torstai 2. toukokuuta 2019

Jupin paimennuskisat ja pentutouhuja

Viisi päivää on mennyt aika lailla yhdessä hujauksessa pentujen kanssa. Vappua vietettiin Somerolla paimennuskisoissa, joihin lähdettiin kokoonpanolla Jupiter, Troija ja hoitopentu-Pluto. Yövyttiin kisapäivien välissä Päivin mökillä, niin ei tarvinnut molempina päivinä ajella.

Startattiin Jupiterin kanssa 2-luokassa. Jako on ollut Jupiterille ongelmallinen, koska se ottaa niin paljon painetta siitä jos minä vaikutan lampaisiin. Sama ongelma oli myös häkillä, kun sen harjoittelua aloitettiin, herkästi olisin jäänyt yksikseni häkittämään. Nyt kuitenkin saatiin Annen luona tehdyn treenin jälkeen vähän "päätä auki" ja Jupiter alkoi ymmärtämään mistä on kyse ja olemaan itse asiassa aika kivasti "pelissä" mukana.

Maanantai-iltana tehtiin kotona yksi jako, joka oli nyt omillakin lampailla huomattavasti helpompi, kun treenilampaiden lisäksi samassa porukassa oli uuhet isompien karitsoiden kanssa. Porukka jakaantui siis helposti ja saatiin jako kivasti tehtyä. Sisälle lampaita palauttaessa palattiin kuitenkin taas yhteen Jupiterin hassuista herkkyyksistä. Sisälle vie kuja ja nyt sisäovi oli kiinni ja lampaat pysähtyi luonnollisesti kujan päähän. Tällaisissa tilanteissa Jupiter ei kestä ollenkaan sitä, että minä menen lampailla, vaan meinaa ihan totaalisesti häipyä paikalta. En ole ihan varma miten tulkita tätä asiaa, mutta koska Jupiter fiilistelee lampaita hyvin herkästi, niin ehkä se pelkkä mun liikkumisen aiheuttama paine tuntuu siitä kamalalta. Outoahan tuo on joka tapauksessa, oli syy mikä tahansa.

Tein sitten siinä varmaan noin 10 minuuttia sitä, että ensin nojasin vaan eteenpäin ja jos/kun Jupiter meinasi siitä jo alkaa liueta takavasemmalle, kutsuin sen takaisin ja kehuin. Sitten askel, kaksi askelta, ja palasin aina kehumaan sitä. Loppujen lopuksi täydellistä läpimurtoa ei saatu, mutta pääsin ovea avaamaan niin, että Jupiter pysyi jota kuinka samoilla sijoilla, mutta oli kyllä kääntyneenä sivuttain fyysisesti puoliksi pois lähdössä ja henkisesti varmaan kokonaan. Tätä pitää varmaan vielä treenata lisää ja ehkä jonkun avustajan kanssa.

Tiistaina sitten tosiaan Somerolle. Onneksi oli kaksikin kolmosluokkaa ennen kakkosia, niin ei tarvinnut kukonlaulun aikaan herätä. Pennut oli käytänössä ekaa kertaa valjaissa (kerran namiruudussa ollut valjaat mutta siinä ei paljoa liikuta) saati sitten kävelleet hihnassa. Tuolloin vielä päivää vajaa 8-viikkoisille oli muutenkin ihan hurjan paljon kaikkea uutta: paljon uusia ihmisiä, paljon koiria joista osa haukkui välillä äänekkäästi ja ihan ylipäätään uusia maisemia. Pennut kuitenkin toimi tosi reippaasti, mitä nyt kiukutteli valjaista. :D 




Jupiterin lampaita tolpalle tuodessa oli vähän kaikenlaista hässäkkää. Lampaat meni varikon ja tolpan välillä edes takaisin ja välillä näytti ettei niitä saada tolpalle ollenkaan. Lopulta ne kuitenkin sinne saatiin eikä porukkaa vaihdettu. Tuomarilta kysyin, että miten toimitaan ja sovittiin, että katsotaan miten lampaat toimii ja vaihdetaan jos ne ryntäilee. Lähetin Jupiteria oikealle hakukaarelle, koska koin jotenkin että vasemmalla olevat pehkukasat ja paalihäkit häiritsisi sitä ehkä liikaa. Jupiter ei kuitenkaan olisi halunnut oikeaa ottaa ja jouduin sen korjaamaan kaksi kertaa. Koska kuitenkin Jupiterin kävi jo melkein leikkaamassa linjan, hakupisteitä jäi vain 1. Nostosta 6/10p, mutta sen jälkeen Jupiter ei kuunnellut lainkaan normaalisti eikä linjaa saatu pidettyä mitenkään. Jouduin lopulta Jupiterille tiukemmin huutamaan, että nyt pitää kuunnella, minkä jälkeen Jupiter alkoikin toimimaan vähän normaalimmin. Omaan ohjaukseen olen siinä tyytyväinen, että en hermostunut Jupiterille lainkaan, harkitusti annoin tiukemman käskyn ja sitten palattiin "perhosia ja sydämiä" -äänensävyyn. Tuonki ohjaajalle 1/20p.

Poispäinajo ja viimeinen kuljetuspätjä sujui hienosti, pisteitä 16/20p ja 10/10p. Jako ei kerrasta onnistunut, paikkaa jouduttiin vähän hakemaan, mutta onnistui sitten eikä Jupiter tuntunut siinä pahasti paineistuvan. Pisteitä 6/10p. Jaon jälkeen Jupiterilla kuitenkin selvästi henkinen kuorma kävi aika raskaaksi ja lampaiden yhdistämisen jälkeen se sukelsi tuomarin auton alle pienelle huilille. Palasi sieltä kuitenkin onneksi vielä hommiin ja häkitys saatiin myös tehty, siitä 8/10p.

Yhteensä pisteitä siis 42p eikä tulosta. Olin kuitenkin sinänsä kovin tyytyväinen, että ylipäätään saatiin rata ajattua läpi ja varsinkin, että jakokin onnistui! Onnistuin ohjaamaan Jupiteria niin hyvin, kkuin siinä tilanteessa pystyikin. Alussa tosiaan paine meni ihan jalkojen alle, enkä ole ihan varma syystä. Näkikö Jupiter, että lampaat seilasi siellä aikalailla ennen tolpalle tuloa? Paineistuiko se erimielisyydestä suunnan kanssa ja oliko se jollain tapaa tietoinen vedosta vasemmalle (niin kuin veto olikin lampolaa kohti) eikä siksi halunnut oikealle? Aistiko se lampaille tullessaan niiden paineen ja ahdistui siksi? Vaikea sanoa. Pääasia, että saatiin tavallaan kuitenkin jännityksestä niskalenkki ja päästiin läpi.



Toisena päivänä päätin sitten laittaa Jupiterin vasemmalle. Lampaatkin tuli tosi kauniisti tolpalle, joten kaikki asetelmat hyvät. Omaa vuoroa odotellessa Jupiter kyllä selvästi jännitti ja tärisi. Olin kyykyssä sitten Jupiterin vieressä ja pidin sitä kainalossa kun se seisoi ja omalla rentoudella pyrin tuomaan rauhaa myös Jupiterille. Hakukaari vasemmalle oli oikein hyvä, lopusta tuomarin arvion mukaan suppeampi ja siitä 18/20p. Nyt Jupiter kuunteli käskyt hyvin hakukaaren päässä ja alku meni hyvin, mutta hakuporttien tietämillä alkoi vähän yliohjaaminen/-ohjautuminen ja meni pikkaisen siksakiksi. Nostosta 9/10p ja kuljetus ohjaajalle 8/20p. Poispäinajo meni taas ihan kivasti, crossilla alkupätkä käännöksen jälkeen vähän offlinessä, pisteitä 15/20p. Sitten tein kyllä ihan aloittelijan arviointivirheen linjan suhteen ja peruskuljetuksessa kävelin offlinessa lähes koko matkan, siitä 2/10p. Linjojen hahmottaminen on kyllä välillä yllättävänkin vaikeaa!

Jaossa yksi missattu tilaisuus, kun juuri rakoa saadessani ja alkaessani Jupiteria kutsumaan meinasin kompastua syvempään kuoppaan ja huomio menikin siihen, että pysyn pystyssä. Saatiin kuitenkin jako tehtyä, siitä 5/10p. Häkkinä oli portiton häkki joka näytti menevän ensin oikein hyvin, kaikki lampaat häkissä, mutta juuri kun viimeinen astui häkkiin, ne perältä joku kimposikin ulos! Vasta videolta jälkikäteen näin kunnolla mitä tapahtui ja jälkikäteen en ole ihan satavarma, että olisiko mun kuulunut häkittää uudelleen vai ei, kun kaikki siellä kuitenkin jo oli..  Kuitenkin tämän yhden kimmonneen keräilyn seurauksena muutkin tuli häkistä ulos ja häkin kierto vielä siihen päälle, niin pisteitä jäi 1/10p. Kokonaisuudessaan 58p eli 3-tulos. Harmilliset epäonniset kohdat lopputöissä, mutta olen hyvin tyytyväinen siihen, että radalla oli nyt selvästi rennompi koira. :) Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kesä treenejä ja varmaan sitten joskus loppukesästä kisoihin jos aikatauluihin sopii.

Pentujen kanssa on tehty pari namiruutua ja tehdään ehkä vielä kolmas ennen kuin Pluto lähtee tänään omaan kotiinsa. Katsekontaktia, istumista ja luoksetuloa on myös jo harjoiteltu. Troija on aika itsenäinen, hyvin taistelutahtoinen, mutta ei kovasti ruuan perään oleva pentu. Sillä vaikuttaisi olevan aika vahva asenne, ei mielistele ja seisoo omilla tassuillaan. Se vaikuttaisi myös jo aika hyvin löytäneen paikkansa porukassa ja varmaan tämä vielä selkiytyy, kun jää ainoaksi pennuksi. Jeriko on ollut yllättävänkin suopea nimenomaan Troijaa kohtaan ja muutaman kerran tullut Troijan viereen itse nukkumaan, kun Troija on ollut unessa. Luulenpa tästä kaikesta, että valitsin juuri sen oikean pennun meille. :) 



Ei kommentteja: