torstai 23. toukokuuta 2019

Ruokintapohdintaa

Troijan tullessa taloon alkoi taas osaltaan uusi ruokintapohdinta. Mietin, että millä ruualla sitä kasvuaikana ruokin, lähinnä että raakaruualla vai nappulalla. Jotenkin muistikuvat on tosi nopeasti hälventyneet jo Jupiterinkin pentuajoista, enkä oikein muistanut että miten tarkkaan ottaen toimin sen kanssa. Roburin penturuokaa se söi ainakin jonkinaikaa ja sillä aloitettiin Troijankin kanssa.

Aikuiset koirat on mulla olleet jo pitkään raakaruualla. Viimeisen 1-2 vuoden ajan ollaan syötetty Maukkaan Tarmo ja Kunto-täysravintoja helppouden vuoksi, sitä ennen tehtiin itse puuroa, kasvissosetta ja sekoitettiin liha. Lisäksi koirat on syöneet esimerkiksi kalkkunan kauloja, broilerin siipiä tai muita luuta sisältäviä osia.

Yksikään koiristani ei ole ollut herkkävatsainen, eikä se ole ollut syynä raakaruokintaan. Jerikon nuoruusiässä se siirtyi raakaruokaan, koska nappulalla lihosi niin herkästi ja ruokamäärät jäi onnettoman pieniksi. Ukko siirtyi melko nuorena (olisko ollut n. puolivuotias..?) raakaruokaan, koska nappulalla sillä oli niin paljon ilmavaivoja. Jälkikäteen ajateltuna molemmat "ongelmat" olisi varmaan ollut selätettävissä myös nappulamerkin vaihtamisella. Sittemmin pojat on ajoittain olleet esimerkiksi reissun aikana nappularuualla eikä mitään ongelmia ole esiintynyt.

Jupiterin kasvuvaiheessa jossain vaiheessa pohdin koirien siirtämistä nappulalle ja meillä olikin käytössä jonkin aikaa Acana Sport&Agility, joka sopi mun koirille varsin hyvin. Ainut mitä ehkä huomasin oli se, että Jerikolla kävi turkki hieman kuivaksi. Tulkitsin, että nappulan rasvat eivät riittäneet tai imeytyneet riittävän hyvin, että turkki olisi pysynyt kunnossa ja koko kööri siirtyi taas raa'alle.

Kotimaisessa raakaruuassa on myös se ideologinen asia, että luotan siihen, että kotimaisten tuontantoeläinten elinolosuhteet ovat paremmat kuin monen ulkomaalaisessa nappulamerkissä käytettyjen eläinten. Toisaalta pakkausselosteita lukiessa välillä tulee olo, että onko jotkut nappulat koskaan mitään eläinperäistä nähneetkään, kun ainesosina on "broilerijauhoa" tmv. Ravitsemuksellisesti tuollaiset ei mun korvaan kuulosta kovin hyviltä.

Jo aikaisemmin on tehty tutkimuksia koirien raakaruokien sisältämistä bakteereista. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole tutkittu nimenomaan suomalaisesta lihasta tehtyjä raakaruokia tai tuloksissa ei ole eritelty onko lihan alkuperä ulkomaalainen vai kotimainen. Olen tuudittautunut siihen ajatukseen, ettei suomalaisilla tiloilla käytetä niin paljon antibiootteja kuin ulkomailla ja että aiempien tutkimusten löydökset tuskin koskee kotimaisia tuotteita.

Nyt kuitenkin Ruokavirasto on julkaissut selvityksen kotimaisista koirien raakaruuista ja bakteerilöydöksistä niissä, joka oli aika ajatuksia herättävä, jollei peräti pysäyttävä. Nyt oli pakko itsekin myöntää, ettei ongelma ole vain ulkomaisessa lihassa.

Vaikka testattujen näytteiden määrä oli kohtuullisen pieni oli itsekin pakko alkaa miettimään millaisia riskejä on valmis ottamaan. Perusterveille aikuisille ihmisille tutkimuksessa esiin nousseet bakteerit tuskin aiheuttavat oireita muuten kuin poikkeustilanteissa, mutta en voi pitää eettisesti oikeana ottaa riskiä siitä, että kuljettaisin mahdollisesti töihin mukanani jotain bakteeria ja sitä kautta huonokuntoisemmalle potilaalle. Totta kai häsihygieniasta huolehditaan sekä kotona että varsinkin töissä, mutta mitään erillisiä lihankäsittelytiloja ei kotona kuitenkaan ole tarjolla, vaan koirien ruokia käsitellään samoilla tasoilla ja samoilla välineillä kuin muutakin ruokaa ja vaikka siisteydestä pitäisi huolen, on kontaminaatioriski olemassa.

Toinen merkittävä pointti tuli esiin keskustelussa tunnetun eläinlääkärin kanssa. Koska mekin harrastamme paimennusta ja käymme muilla tiloilla, ja toisaalta peltojälkeä tallotaan pääosin rehupelloille, on riski että levitetään näitä (mahdollisesti antibioottiresistenttejä) bakteereja tai jopa loiseläimiä tilalta toiselle. Pahimmillaan tällainen voi aiheuttaa merkittävät tappiot nautatilalla jos väli-isäntänä toimiva koira levittää esimerkiksi neosporaa tilalta toiselle.

Näin ollen syntyi päätös, että meillä siirrytään nyt kuitenkin nappularuokintaan. Omien lampaiden lihaa ja satunnaisesti mahdollisesti muitakin lihoja koirat saa kyllä jatkossakin, mutta pääasiallinen ruokavalio siirtyy nappuloihin. Lisäksi varmaan tullaan antamaan sitten rasvaista lihaa kypsennettynä, jotta koirat saisi mahdollisesti paremmin imeytyviä rasvoja ilman raakaruuan tuomia riskejä. Nappulavalintaan vaikuttaa nuo edellämainitsemani asiat: haluan että nappulassa on korkea lihapitoisuus ja ettei proteiini ole jotain tähtipölyä lihan vieressä. Haluan myös, että lihan alkuperä on sellainen, että tuotanto-olosuhteen ovat vähintäänkin kohtuulliset. Näin ollen kaikki kiinalainen yms. alkuperä on boikotissa.

Jupiter alkaa syömään taas Acanan Sport&Agilityä ja Jeriko ja Ukko nyt aluksi Acanan Ranchlandsia (koska Ukollakin melko epäaktiivinen kausi menossa). Katsotaan nyt sitten miltä vaikuttaa, olisiko tällainen toimiva ratkaisu. Troija syö nyt loppuu ison säkkinsä Roburia ja katsotaan sitten siirtyykö sekin Acanaan, Robur toki myös ihan hyvä vaihtoehto mielestäni. :)

Ei kommentteja: