maanantai 7. syyskuuta 2020

SPKY:n pikkumestikset

 Viime viikonloppuna kilpailtiin Suomen Paimenkoirayhdistyksen (SPKY) pikkumestiksissä eli 1- ja 2-luokan mestaruuksista, joissa osallistumiselle on myös yläikäraja. Tarkoitettu siis aloitteleville, nuorille koirille. Hieman aikaisemmin olin jo melkein päättänyt, että Jupiterin kanssa en enää paimenna erinäisten isojen ongelmien vuoksi, ja Troijan kanssa oli tarkoitus startata vasta SBCAK:n junnumestiksissä. Yhtäkkiä Jupiter alkoi kuitenkin parantaa juoksuaan ja jostain mielijohteesta ilmoitin sitten molemmat kisoihin. Lauantaina ja sunnuntaina molempina oli molemmille luokille yhdet radat.

Ensin Jupiterin radoista. Lauantaina radalla löytyi aika hyvä zen. Tolpan kierron jälkeen Jupiter alkoi asettumaan aika rauhalliseen ajoon, eikä sitä joutunut koko ajan jarruttamaan. Crossilla se käveli todella rauhassa ja suunta pysyi pitkiä pätkiä ilman, että minun tarvitsi siihen puuttua mitenkään. Fiilis oli hyvä. Ainut ongelma näin pisteiden valossa oli se, että ajettiin aivan offlinessa. Lyhyesti selitettynä radalla on aina määritetty linja eri pisteiden välillä, vaikkapa tolpan ja ajoporttien välillä, ja lampaiden tulisi pysyä tällä linjalla jos haluaa saada pisteitä.

Lauantaina olin itse huono jaossa. Sössin raon tekemistä lampaisiin ja kutsuin Jupiteria aivan tyhmään väliin. Sitten kun kunnollinen väli tuli, niin Jupiter tuli siihen heti. Viime aikoina Jupiter on muutenkin tehnyt jakoja tosi hyvin! Ottanut tosi vaikeita ja pieniäkin välejä ja hyvin selkeästi tuntuu ymmärtävän mitä lampaita tarkoitan. Tämä harppaus on tullut ihan lähiaikoina. Mutta ei ollut jaon ongelma siis Jupiterista kiinni vaan minusta.

Pisteitä Jupiterille ekalta radalta: haku 18/20, nosto 7/10, tuonti/fetch 14/20, ajo 15/30, jako 7/10, häkitys 9/10. Yhteensä 70p, sijoitus 10./18.

Sunnuntaina Jupiter oli jännittyneempi vaikka periaatteessa nyt kisapaikan ja lampaiden piti olla jo tutut. Jupiterissa on kuitenkin näkynyt aiemminkin esimerkiksi agilityssä, että kaksipäiväiset kisat tai treenit ei oikein sovi sille, vaan se on herkästi toisena päivänä jo kuormittuneempi eikä niin hyvä. Sain kuitenkin Jupiterin pidettyä lapasessa ja vaikka se lähtikin jokaisesti käskystä kuin nappi housusta eikä pehmeistä liikkeistä tai zenistä ollut tietoa, niin rata kuitenkin kohtuullisen siististi läpi ja osasin itse pitää nyt paremmin huolta linjoistakin. Lopputyöt meni sunnuntaina paremmin, Onnistuin itse jaossa ja Jupiter tuli hienosti tehtyyn väliin. Myös häkitys oli hienoa työtä, etenkin jos ottaa huomioon että häkityksen harjoittelu on Jupiterin kanssa jouduttu aloittmaaan liinassa, jotta Jupi ei pääse pakenemaan paikalta. Aika hienosti olen myynyt Jupiterille idean siitä, että on hienoa "pakottaa lampaat häkkiin".  Ja hienostihan se häkittääkin. Sama oikeastaan pätee tuohon jakoonkin.

Pisteistä Jupiterille sunnuntain radalta: haku 18/20, nosto 7/10, tuonti/fetch 13/20, ajo 21/30, jako 10/10, häkki 9/10. Yhteensä 78p. Sijoitus 9./18.

Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen, että ollaan Jupiterin kanssa nousto sieltä jostain suosta, jossa on rämmitty. Jupiterhan on lahjakas koira, mutta sen tekemistä on koko ajan varjostanut sen suuri herkkyys ja erilaiset hieman ihmeellisetkin pelkotilat tai erilaisten tilanteiden välttelyt ja paikalta häipymiset. Luotto koiraan oli jo täysin mennyt ja olin jo nostamassa hanskoja naulaan, että ei tämän koiran kanssa kannata enää tehdä mitään, kun ainut mihin se pystyy on hauska kiva kuviokellunta eikä sen enempää. Kisaradat tai työtehtävät kotona vaikutti mahdottomuudelta. Sitten saatiin kuitenkin pari hyvää treeniä alle uudessa paikassa. Jupiter toimi ensin lampailla hämmästyttävän hyvin ja sitten löi mut aivan ällikällä, kun alkoi vaan muina miehinä paimentamaan nautoja eikä pelännyt niitä kuollakseen niin kuin olisin luullut. Ehkä siitä jopa jotain itsevarmuutta Jupiteriin tarttui ja se alkoi parantamaan juoksuaan.. Saa nähdä miten tästä päästään eteenpäin ja selätetäänkö noita jännityksiä enemmänkin. Tulisiko Jupiterista kuitenkin 3-luokan kisakoira?


Sitten Troijan suorituksiin. Etukäteen alkoi vähän jännittämään, että minkälaisen suorituksen Troija pystyy esittämään. Sillä on todella vähän kokemusta vieraista paikoista. Tarkkaan ottaen on käynyt kolmasti vierailla lampailla. Hakuun lähettämisestä meille ei ollut muodostunut mitään kunnon rutiinia, kun varsinaisesti hakukaaria ei ole Troijan kanssa tarvinnut erityisesti treenata, kun se on niin avoin kaarinen luonnostaan. Vieraissa paikoissa nousi sitten esiin, että se ei osannutkaan bongata välttämättä lampaita, tai jos itse varmistelin liikaa lähetystä, niin Troija lähti aivan överisti laajaksi, suorastaan lähetyspisteestä taaksepäin. Onneksi keskiviikkona päästiin Annin luona tekemään hyvää treeniä tämän suhteen ja Troija tuntui alkavan ymmärtämään asiaa. Sen sijaan kenraalit perjantaina kotona meni aivan plörinäksi ja olin jo vähällä perua osallistumisen.

Mutta niin vaan osallistuttiin, kun kuitenkin paikalle lähdettiin. Kisapelto oli todella hyvä! Lähetyspiste oli hakupistettä ylempänä, ja lampaat oli todella helppo bongata, kun niitä tuotiin tolpalle. Edes pienellä koiralla ei ollut vaikeuksia nähdä. Tähän väliin voisi muutenkin kehaista järjestelyjä Pukkilan tilalla, että oli oivallisesti toimivat lampaat, reagoi koiraan herkästi ja kulkivat niin kuin koira vei. Ei mitään ihmiseen liimautuvia automaatteja, ja niillä oli vetoa poistovarikolle, mutta jos koira lähti niitä peittämään, niin eivät juosseet läpi. :) 

Troija siis bongasi lampaat hienosti ja lähetin sen suoraan viereltä ilman mitään ylimääräisiä tanssiliikkeitä ja Troija teki tyylilleen uskollisesti todella kauniin laajan kaaren. Nostossa pysähtyi, taisi jopa mennä maahan, mutta ohjaajalle kuljetuksessa Troija ei ihan täysin olisi halunnut peittää lampaiden vetoa ja tolpalle tultiin banaanina. Tästä eteenpäin rata meni niin hyvin kuin nyt vähän vielä kesken olevilla käskyjen opetuksilla voi mennä. Pisteet lauantailta: haku 19/20, nosto /10, tuonti 6/20, ajo 16/30 ja häkitys 7/10. Yhteensä 59p, sijoitus 6./13.

Sunnuntaina hyvin saman tyyppisesti mentiin, mutta alkuradasta Troija ei tuntunut ottavan yhtään maahanmenoa, pysähtyi ja nii'aili, mutta maahan asti ei oikein halunnut mennä. Toisaalta noin pientä on vähän turhakin pistellä joka välissä maahan ja Jupiterkin saa pysähtyä seisomaan, mutta täytyy noi stopit saada kuitenkin ansin napakoiksi ennen kuin aletaan antaa vapauksia. Tuonti ohjaajalle taas banaanina, mutta siitä eteenpäin ihan hyvää suoritusta. Sunnuntain häkityskin meni aikas kivasti. Pisteet sunnuntailta: haku 19/20, nosto 9/10, tuonti 8/20, ajo 17/30, häkitys 9/10. Yhteensä 62p ja sijoitus 5. 

Kokonaiskilpailussa kahden päivän tulosten perusteella Troija oli 5./13 ja Jupiter 9./18.


Ei kommentteja: