuta hyötyä kuin se, että se pääsee lampaille eikä tarvitse aina sivusta katsoa.. :D

Sen sijaan Ukko loistaa näissä tilanteissa, se selvästi  nauttii mahdollisuudesta työntää vähän raskaita lampaita ja tasapainottaa niitä hyvin. Ukko on myös ollut hyvin "töissä" apuna, Ukosta on tullut se luotettava apuri. Tänään seitsemän ahvenanmaan lammasta lähti kohti viimeistä matkaansa, Syrjysen strutsitilan teurastamolle. Pimeässä lastattiin niitä kärryyn viiden aikaan ja molemmat pojat oli tässä kyllä hyvin avuksi, mutta Ukko ehkä erityisesti. Lopulta lampaat kyllä meni kärryyn kauran voimin.. ;) Täytyy sanoa, että MOT-kohun jälkeen Syrjysen isäntäpari, heidän tytär ja tilat oli helpotus. Siellä oli mukava heinillä kuivitettu (maapohjainen?) karsina odottamassa heinän ja veden kanssa, ja siinä kun jutusteltiin käytännön asioista niin lampaat sai rapsutuksia ja selvästi eläinten hyvinvoinnista välitettiin. :) Lampaat siirtyi kärrystä oikein mielellään karsinaansa ja tutkaili uteliaina paikkoja.

Reissulta palaamisen jälkeen siirrettiin vielä sl-harmas sekoitukset omaan karsinaan sisälle, jotta päästiin tilanteeseen, että kaikki lampaat saa samasta paalista syödäkseen vaikka pitäkin edelleen pitää astutusporukka erillään siihen saakka, kun pässi lähtee takaisin Katjalle. Lampaiden siirrot niin, ettei pässi pääse kosketuksiin näiden harmas risteytysten kanssa onnistui hienosti, kun Ukko pimeässä tosi varmoin ottein ajoi lampaat aidan nurkkaan, johon laitettiin metallielementit ympärille, sitten Ukko haki harmas-sekoitukset viereisestä aitauksesta ja vei ohi sisälle omaan aitaukseensa. Ilman mitään ylimääräistä härdelliä onnistui pimeässä. On koirasta kyllä iso apu! :)

Tänään ihan treenattiinkin, kun Päivi ja Pipsa oli käymässä. Huomasi kyllä, että ei olla varsinaisesti treenattu aikoihin, kun Ukko vaan omassa kuplassaan olisi tehnyt. Piti sitten treenissä keskittyä vaan Ukon avaamiseen, että kuuntelee mua eikä vaan itsenäisesti säädä. Ymmärrän kyllä tilallisia, jotka pitää vaan toimivaa työkoiraa eikä jaksa oikein treenata muuten. Vaatii kovasti saada sitten koira (tai ainakin Ukko!) sitten taas uudelleen kuuntelumoodiin sen jälkeen, kun on melko itsenäisesti tehnyt kaikkia tilan töitä. :D Tarpeellinen treeni siis tähän väliin. ;)

Jerikossa taas näkyi pitkän tauon jälkeen jonkinlainen epävarmuus. Myöskin varmasti mun viime sunnuntain hermoilut ja toisaalta sitä edellinen kunnollinen paimennuskerta taisi olla Nietosvaaran kisoissa, niin ymmärtää että on vähän rankkoja ollut viime kerrat ja ehkäpä epävarmuus siis tästä johtuvaa. Täytyy nyt oikeasti ottaa aikaa treenaamiseen, jotta saadaan Jerikolle taas hyviä kokemuksia. Ajatin Jerikolla lampaita ensin aitaa pitkin, mutta sitten tehtiin myös jakoa, mikä kyllä näin kesyillä jalkoihin tulevilla lampailla (harmas-sekoitukset) oli tosi haastavaa. Saatiin kuitenkin lopulta onnistumaan, joten se kai on pääasia. Mutta nyt olis sitten itsellä ryhtiliikkeen aika. ;)

Lihaa ja taljoja on tosiaan tulossa myyntiin, lihat tulee 4. tai 5.11., taljojen valmistumisesta ei sitten vielä ole varmaa tietoa. Lisää näistä löytyy Paimennuskoulutussivun alta, varauksia voi tehdä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sabina.lahteenmaki@gmail.com. Lihojen nouto meiltä kotoa Valkeakoskelta tai mahdollisesti Tampereelta, taljoja voi toki myös postittaa ja hintoihin lisätään postitusmaksu. :)

Ei kommentteja: