torstai 28. syyskuuta 2017

Intohimolajeja

Viime sunnuntaina lähdettiin Ukon kanssa pitkästä aikaa vetotreeneihin Nahkialaan. Pieni porukka meitä siellä oli, kolme koiraa vain yhteensä, mutta Ukon intoa se ei yhtään lieventänyt. Itse asiassa kuulin jälkikäteen kaverilta, että Ukon huuto oli kuulunut tunnistettavan korkeana ujelluksena Toijalan ABC:lle, joka on linnuntietä n. 200 metrin päässä moottoritien vieressä. :D

Ukko oli siis innoissaan,  voi pojat. Pyörällä mentiin ja lähdettiin viimeisenä, ja aivan täysiä mentiin se noin 2,5km. Itsekin poljin niin lujaa, että reidet hapotti ja veri maistui suussa. Mitään hissuttelu vetolajien ei kuulukaan olla mun mielestä. ;) Ukko veti todella hienosti ja saatiin ehkä jopa kiinni aluksi hieman edellä olevaa pienikokoista saksanseisojaa, mutta taisi meillä sitten kunto vähän lopahtaa ettei sentään kokonaan kiinni saatu.

Aivan upeaa kuitenkin oli. Ukon into tarttuu muhunkin vaikka muuten tavallaan noi vetolajit ei olis niin mun hengen juttu. Jälkikäteen Ukko ei ollut mitenkään jumittavan oloinen eikä tullut mitään oireita, joten hyvältä näyttää. :) Ehkä ne ontumiset oli vaan jotain tosi sinnikästä lihasjumia tmv.

Jupiterin ja Jerikon kanssa ollaan tehty paimennustreeniä. Jerikon kanssa jakoa ja singleä, joista jälkimmäinenkin sujui aikas hyvin, ja sitten häkitystä. Hyvää treeniä.

Jupiterin kanssa on jatkettu ihan perustreeniä. Jupiterilla ei tosiaan edelleenkään ole yhtään käskyä opetettuna, eleillä ja omalla sijoittumisella ohjaan sitä ja pysäytän eleillä tai aitaa vasten. Standiä ja lie downia olen nimennyt, mutta en edelleenkään ole käyttänyt niitä käskyinä. Jupiterin kanssa on treenailtu ihan peruskuljetusta ja siinä flänkkejä/kaaria, tosin niihin en ole yrittänyt eikä ole tarvinnutkaan mitenkään vaikuttaa, kun ne on niin hyvin auki luonnostaan. Olen rakentanut tilanteita joissa Jupiter joutuu oikeasti nostamaan lampaat liikkeelle ja se hyvä puoli noissa mun lampaissa on, että ne ei itsekseen seuraa ihmistä vaan koira saa oikeasti niitä työstää.

Nostot sujuu maltilla ja hyvin, ajoon Jupiter osaa hidastaa tahtiaan tosi hienosti. Poispäinajoa tehtiin pari kertaa liinassa ja sekin lähti sujumaan oikein hyvin, joten olen ottanut pieniä pätkiä poispäinajoa ilmankin liinaa. Mun pikkuaitauksessa on lampailla kova veto väliaidalle ja koska en halua heti alkuunkaan opettaa mitään lampaiden perässä peesaamista niin käytännössä ajoa tulee muutama askel ja sitten tas aina jo flänkki. Sisäflänkeille ole Jupiteria kutsunut reiteen taputtamalla ja vastakkaiseen suuntaan Jupiter on lähtenyt tosi kivasti pelkällä suhinalla (jota käytän flänkeissä suunnasta riippumatta).

On se vaan niin hieno paimenen alku, että on todella ilo treenailla sen kanssa paimennusta. :) Hyvin luontainen Jupiter tosiaan on ja sen lisäksi vielä yhteistyöhaluinen. Siltä löytyy todella nätit flänkit ihan itsestään eikä ajokaan näytä tuottavan vaikeuksia vaikka sitä on vasta hyvin vähän tehty.

Tästä treenit sitten vaan jatkuu. Seuraavaksi olisi tarkoitus jatkaa lampaiden kohtaamisten treenaamista vaikeammissa olosuhteissa ja raskaidenkin lampaiden työstämistä rauhallisesti. Samalla myös poispäinajon alkeita jatketaan ja ylipäätään fiilistellään lampaita erilaisissa tilanteissa. Luulen, että saadaan ennen talvea Jupiter jo aika hyvälle mallille, josta sitten on hyvä jatkaa ensi keväänä kunnolla treenaamista ja kouluttamista. :)

Ei kommentteja: