keskiviikko 7. syyskuuta 2011

"Lomaviikko"

On se hyvä, että ennen tenttiä on aina tällainen "lomaviikko" jolloin ehtii tekemään kaikkea muuta kuin lukea tenttiin... ;) Niinpä olen käyttänyt aikaa hyödyksi ja ollaan reissailtu Jerikon kanssa.

Maanantaina käytiin aamulla Mahnalassa paimentamassa. Jeriko paimensi kyllä aikas hyvin, mutta jossain vaiheessa tuli joku ihme juttu, ettei oikealle voinut vaan millään lähteä, ei vaikka laitoin useaan otteeseen uudestaan maahan ja lähetin! Lopulta yritin ajaa Jerikoa väkisin sinne suuntaan, mutta jätkä lähti vaan haahuilemaan ympäriinsä. Sitten, kun taas rauhoitin tilanteen ja ihan rauhassa otettiin taas uusi yritys, niin menihän se sinne vihdoinkin, lampaat tietty oli ehtinyt jo vaikka minne, mutta periksihän ei anneta! ;) Kaaret oli välillä sopivan laajoja, välillä meinasi käydä liian tiiviiksi.

Maanantain agilitytreeneistä ei mitään erityistä sanottavaa, tehtiin lyhyttä harjoitusta, lähinnä ohjausta ja koiran kääntämistä, hyvin meni. Tiistain agilitytreeneissä tehtiin rataharjoitusta, josa aluksi yksi kohta tuntui ylivoimaisen vaikealta, mutta kun sitten oikein kunnolla pingoin Jerikon edelle (ja siis mä en ole mikään sprintteri yleensäkään ottaen), niin ehdinhän mä tekemään persjätön 6. ja 7. väliin ja niiston 8. hypylle ja hyvin meni. Jeriko tuli kaiken kaikkiaan tosi hyvin mukana, kunhan vaan itse ehdin ohjaamaan.
Tässä kökkö piirros radasta, mittasuhteet ei nyt väkisinkään ihan toimi, mutta jota kuinkin tuon näköinen. :)


Tänään aamulla lähdettiin sitten Somerolle. Siellä otettiin ensin isolla laitumella hakukaaria niin, että vuoroteltiin Marikan ja Taimin kanssa. Tällaista toisen koiran kanssa pallottelua ollaan tehty vain kerran aikaisemmin ja Jeriko otti silloinkin selvästi häiriötä toisesta koirakosta, samoin nyt. Siltä puolelta missä Marika ja Taimi oli, ei meinannut tehdä kunnollista kaarta millään. Muutenkin huomasi, että Jeriko tekee selvästi huonompia kaaria oikealle kuin vasemmalle. Ihmekös tuo, kun alun perinkin oikealle lähettäminenkin oli aikamoisen taistelun tulos.. Koiratkin on oikea- tai vasen"kätisiä". Tehtiin sitten yksinämmekin hakuja ja annoin Jerikon vain pyöriä lauman ympärillä ilman häiriötä.

Toisella vuorolla otettiin pienemmässä aitauksessa myös hakukaaria ja ylipäätään lampaiden ympärillä pyörimistä. Jeriko tuppaa välillä lähtemään kaarelle liian tiiviisti, mutta usein pyöriessään pidemmän aikaa Jeriko laajentaa kaartaan. Asia nyt vaan on niin, että pitäisi heti tehdä tarpeeksi laaja kun hakukaarikin on vain se yksi ja sen pitää heti olla hyvä. Sitä siis treenailtiin, otin juoksutusraipankin avuksi, en siis lyödäkseni Jerikoa, vaan että sain sillä nappaistua maahan tai ilmaan lampaiden ylikin ja sillä sain paremmin painetta Jerikolle että laajentaisi kaartaan. Välillä tekikin tosi hienoja kaaria, jopa ilman raipan apua. Suuntia myös tuli samalla otettua, välillä menee Jerikolla edelleen sekaisin, mutta kun laitan maahan niin usein jo tiesi, että tuli lähdettyä väärään suuntaan ja oli jo kääntämässä kroppaansa ennen kuin annoin suuntakäskyä. Kuljetusta otin joitain pätkiä ja yhden pidemmän kuljetuksen jossa mutkittelin, siinä Jeriko ohjautui todella hienosti käännöksissä minne halusinkin ja hienosti ajoi ylipäätään. Lopuksi vielä häkitettiin lampaat, mikä ei kyllä ollut mikään helppo juttu kun Jeriko oli jo aikas väsynyt, reagoi liian hitaasti mun käskyihin ja mä annoin käskyt alun pitäenkin vähän liian myöhään, lopulta autoin Jerikoa pakittamalla itse edellä häkkiin niin saatiin lampaat tulemaan paremmin perässä.

Summa summarum:
  1. Pitää Jerikon kanssa harjoitella kaaria ja erityisesti varmistaa, että varsinkin hakukaaren loppuosa on AINA tarpeeksi laaja, siitä ei saa lipsua sitten yhtään! Tähän ehkä juoksutusraippaa jatkossakin avuksi, ehkä ei, katsotaan tarvitseeko.
  2. Suuntakäskyjä täytyy treenata kunnes Jeriko osaa ne niin hyvin, että pystyy reagoimaan heti kun sanon ilman käsiapuja.
  3. Häkityksiä ja häkistä pois ottoja pitäisi treenailla, tämän sujumiseen kyllä eniten vaikuttaa se, että suuntakäskyt on hallussa...
  4. Ajoa pitää harjoitella niin, että tehdään myös käännöksiä ja Jeriko kääntyy suuntakäskyillä, poispäin ajoa erityisesti tarvitsee vielä treenailla
  5. Täytyy harjoitella toisen koiran kanssa työskentelyä, ettei Jeriko häiriintyisi niistä
Sisätreeninä ollaan nyt tehty metallikapulan nostoa. Siitä on nyt jotenkin yhtäkkiä tullut Jerikon mielestä aika inhottava juttu, vaikka aiemmin nosteli sitä siinä missä puistakin. Ei olla siis aikoihin kyllä tehty. Nyt sitten täytyi lähteä vähän niin kuin alusta, mutta hyvinhän se kapula alkoi nousemaan ja Jeriko pitääkin sitä ihan kohtuullisen hyvin, vielä sitä otetta kuitenkin hinkkaan jos saisi vähän tiiviimmäksi..

Käytiin tänään vielä Tuijan ja Ronjan kanssa tokoilemassa. Otettiin ensin luoksetulosta maahanmenoa, pohdittiin Tuijan kanssa ja päätin sitten ottaa ensin erikseen ennen kuin sekoitan siihen seisomaan pysähtymisen. Ajattelin, että maahanmeno olisi kuitenkin aivan helppo nakki, koska Jeriko tekee sitä yhtenään paimentaessa, ja helppohan se olikin! Alkoi vaan ennakoimaan pirulainen ja hidasteli, otin sitten pari suoraa enkä enää pysäytyksiä, koska se selkeästi on helppo homma.

Sitten ruutua, ensin alustalla etäisyyttä kasvattaen ehkä 15-20 metriin, tosi ripeästi haki sinne. Sitten Tuija otti alustan pois ja lähetin ruutuun pari kertaa hieman lähempää (n. 10 metriä), toisella kerralla meni aivan täydellisesti keskelle, siihen jätin. :)

Otettiin myös hyppynoutoa ensin lelun hakemisella ja Jeriko oli aivan innoissaan, agilitykoira on myös helppo ohjata esteen yli takaisin vaikka olisi aivan viistossa esteen takana. ;) Sitten kapulalla, ensimmäisellä kerralla odotti selkeästi lelua ja ihmetteli, mutta sitten huomasi kapulan ja palautti sen. Toinen toisto tosi hyvä. :) Väliin otin vielä ruutuun lähetyksen ilman alustaa noin 10 metristä, meni heti aivan keskellä ja siitä vaan superkehut eikä enempää. :)

Myös kaukkareiden istu-seiso -vaihtoja otin muutamia, siitä pitää vielä olla tarkka, etten hyväksy mitä tahansa seisomaan nousua, vaan pitää olla hyvä asento istumisen kannalta. Tuli ihan hyviäkin vaihtoja kyllä.

Tosi tyytyväinen olen treeneihin, tästä vaan eteenpäin. :) Nyt huominen ja perjantai lepoa ja lauantaina taas agilitykisa. :)

Ei kommentteja: