sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Korvat hukassa ja vietti korkeella

Tänään oli SBCAK:n paimennusmestikset Somerolla. Otsikosta voi ehkä päätellä, että meidän rata ei mennyt parhaalla mahdollisella tavalla.. ;) Siis rata saatiin ajettua ilman, että lampaat karkas tai sattui mitään pahempaa, joten huonomminkin olisi voinut mennä, mutta ei kyllä ollut Jerikon tasoinen suoritus. Jeriko laittoi radalla korvat kiinni ja kaasun pohjaan, arvostelun lisäkommentteihin saatiinkin maininta "vauhdikas kaveri". Jooh, Jeriko oli tänään sitä mieltä, että tietää kyllä paremmin mitä tehdä ja tekee sen myös tosi nopeasti. Pisteitä kertyi 57, hausta 22 pistettä eli ei mitään tunnuksia. Onneksi siis tavoitteet on jo saavutettukin, ettei sitten jäänyt tosta kiinni! :D
Hakukaari 15/20 (loppu olisi voinut olla laajempi), nosto 2/10 (vauhdikas), kuljetus ohjaajalle 5/10 (vaihdikas), poispäinajo 5/10 (mutkitellen), kuljetus 17/20 (rauhoittui hienosti alun jälkeen), häkitys 3/10 (pyörimistä), häkistä ulosajo 10/10.

Hakumatka oli aikas lyhyt, sanoisin että korkeintaan 80 metriä. Hakutolppa oli toisten kuljetusporttien edessä ja tolpalla kolme koirakkoa. Musta tuntuu, että tämä aiheutti Jerikossa hieman hämmennystä, ei oikein tiennyt mistä välistä sinne tasapainoon pääsis ja leikkasikin sisään liian aikaisin vaikka aiemmin hakukaaret on olleet hienon pulleita loppuun asti. Lisäkäskyllä meni kyllä tasapainoon siellä porttien edessä. Olin lähettänyt Jerikon oikealle kaarelle, koska oletin että lampaat vetää lampolaan, mutta vetoa olikin enemmän vasemmalle tolppaihmisten tuolien suuntaan. Vasemmalle lähettäminen olisi siis ehkä ollutkin parempi, koska sillä puolen oli jotenkin enemmän tilaa koiran tulla rauhassa. Lisäongelmia aiheutui, kun Jeriko joutui nostamaan lampaat toista koiraa päin ja lampaat tietenkin siitä levisi. Ja kun Jerikolla oli se kaasu pohjassa, niin ne todella levis ja osa lähti vauhdilla mua kohti ja yksi jäi itsekseen toiselle puolelle ihmettelemään. Ja sitten yksi tolppakoira karkasi tämän lampaan perään ja onni onnettomuudessa, saatiin haltuun ajoissa ja Jerikolta jo unohtunut lammas palasi muuhun porukkaan. Mietin tässä, että onko meidän suoritus siinä, tuleeko hylky siitä, että Jeriko tavallaan kadotti sen yhden lampaan, tai saadaanko ottaa uusi haku, kun tolppakoirakko karkasi lampaan perään.. Tuomarilta ei tullut mitään merkkiä niin jatkettiin vaan rataa..

Poispäinajo oli tosiaan mutkittelevaa, lampailla oli tosiaan kovasti vetoa vasemmalle tolppakoirakoiden suuntaan vaikka lampola oli oikealla.. Yritin itse lukea hyvin lampaiden päiden suuntaa ja ennakoida, mutta Jeriko otti melkein jokaisen antamani käskyn väärin ja ajoi lampaita siis pois linjalta vaikka yritin ennakoida ja pitää ne linjalla paremmin. Jeriko teki mitä Jeriko halusi eikä kuunnellut mun käskyjä, vaikka juuri eilen aamulla oli osoittanut osaavansa käskyt melkoisen hyvinkin..

Kuljetuksesta en itse olis ehkä antanut tonkaan vertaa pisteitä, Jeriko oli tässäkin edelleen tavallista vauhdikkaampi ja yritti koko ajan puskea lampaat mun ohi ja jouduin vähän väliä käskemään maahan! Viime kisoissahan Jeriko piti hyvin itse etäisyyttä lampaisiin.. Hohhoijaa.

Häkityksessä lampaat ei sitten suostunut millään pysymään paikallaan vaikka Jerikon mihin laitoin. Jeriko oli kuin jännitetty jousi ja hermostutti lampaat, maahanmenot (jos tapahtui) oli nopeita syöksyjä ja oikein näki kuinka Jeriko jäi maahan lihakset jännittyneinä odottamaan, että saa taas ampaista johonkin suuntaan. Aattelin tässä välissä, että pitäis mennä Jerikoa silittämään rauhoittavasti, mutta en sitten viitsinyt kun en tiennyt varmaksi oliko se sallittua.. Ilmeisesti ei..? No, joka tapauksessa lampaat ei meinanneet pysyä millään paikoillaan vaikka mihin Jerikon jätti ja siitähän sitä pyörimistä syntyi. Lopulta jouduin tyytymään vauhdista häkittämiseen. Häkistä poisottoon Jeriko onneksi jo rauhoittui sen verran, ettei siellä enää härveltänyt.

Oltiin sitten tolpalla II- ja III-luokille ja tolpalla Jeriko toimikin aikas hyvin. Tai ainakin se teki ratkaisut niin kuin itsekin olin ajatellut ja saatiin hyvin pidettyä tolpalla "oma puolemme". Jeriko kyllä oli tosi korkeassa vietissä tänään, varsinkin tolpalla sitten vielä paremmin, kun vähän rauhoittuikin. Jeriko oli kyllä niin tosissaan lampailla tolpalla, että vaikka päivä oli muuten mennyt vähän huonosti, niin siihen on pakko olla tyytyväinen. Alkoi vähän naurattamaankin, kun lampaita tuotiin mönkkärillä ja kärryllä, ja ennen kuin lampaat otettiin kärrystä Jeriko jo äkkäsi ne ja alkoi ihan totisella ilmeellä ajamaan niitä. :D Ja siis tässä, kun se vähän niin kuin luvatta lähti hiipimään lampaille sen tahti ja asenne oli todella hyvä, siis paljon parempi kuin jos käsken ajamaan! Ongelma on varmaan siinä, että "aja"-käsky on yhdistetty toimintaan, kun Jeriko on vielä ollut huomattavasti matalammassa viettitilassa/vielä huonosti lampaille syttynyt. Tämän perusteella alan kyllä vakavasti ajattelemaan, että Jerikolle pitäis opettaa uusi ajamiskäsky, esim. "walk on", jonka liittäis tähän oikeanlaiseen viettitoimintaan, jos sitten loppuis ne ajamaan ylös pomppaamiset ja vauhdikkaat nostot..

Jeriko oli kyllä tolpallakin vähän sitä mieltä, että mä voisin olla hiljaa ja antaa sen hoitaa hommat. Pari kertaa, kun siirtelin Jerikoa sivummalle ettei oltais hakevan koiran tiellä, Jeriko haukahti mulle kun käskytin sitä. Siis silleen sävyyn "ole sä nyt jo hiljaa äläkä koko ajan komentele vaan anna mun hoitaa nää hommat". :D Se oli jotenkin huvittavaa Jerikolta. Sai kyllä pienen napautuksen molemmista haukahduksista, mutta tavallaan olen myös tyytyväinen siihen, että Jerikon paimennusvietti on niin kovasti voimistunut ja toisaalta siitä, että se osaa olla myös hieman röyhkeä mulle. Ainakin muissa harrastuslajeissa siitä on hyötyä, lampailla pitää kyllä totella mua ja sen vuoksi Jeriko asiasta palautteen saikin. Mutta siis tavallaan asiassa on hyvätkin puolensa. ;)

Ukko kävi kisan jälkeen myös lampailla. Jeriko haki ison lauman ja itse asiassa nyt toimi tosi kivasti, kuunteli käskyt hyvin ja saatiin nopsaan halkaistua isommasta laumasta pienempi porukkaa pyöröaitaukseen otettavaksi. :)
Ukkokin oli aika hyvä. Huomasin kyllä, että keppi on sen kanssa aika turha, itse asiassa Ukko alkoi itse paremmin pitämään etäisyyttä lampaisiin, kun olin ilman keppiä. Harjoiteltiin "lie down"-käskyä ja hyvin alkoi toimimaan. Pitäis oikeasti varmaan tämäkin käsky vaihtaa Jerikolle käyttöön, maahanmenossa hieman sama ongelma kuin "aja"-käskyssä, väärä fiilis herkästi. Mutta siis Ukko oli ihan hieno poika. :)

Ei kommentteja: