lauantai 17. elokuuta 2013

Fysiikkatreeniä

Ollaan treenattu kovasti kaikenlaista, mutta en vaan ole ehtinyt päivittää mitään. Aloitettiin juoksutreenit viime sunnuntaina. Olen ilmoittanut sekä itseni että Matin KuntoKoira -tapahtumaan ja nyt pitäis sitten vähän ehkä harjoitellakin, ihan vaan ettei ihan kuole sinne lenkkipolulle. ;) Yllättävän hyvin kuitenkin oli kunto säilynyt ja ilmeisesti kasvanutkin talven hiihdoilla ja kohtuu hyvin jaksoi hölkkäillä. Ukon treeniksi muodostui ravaamisen harjoittelu, mikä alkuun oli Ukolle selvästi hyvin raskasta ja hankalaa, mutta nyt on alkanut sujumaan jo ihan hyvin. Huomaa kuitenkin, että loppumatkasta syvät lihaset väsyy ja koppa menee aivan mutkalle. Ukolla ilmeisesti vasemman takajalan syvät lihakset on ne heikommat ja vinolla asennolla jättää oikean eli vahvemman jalan taakse polkemaan. Juoksulenkkien lisäksi olen nyt aloitellut syvälihasvirittelyä myös nostelemalla Ukolla jalkoja yksitellen ja siinä olen juuri huomannut, että oikeaa takajalkaa nostaessa (eli vasen jää tukijalaksi) ei meinaa tasapaino löytyä millään. Mutta harjoitelulla varmasti saadaan kehittymään.
Jerikolta juoksulenkit sujuu kuin vanhalta tekijältä, eipä siinä mitään erikoista.

Olen myös lukenut nyt Katriinalta lainassa olevaan kirjaa Practical guide for Sporting & Working dogs. Kirjan on siis kirjoittanut ranskalainen koirien liikuntalääketieteeseen erikoistunut eläinlääkäri ja kirjassa viitataan useisiin tutkimuksiin tai jos aihealueesta ei ole tutkimusta se myös mainitaan. Eli aika luotettavaa tekstiä näin mun silmääni. Kamalan pitkälle en ole vielä päässyt, mutta on kyllä tullut mielenkiintoisia asioita esille. Liikuntalääketieteen osalta viitataan useimmiten rekikoiriin ja vinttikoiriin, joista on eniten tehty tutkimusta. Tajusin vasta vähän myöhässä, että siinä on niin hyviä juttuja, että olis pitänyt tehdä muistiinpanoja alusta saakka.

Nyt kuitenkin ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvät asiat sai mun korvat niin hörölle, että kirjoitin asioita ihan ylös. Mielenkiintoista oli lukea MSM:stä josta olen aiemminkin kuullut nivelapuaineiden yhteydessä, mutta en ole tiennyt kuinka luotettavaa tieto sen eduista on. Tätä on kuitenkin ihan tutkittukin ja MSM on ns. "anti-stressi" aine ja vaikuttaa mm. vamman jälkeisessä toipumisessa sekä on anti-inflammatorinen.

Aika jännä uusi asia oli superoksididismutaasi, joka sinänsä on mulle tuttu koulun aineenvaihduntaluennoilta. Se vaikuttaa antioksidanttijärjestelmässä muuttamalla pelkistyneen glutationin aktiiviseen muotoon. Sitä on runsaasti punasoluissa ja lihaksissa, joissa on vilkas aineenvaihdunta. Teoriassa superoksididismutaasi voisi siis olla hyödyllinen lisäravinne, jos se vähentäisi liikunnan/kiihtyneen aineenvaihdunnan muodostamien radikaalien vaikutuksia parantamalla antioksidanttijärjestelmän toimintaa. Superoksididismutaasi kuitenkin hajoaa mahalaukussa, mutta vesimelonissa ko. aine on yhdistyneenä gliadiiniin eikä tämä yhdistelmä hajoakaan mahassa. Teoriassa vesimelonia syömällä voisi siis vähentää oksidatiivista stressiä. Vielä en ole kyllä alkanut koirille antamaan vesimelonia dopingina, harkitsen vielä asiaa. ;)

Mutta se kaikkein mielenkiintoisin asia tähän mennessä oli karnitiini, jonka johdosta kyllä tulen hieman parantamaan poikien ruokavaliota. Karnitiinia on siis soluissa mitokondrioiden kalvoilla joissa karnitiini toimii rasvahappojen kuljetuksessa mitokondrioon sisälle missä beetaoksidaatio (rasvan aineenvaihdunta) tapahtuu. Karnitiinin aktiivinen muoto on L-karnitiini ja sitä on lihassa, mutta eri lihojen välillä on suuri ero kuinka paljon sitä on! Lampaanlihassa L-karnitiinia on 210 mg/100g, karitsassa 78 mg/100g, naudassa 64 mg/100g, possussa 30 mg/100 g, kanassa 7,5 mg/100 g, lehmän maidossa ja kananmunassa enää häviävän pieni osa ja kasviksissa ei ollenkaan. L-karnitiinilla on siis merkittävä rooli energiametaboliassa. Lampaan lihaa on perinteisesti käytetty runsaasti rekikoirien ruokavaliossa ja tämä on jo sellainen asia, jota olen itsekin valmis kokeilemaan; siis lisäämään lampaanlihan määrää Jerikon ja Ukon ruokavaliossa satunnaisesta erikoisuudesta säännöllisempään käyttöön. Tosin, pakastetila antaa omat rajoitteensa, kun nyt se on hyvinkin täynnä kanaa ja sika-nautaa...

Kirjaa on vielä runsaasti lukematta ja luulen, että kirjoittelen lisää mielenkiintoisia pointteja myöhemmin. To be continued..... ;)

3 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Mitä toi MSM niinku oikeastaan on? Mulle nimittäin hierojakaveri suositteli sitä MSM.ää Aloe Veran tuotteena, ehdottoman hyvänä hieroa mun välilevynpullistuman kohtaan. Nyt mulla on sitten AV:n MSM- ja Heat-voiteita, joita kiltisti hieron selkään aamuin illoin ;D Tietämättä oikeastaan mitä ne on. Tai heat nyt on jotain eukalyptys-kuuma-kylmä-voidetta.

Unknown kirjoitti...

Pitääpä tutustua tuohon kirjaan! Sattumalta täällä kans on karnitiinista ollut puhetta. :D Tosin oman treenin yhteydessä, mutta pitääpä ottaa harkintaan myös poikien kohdalla.

Sabina kirjoitti...

Kirjoitin tuosta MSM:stä hieman hätäisesti. MSM eli metyylisulfonyylimetaani on orgaaninen vesiliukoinen rikkiyhdiste, jota ilmeisesti esiintyy kehossa luonnostaan. Se on dimetyylisulfoksidin metabolian päätetuote.

Kirjan mukaan sen tehosta ei kuitenkaan ole varsinaista tutkimusnäyttöä. Kirja tosin on vanha, kirjoitettu 2005 ja onhan sen tehosta tulla jotain näyttöä tämän jälkeen. Kirjoittaja myös ottaa esille, että myöskään mahdollisten kaupallisten tuotteiden turvallisuudesta ei ole varmaa näyttöä eikä suosittele käyttöä.

MSM:ää kuitenkin käytetään aika paljon, joten ehkä jonkinlaista empiiristä "näyttöä" tai ainakin mutua on sen tehokkuudesta. Mutta kirjassa se sivuutetaan aika lyhyesti.