tiistai 8. joulukuuta 2015

Liebster Award -haaste

Sain haasteen Senniltä With Smile -blogista, kiitos siitä! :)


"Liebster Awardin idea on uusien ja tuoreiden blogien löytäminen ja se, että pienemmätkin blogit saisivat näkyvyyttä.Liebster Award annetaan bloggaajalta bloggaajalle."

Säännöt
1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja linkitä hänen bloginsa
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen
3. Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa
4. Keksi 11 uutta kysymystä nimetyille


1. Kuinka päädyit valitsemaasi rotuun/rotuihin?
Hahaa, tämä on aina hauska kysymys. Noin 9-vuotiaana sain joululahjaksi Babe Urhea Possu -videon, kulutin sen puhki ja ihastuin elokuvassa esiintyviin bordercollieihin. Selailin koirakirjat hankkien lisätietoa näistä ihmeellisistä koirista ja aloinkin jo heti ruinaamaan omaa bordercollieta äidiltäni. En saanut. ;) Kasvoin sitten välissä aikuiseksi, mutta haave ei muuttunut, joten bortsu mulle tuli, kun sen aika oli. :)

2. Oletko koskaan katunut rotuvalintaasi?
En koskaan. En vaihtaisi pois. :)

3. Onko teillä jokin päälaji ja miten sen valitsit?
Olisikin. :D Olisi paljon helpompaa jos tekisi vain 1-2 päälajia eikä säätäisi joka suuntaan. Päälaji voisi olla paimennus. Tai sitten se voisi olla PK-jälki. Molemmat lajit löysi minut ennen kuin itse edes tiesin niistä mitään. Paimennus vei mennessään melkein saman tein, jäljestysinto oli alkuun vaihtelevaa, mutta sitten kun itse pääsi lajiin sisään ja homma alkoi toimimaan, niin kyllä sekin on vienyt mukanaan. :) Tällä hetkellä kyllä treenataan eniten agilityä, eli onko se sittenkin meidän päälaji..? Eli lopputuloksena: ei meillä oikein ole kunnollista päälajia.

4. Veikö kasvattajan, mieleisesi pentueen ja pennun löytäminen paljon aikaa?
Etsin ensimmäistä bordercollieta vakavissani noin puoli vuotta. Paljon katselin pentuvälitystä ja eri kasvattajien sivuja, mutta vain kahdelle kasvattajalle laitoin viestiä, joista toiselta sitten pentu meille tuli. Ei siis oikeastaan vienyt pitkään. Silloin en vielä osannut yhdistelmistä oikeastaan katsoa muuta kuin terveystulokset, luonnetestitulokset ja sitten että harrastustuloksia oli, mutta onni oli myötä ja löysin hyvän yhdistelmän. Heti kun Jeriko syntyi, oli valinta jo selvä, että sen haluan. :) Ukon kohdalla kasvattaja oli ennestään tuttu, samoin pentueen vanhemmat. En vaan ollut alunperin ajatellut ottavani pentua vielä, mutta toisin kävi. Ei tarvinnut paljoa etsiä. :D

5. Mitä koirasi syö ja miksi?
Meillä koirat syö raakaruokaa, ei mitään puhdasta barfia, vaan raakaa lihaa, kasvissosetta ja hirssi-tattari-riisi -puuroa iltaisin ja luita aamuisin. Siirryttiin tähän ruokaan Jerikon kanssa, kun nappulalla se tuppasi herkästi lihomaan ja ruokamäärät jäi onnettoman pieniksi. Olin ollut raakaruokinnasta kiinnostunut myös kissojen kohdalla, mutta ne ei siihen suostuneet. ;) Jerikon kohdalla siis lähdettiin tähän ihan jotta saatiin ruoka-annoksia isommiksi ja mahalle täytettä ilman, että paino heti nousee. Koin sen myös terveellisemmäksi ja mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi, vaikka Jerikolla maha on aina toiminut hyvin eikä mitään varsinaisia ongelmia ollut nappularuokinnallakaan. Ukon kanssa siirryttiin raakaan ihan vaan koska se oli jo meidän taloudessa tapana. Toisaalta raakaruokaan siirtymistä puolsi myös Ukon piereskely nappularuokinnalla ollessa... :D

6. Käytkö/haluaisitko käydä paljon ulkopuolisilla kouluttajilla?
Kyllä ja en. En käy hirveän paljon, jonkun verran, enkä tavallaan ihan sokkona haluakaan lähteä kelle tahansa koulutettavaksi. Jos tiedän kouluttajan hyväksi ja että uskon koulutusmenetelmiemme kohtaavan, niin käyn mielellään uusille ulkopuolisilla hakemalla lisäajatuksia. Aika pitkälti kuitenkin treenaan ja pohdin itsenäisesti ja tuttujen treenikavereiden kanssa asioita. Paimennuksessa koen vielä kaikkein eniten kaipaavani ulkopuolista koulutusapua ja näkemystä, niihin koulutuksiin olen eniten valmis panostamaan. Toki myös sitten pk-puolella on hienoa käydä kokeneilla kouluttajilla.

7. Onko jokin harrastus jota haluaisit kokeilla/treenata enemmänkin, mutta se ei ole ainakaan vielä ollut mahdollista?
Ukon kanssa VEPE. :) Ukko varmaan rakastaisi sitä, mutta ainakaan vielä ei olla vepe-porukkaan päästy. Katsotaan onnistuisiko ensi keväänä..

8. Millaisia kohokohtia harrastusrintamalla tai muuten teillä on?
Kaikki onnistuneet treenit on kohokohtia ja tuo todella hyvän fiiliksen. Ihan paras fiilis on onnistuneen jäljen jälkeen jos kaikki kepit nousee. Tai hakutreenien jälkeen, kun Jeriko on tehnyt erityisen hienot pistot ja ilmaisut ilman apuja. Tai paimennuksessa, kun Ukko on näyttänyt erityistä voimaa ja puskenut hankalat lampaat liikkeelle. Tai kun molemmat seuraa oikein hienossa vireessä; siitä mä saan todella hyvän fiiliksen. :))
Jerikon kanssa toki matkaan on mahtunut muitakin hienoja kohokohtia: jäljen piirinmestaruus 2014 oli aivan upeaa. Agilityn piirinmestaruuden 3. sija aivan marginaalisilla eroilla ykköseen ja kakkoseen 2015 sekä samoista kisoista eka agilityserti, se oli huikeaa! :) Paimennuskisoissa 2-luokan voitto 1-tuloksella; melkein halkesin! :)

9. Mitkä viisi koirarotua voisit ottaa, mutta joita sinulla ei ole?
Vaikea...... en oo juurikaan muita rotuja ajatellutkaan koskaan ottavani. Kerran bc, aina bc. ;) 
Mutta jos nyt ajattelee mitkä rodut kiinnostaisi jos en harrastajia paimennusta, niin belgianpaimenkoira malinois, käyttölinjainen labbis tai käyttölinjainen kultsu. Malinoisissa kiinnostaa pk-ominaisuudet ja noissa noutajissa niiden alkuperäiset käyttöominaisuudet. Tän enempää en keksi.

10. Entä mitä viittä rotua et ainakaan voisi itsellesi kuvitella?
Hyvin montaa. :D Mitään lyhytkalloisia en todellakaan ottaisi (pois lukien cavalier king charlesin spanielit, jotka on kyllä todella herttaisia luonteeltaan ja suloisia), mitään jättikokoisia rotuja tai laumanvartijoita en oikein osaisi itselleni kuvitella. En siis missään nimessä voisi ottaa mitään sellaista koiraa, jonka aktiivisuustaso ja suorituskyky ei vastaisi omaani. ;)

11. Tarvitsetko harrastusmotivaatiota varten jotain, kuten vaikka kilpailutavoitteita? Jos niin mitä?
Nykyään en ole oikeastaan näitä tavoitteita juurikaan ajatellut. Olen oppinut, että usein on jopa haitallista tuijottaa jotain yksittäisiä tulostavoitteita. Niistä tuppaa tulemaan ylimääräistä suorituspainetta jonka vuoksi harrastamisen ilo kärsii. Enemmän mun harrastaminen (nykyään) nojaa yksittäisiin koulutuksellisiin tavoitteisiin. Luin itse asiassa juuri eilen mun viime tammikuussa kirjoittamia tavoitteita tälle vuodelle ja oli ne aika kivaa luettavaa. Kyllä sitä on itsekin kasvanut ihmisenä jonkun verran. ;) Juurikin noihin tavoitteisiin nojaa mun motivaatio ja jokainen pikku onnistuminen treeneissä (/kisoissa) pitää yllä mun motivaatiota. :)

Tykkään kuitenkin toki käydä kisoissa ja osallistua kokeisiin ja onhan mulla tavoitteita, esim. PK-SM kisoihin osallistuminen ensi kesänä Jerikon kanssa. En kyllä vielä ole aloittanut mitään himotreenaamista, että aika löysin rantein mennään vielä toistaiseksi. :D Ukon kanssa löyhä tavoite on kokeilla saisko paukkuasian kuitenkin kuntoon ja pääsisikö jälkikokeeseen. Noin niin kuin esimerkkinä kilpailutavoitteesta, mutta ne ei määritä mun harrastusmotivaatiota.


Haasteen saavat:
1. Fox


Kysymykset haastetuille:
1. Nimeä yksi koirasi/koiriesi persoonallinen piirre tai tapa.
2. Miten olet päätynyt koiraharrastusten pariin?
3. Miten olet päätynyt juuri siihen koiraan tai niihin koiriin mitä sinulla on?
4. Onko sinulla ollut tai oletko suunnitellut hankkivasi muun rotuisia?
5. Kuinka monta koiraa samassa taloudessa on sopiva määrä? ;)
6. Onko sinulla yhtä isoa "gurua", jonka ideologiaa seuraat kouluttaessasi?
7. Mikä on paras piirteesi kouluttajana?
8. Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät ominaisuudet ihanteellisessa harrastuskoirassa?
9. Kuinka hyvin koirasi vastaa näitä?
10. Mitä ovat mielestäsi tärkeimmät hyvän kouluttajan ominaisuudet?
11. Mikä koiraharrastamisessa on sinulle palkitsevinta?


Vastailkaahan ja linkittäkää bloginne kommenttikenttään, kun olette valmiit niin kaikki pääsee helposti lukemaan. ;)

3 kommenttia:

Milli kirjoitti...

http://olipakerranpriya.blogspot.com/2015/12/olipa-kerran-liebster-award.html

Kiitos haasteesta! Vastasin :)

Blondi ja Tosiblondi kirjoitti...

Kiitokset haasteesta, vastattu :)

Marja kirjoitti...

Kiitos haasteesta! Sain vihdoinkin vastauksetkin julkaistua. :) http://kaaponkujalla.blogspot.fi/2016/02/ristiriitaisia-fiiliksia-ja-haaste.html