tiistai 4. kesäkuuta 2013

Somerolaiset

Lauantaina tehtiin sitten lopullisesti muutto Somerolle. Hirvee kasa tavaraa lähti mukaan, kun periaatteessa piti koko vaatekaappi ottaa mukaan, kun järkevämpi se on sitten niin päin, että viikonlopuiksi otan Tampereelle mukaan mitä tarvitsen. Samalla tuli tehtyä inventaario vaatekaappiin ja sieltä löytyi kyllä aika paljon yllätyksiä. :D Sitten mukaan piti ottaa tietty astioita ja kaikenlaisia keittiövälineitä vedenkeittimestä lähtien, mutta kyllä aika paljon unohtuikin.. :/ No joo, eiköhän me näillä pärjätä tää viikko ja sitten viikonloppuna keräillään taas lisää tavaraa. Tuuletin on kyllä ihan ehdoton, koska asunnossa täällä on vain pieni tuuletusikkuna keittiössä ja rivitalo kun on, niin aurinko paistaa ensin aamulla toiselta puolelta ja iltapäivällä porottaa toiselta puolelta. Ja asunto on siis aikamoinen sauna aina päivällä! :D Onneksi illalla viilenee ja koirat on todella nauttineet nurmikkopihasta. :)Asunto on siis rivariyksiö jossa ihan kivan kokoinen aitaamaton piha. Isännöitsijältä pitäis kysyä sopiiko sen aitaaminen niin ei tarvis koko ajan koiria huudella pois naapurin puolelta. ;) Asunnossa on myös sauna ja huonekaluja sain tosiaan Marikalta ja Kimmolta. Vielä pitäis käydä huomenna katsomassa löytäisinkö jostain kirpparilta tänne sohvaa, sille olis tossa hyvä rako. ;) Asunnossa oli ennestään onneksi ihan riittävästi kattolamppuja ettei niitä tarvinnut ostaa, vaatekaappiin vaan uusi hehkulamppu palaneen tilalle. Ja vaatekaapista löytyi myös digiboxi! Katsotaan nyt pysynkö sitten ajatuksessa etten tänne telkkaa tarvitse. ;)
Ihan lähistöltä löytyy lenkkipolku, joka on kyllä aika lyhyt, mutta on täällä jo vähän seikkailtu ja muita lenkkireittejäkin löydetty.

Sunnuntaina lähdettiin Marikan ja Kimmon kanssa Askolaan Ojalan torpalle paimennustreeneihin. Siellä oli vähän vilkkaammat lampaat ja olihan ne isompiakin kuin ahvenanmaalaiset, mutta kuitenkin tuli hyvin ihmisen luo joten ei sinänsä mitään ihmeellistä. Jeriko teki yhden pidemmän haun isommalla laitumella jossa kyllä oli aikas pitkä heinä eikä Jeriko ensin meinannut nähdä lampaita. Sitten lähemmäksi tullessa juuri kun oli leikkaamassa hakulinjan huomasi lampaat ja laajensi kaaren uudelleen. Mutta eihän se maahanmeno suju. :D
Pienemmässä aitauksessa Jerikon kanssa tehtiin vaan kaaria ja vähän ajoa. Vauhtia oli tässä kyllä liikaa ja Jerikolla meni vähän kaahailuksi. Eihän se mitään sikaillut ja sinänsä teki ihan nättiä kaarta, mutta kaahasi vaan.

Ukon kanssa hiottiin kahdella vuorolla pienessä aitauksessa kaaria. Sitä sitten saikin hakea ja alkoi kieltämättä vähän ärsyttämään, kun ei oikein tiennyt että miten Ukon oikein sais tekemään toivotulla tavalla, eli aloittamaan kaaren hyvin ja tekemään loppuosankin hyvin. Derekin kurssilla toisaalta oli puhuttu, että paine annetaan kaaren alkuun ja loppuun, muun osan Ukko saisi tehdä itsenäisesti. Mutta ei se näin onnistunut. Ja kun yritn kävellä Ukkoa "vastaan" eli päinvastaiseen suuntaan, kun Ukko oli kaarella, niin liukkaat lampaat juoksi niin äkkiä sivulle, että sai itsekin pistää tossua toisen eteen että ehti sinne "edelle". No joo, lopulta sitten pienen kiukustumisen ja Marikan ja Kimmon neuvojen jälkeen löytyi se oikea tapa: annan sen kaaren alkuosan periaatteessa olla, enkä ole Ukko siellä lähellä vaatimassa kääntämään päätään, vaan olen lähempänä lampaita. Estän väärän puolen ja päästän Ukon oikeaan suuntaan, ja lähden samalla vastakkaiseen suuntaan jolloin olen tasapainossa Ukkoa vastassa, ja samalla koko ajan kepin osoituksella tuen Ukkoa. Alkoihan ne kaaret aukeamaan! Ja itse asiassa sama tekniikka sopi hyvin Jerikollekin ja se jopa pysähtyi yhdellä käskyllä! :D

Maanantaina tehtiin pientä palauttavaa treeniä Woollandiassa ja Jeriko treenas pienen pätkän Marikan kanssa siltä varalta, etten ehtisi ensi viikolla Kotikoskien kisoihin. Tosin tänään sain iltapäivän vapautettua niin, että ehdin kyllä itsekin. :) Ukko teki isolla laumalla vapaata kuljetusta ja "vapaita hakuja" n. 50 metristä asti. Hienosti alkoi lukemaan koko laumaa ja hakemaan kaikki. Laumassa siis tosiaan sekä uuhia että pieniä karitsoita ja kaikki liikkui vähän omalla tavallaan ja laumassa olikin ihan pitelemistä. ;)

Tänään oli Aneten agilitytreenit ja Jerikokin pääsi mukaan. Anette kiinnitti huomiota Jerikon kontakteihin, jotka tosiaan on mullakin ollut yksi suuri päänvaiva jo pidemmän aikaa. Jerikon tuppaa pysähtymään mun "koske"-käskystä niille sijoilleen, eikä ymmärrä sen tarkoittavan kontaktipintaa. Vaikka sitten toisaalta jos leikittelen esteen edessä ja käsken "koskemaan", niin Jeriko heittää peränsä hyvinkin luontevasti kontaktille. Mutta siinä esim. puomia juostessa se ei taas toimikaan. Jatkossa kokeillaan sitä, että olen vaan ihan hiljaa ja katsotaan mihin se tie vie. Periaatteessa ihan alun alkaenkin olen toivonut, että kontaktiesteelle olisi vain yksi käsky, jonka perusteella koira tietää juosta täysiä sen päähän. Tämähän ei tällä hetkellä toteudu kummankaan koiran kanssa...

Ukon kanssa haettiin enimmäkseen fiilistä ja tehtiin pientä radan pätkää. Fiilistä onkin jo tullut huomattavasti siinä mielessä, että lelun kanssa koulupoika -meininki on jo taakse jäänyttä aikaa eikä Ukko meinaisi luovuttaa koko palloa alkuunsa. Siitä huolimatta, kun lähdetään tekemään Ukko menee suorittaja -moodiin, ja tekee tarkasti ja oikein syvästi keskittyen, mutta palo puuttuu. Lisäksi Ukolla on sellainen ongelma, että toistojen myötä Ukko käy hitaammaksi ja vaikuttaisi ikään kuin tylsistyvän harjoitukseen tosi nopeasti. Sari onkin sitä sanonut, että Ukko taitaa olla vähän liian älykäs eikä tajua miksi jotain yksinkertaista harjoitusta pitää toistaa monta kertaa. :D Ensi kerraksi on kuulemma luvassa yksinkertaista vauhtirataa jolla kaivellaan Ukosta kierroksia esiin. ;)

Käytiin vielä lampaillakin, molemmat sai hömpötellä. Ukko teki samanlaista treeniä kuin maanantainakin ja teki kolme tai neljä hakua oikealta ja kolme vasemmalta. Nyt jokainen oli tosi hyvin, siis tiiviitähän ne kaaret oli, mutta joka kerta Ukko katsoi jokaisen pienenkin karitsan mukaan. Hieno Ukko! :)
Jeriko teki ihan samaa harjoitusta, mutta Jerikolla onkin aivan luvattoman kauan viimeisestä tällaisesta perusharjoituksesta! Jeriko olikin sitten aivan pihalla. :D Haki kyllä hienosti tosi laajalla hienolla kaarella n. 150 metristä mutta sitten sen jälkeen kun siirryttiin vaan peruskuljettelemaan ja mä kääntyilin lauman edessä, Jeriko ei oliskaan enää ilman käskyjä tiennyt mitä pitäis tehdä, vaan olis jatkanut vaan samaan suuntaan laajalla kaarella mun ja lauman ympäri, sen sijaan että olis vaihtanut suunnan ja tasapainottanut uudestaan lauman taakse. Annoin sitten käsillä Jerikolle apuja, näytin ikään kuin kädellä, että nyt pitää kääntyä ja pikku hiljaa vähensin avustusta ja alkoihan se Jeriko itsenäisestikin tasapainottelemaan! Tällaista kyllä tehdään seuraavassakin treenissä Jerikolle, selvästi on tarpeen! Ja varsinkin ensi viikon Kotikoskien kisoja ajatellen olis tosi tärkeetä, että Jeriko osais vähän sitä omaa päätäkin käyttää eikä aina vaan odottais multa käskyjä. Mutta sen siitä saa, kun treenaa pelkkää tekniikkaa ja unohtaa tällaiset. ;)

Ei kommentteja: