torstai 28. heinäkuuta 2011

Paimentamista treenatessa oppii kiroilemaan...

Maanantaina agilitytreeneissä harjoiteltiin mm. irtoamista ja tehtiin rataa. Jeriko ohjautuu kyllä nykyään todella herkästi mun liikkeen mukana, aivan upeasti! Välillä johtaa kyllä siihen, että jos alan ohjaamaan liian aikaisin niin joku este jääkin välistä. Mutta pääasiassa siis todella hyvin. Ja Jerikolla on hirmuisesti keskittymiskykyä ja malttia agilityradallakin, ei juurikaan kuumene ja rimoja tippuu vain harvoin. Ja vaikka Jeriko on niin perusrauhallinen, niin ollaan ihan pienellä treenillä ja kirittämisellä saatu kepeille hirmuisesti vauhtia lisää! :) Kyllä hyvältä näyttää.

Tiistaina ajeltiin vähän edes takaisin Mouhijärven ja Mahnalan väliä. Käytiin ensin Mouhijärvellä paimentamassa lampaita, tai nyt itse asiassa ihan oikeasti tehtiin töitä ja erotettiin pihalla olevasta porukasta karitsoita toiseen aitaukseen. Yksi jäi kyllä lopulta vielä saamatta, kun lampaat ei koirankaan painostamana halunneet kuitenkaan ihmistä päästä lähelleen vaan sinkoilivat minne sattuu ennen kuin kiinni ottajat ehti väliin. :D Mutta siis kaikki saatiin silti paitsi yksi, itsekin sain kyllä juosta! :D Alkoi kyllä nämä uudemmatkin lampaat Jerikolle uhittelemaan, mutta hyvin Jeriko sitten pakotti ne kääntymään ja oikeaan suuntaan liikkeelle kun rohkaisin.
Välissä käytiin Mahnalassa poimimassa vadelmia, ja sitten taas uudestaan hommiin, kun siirreettiin sisältä viimeisiä karitsoita ulos. Olipa siinäkin homma kun karitsat eivät olleet koiraan tottuneita eivätkä oikein tykänneet nekään liikkua. Hyvä puoli oli se, ettei niillä ollut kokoa niin paljon puolellaan, ja Jeriko pääsi ottamaan niiltä luuloja pois. Ehkä itseluottamus siinä kasvoi kun sai vähän pienemmällä vastuksella harjoitella..? ;)

Mutta kyllä se vaan niin on, että paimentaessa pääsee suusta sellaisia sanoja ettei sovi perheen pienimpien korville.. Jotenkin niin hektistä hommaa ja sitten kun Jeriko tekee ihan ihme ratkaisuja kun pokka pettää, esim. käy ensin näykkäämässä jalkaa (hyvin tehty), mutta sitten luikahtaakin lauman sivusta ohitse kun ei malta jäädä taakse (tosi typerää).. Huh huh. Ja sitten kun lauma ei todellakaan halunnut siirtyä portista sisään ja Jeriko teki tollaisia niin kyllä siinä ärräpäät lenteli.. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, karitsat ulkoaitauksessa ja kuulemma kuitenkin onnistui paremmin kuin aikaisempina vuosina karitsalauman kanssa, eli oli meistä kai jotain apua.

Jatkossa pitää kyllä kokeilla näillä lampailla sitä, että saisiko Jeriko niitä pyöritettyä mun ympärillä ja silleen pikku hiljaa totuttaa siihen, että ihmisen lähellä on ihan turvallista olla ja toisaalta sitten taas siihen, ettei aina tarvitse sinkoilla minne sattuu, vaan välillä riittää että pysyykin vaan paikoillaan. Ja Jerikolle pitää vahvistaa, että jos lampaat uhittelee niin silloin saa ja pitää antaa samalla mitalla takaisin, eikä saa antaa periksi. Vielä tällä hetkellä Jeriko kyllä tarvitsee mut lähelleen rohkaisemaan, mutta toivon että tulevaisuudessa alkaisi onnistua jo itsekseen, tietty sekin auttaa kun nämä lampaat tästä pikku hiljaa rauhoittuisi. Sitä uskallusta pitää yksin puolensa kuitenkin tarvitsisi esim. hakukaarille jos pysäyttää laumaa eikä ne heti meinaakaan pysähtyä vaan meinaa vaan juosta yli. Herkästi tällaisissa tilanteissa jos sitten juoksin Jerikon avuksi, Jeriko tuntuikin ottavan musta painetta ja ajatteli että sen kuuluu väistää. Jotenkin pitää saada tämä oma viestintä haltuun silleen, että Jeriko tietäisi paremmin mitä siltä toivon. Ja ne ärräpäät haltuun myös! :D

Keskiviikkona Hannan treeneissä voisi sanoa, että teemana oli käännökset putkelta ja niistot. Tehtiin myös keinua, ensin muutama kerta ihan pelkälleen niin että Jeriko itsenäisesti suoritti sen, ja sitten radassa. Ihan hyvin meni, nyt tarvitsee vaan vielä vähän tarkkailla, ettei ala sitä tekemään että liian aikaisin hidastaisi. Niistot onnistui sitten hyvin, kun itse tajusin mitä ollaan tekemässä. Juosta kyllä sai ja siinä kuumuudessa meinasi kyllä emännältä loppua kunto! :D

Viikonloppuna Anita tulee meille Ilonan ja Alman kanssa, käydään hakuilemassa yms, ja sitten sunnuntaina lähdetään paimentamaan! Vilkas viikonloppu siis tiedossa. :)

Ei kommentteja: