sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Paimennusta

Eilen Vellu ja Sara tuli meille käymään ja paimentamaan ja vietiin lampaat ekaa kertaa tän vuoden puolella alalaitumelle. Tein molempien kanssa ensin vähän muistutteluna ajoa ja pari hakukaarta. Ukko teki itse asiassa ihan kivaa flänkkiä nyt, kohtuu laajanakin. :) Ja siinä missä Jerikon kanssa jakamisen kanssa tahkottiin vähän pidempään, niin Ukolta jakaminen onnistui käden käänteessä. :)

Tänään Hanna tuli käymään Mustin kanssa. Tein pienet treenit omille pojille. Jerikoa ohjasin etuovelta, jotta sain etäisyyttä. Ajatin lampaita aitaa vasten ja aitausta ympäri. Kolmeen neljästä stoppiin joutui vihellyksen jälkeen murahtamaan "hei", mutta muuten ihan kivasti meni. :D

Ukko teki ihan perus pyöritystä. Piti alkaa sille opettamaan vasemman suunnan pillikäskyä, mutta en ole sitä yrittänytkään viheltää aikoihin ja en saanut pillistä oikein mitään järkevää pihalle, se sitten jäi siihen. ;)

Otin Mustin lampaille kaksi kertaa, omat koirat treenas siinä välissä, kun Musti lepäili autossa. On siinä kyllä aika pakkaus! ;) Intensiteettiä piisaa ja Mustilla on kyllä tosi vahva halu hallita ja pysäyttää lampaat. Sillä on myös aika paljon voimaa, jonka vuoksi lampaat liikkuisi sen alta hyvinkin vikkelästi pois. Aitaa vasten ajaessa Musti hyvin oma-aloitteisesti ja laajasti flänkkäsi jarruttamaan/pysäyttämään ja se hahmottaa kyllä tosi vahvasti tasapainon.

Ainut ongelma tuli, kun Musti oli tasapainottanut lampaat nurkkaan, niin siitä kun liinassa pyysin Mustia pois tasapainosta, jotta sais lampaat taas liikkeelle, niin Mustin kovan paineen vuoksi lampaat lähti tosi liukkaasti liikkeelle, kun Musti poistui tasapainosta. Välillä Musti itse sai ne kaarella pysäytettyä (joka kerta vähintäänkin osan porukasta), mutta välillä Jeriko auttoi takapiruna. Tosi hyvältä kyllä vaikuttaa mun mielestä. Kun Musti vaan saa harjoitusta ja ymmärtää oman voimansa ja oppii hölläämään sitä, niin hyvä tulee. Kaaret sillä vaikuttais aukeavan tosi luontaisesti. :) Noiden kulmien ja kulmista liikkeelle lähtöjen kanssa täytyy olla jatkossa tarkempi. Ottaa Musti ensin kauemmaksi ja vapauttaa lampaita paineesta, ettei lähde niin vauhdilla.

Pakko sitten vielä kehua omaakin koiraa. Jeriko on vaan niin loistava apukoira, ilman sitä meidän melko isossa aitauksessa ei pärjäis mitenkään. Alkuun piti kyllä vähän keskustella sen kanssa, että kun sanon maahan, niin sitten siellä ollaan maassa ja annetaan Mustin tehdä, mutta yhdellä muistutuksella Jeriko muisti taas apukoiran tehtävänkin. Siitä sitten tilanteen vaatiessa kutsuin Jerikon vaan avuksi sanomalla "Jeriko" ja lopun Jeriko hoiti itse; flänkkäsi lampaiden eteen, tasapainotti ja kokosi porukan ja haki loput jos osa porukasta hajaantui erilleen. Kerran yksi ehti erota muusta porukasta ennen kuin Jeriko oli paikalla, ja se teki siinä käskytettynä ihan sairaan hienon look backin ja haki yksinäisen karkulaisen. Kaikkein hienoin hetki Jerikolla oli, kun Mustin liinassa oli kerran solmu ja liina lipes mun käsistä sen vuoksi. Sitä sitten maahan toki tallasin jalan alle ja keskityin ottamaan liinaa käteen enkä ehtinyt Jerikolle mitään sanoa. Kun nostin pääni, niin Jeriko oli siirtynyt parin kymmenen metrin päästä lampaiden tielle ja olis kyllä pitänyt saada kuva, kun se oli niin uskottavana, etuosa matalana, niin tyylikkäänä ja ilme vahvana kertoi lampaille, että "you shall not pass!!". Eikä ne totta vie siitä sitten yrittäneetkään. ;)

Ei kommentteja: