perjantai 6. kesäkuuta 2014

Ei tullut karvamattoa, tuli PAIM2

Nyt on sitten taas kahdet paimennuskisat takana molemmilla koirilla. Kotona ollaan Derekin kurssin jälkeen treenattu pari kertaa, eihän tässä olekaan siitä kuin pari päivää, kun tultiin kotiin. Ukon kanssa ongelmia teetti erityisesti korkeaan heinään meneminen, jonka vuoksi flänkit jäi treeneissä alkuun ärsyttävän suppeiksi enkä millään saanut Ukkoa menemään kauemmaksi. Nyt on sitten pikku hiljaa kaadettu heinää, mutta vielä toistaiseksi ilman kunnon välineitä on aika hidasta hommaa.

Eilen kisoissa ei kyllä ollut meidän päivä. Rata oli hauskasti erilailla kuin yleensä, hieman viistottain pellolla ja lampola jäi vasemmalle tolpalta katsoen. Jeriko yleensä tekee kaaren parhaiten vedon puolelle, joten lähetin vasemmalle. Varmistelin vielä lähetystä oikein kunnolla, ehkä jotenkin alitajuntaisesti näin, että ei tule onnistumaan. Jeriko lähti aivan suoraan ja pysäytin, uusi käsky ja taas painoi oikealle, maahan ja kolmas käsky, mutta sitten ylitettiin jo keskilinja enkä voinut muuta kuin nostaa kädet ilmaan. Siitä Jeriko sitten lähti pullealle kaarelle, mutta pysähtyikin yhtäkkiä noin klo 1:ssä katselemaan, että missä mä oonkaan ja missä ne lampaat on. Lisäkäskyllä jatkoi tasapainoon. Hakukaaresta siis 1 p. Hakukaaren päässä Jeriko ei pysähtynyt ja nostosta niin ikään 1 piste, ohjaajalle kuljetuksessa myöskin yhteys pätki ja koko matka offlinea, 2 pistettä. Olipas nolottavaa. Jatkoin sitten kuitenkin koko radan harjoituksena tätä päivää varten, poispäinajosta 13/20, kuljetuksesta 9/10, jaosta 5/10 (pari epäonnistunutta yritystä ja lampaat melkein ehti jakoympyrästä pihalle), häkitys 2/10 (yksi lammas kiersi häkin. Radan jälkeen olin ihan kypsä tekemään Jerikosta karvamaton, en pystynyt käsittämään miten se sikaili hakukaaren tolleen, vaikka yleensä tekee tosi hienot kaaret. Sanoinkin, että jos tänään on sama meininki, niin lattiaa koristaa aika äkkiä kaunis ruskea karvamatto..

Sitten vaan näissä fiiliksissä odottamaan Ukon rataa, joka päättyi lyhyeen. Ukolla oikea kaari on selvästi parempi, joten sille puolelle olin lähettämässä. Katsoin, että lampaat rauhoittui tolpalle ja alkoi laiduntaa, tolppakoirakot oli molemmat viistosti vasemmalla. Käännyin lähettämään Ukkoa ja kun nostin katseeni, siellä juoksikin toinen tolppakoirista Ukko vastaan, kun Ukko vasta jossain klo 3-4 kohdilla kaarella. Lampaat lähti tässä kohtaa litomaan kohti vasemmalla sijaitsevaa katsomoa ja Ukko jumitti silmään. Lampaat pysähtyi katsomon eteen ja sain lopulta Ukon liikkeelle, mutta yksi lampaista jäi Ukon taakse. Pistin Ukon maahan ja yritin odottaa, josko porukasta eksynyt tulisi takaisin (selvästi meinasikin tulla), mutta tuomari keskeytti radan. Tokihan se siinä keskeytyykin, kun ollaan jo radan laidalla. Mutta harmitti aivan vietävästi, en voi muuta väittää. Ja kun kotonakin hommaa riitti ja toivoin vielä voivani ottaa pienen "kurinpalautustreenin" illalla, niin ei oikein jaksanut jäädä odottamaan kisakirjaa, jonka saisin tänäänkin. Lähdin siis kotiin, mutta en sora lentäen. ;)

Tänään oli sitten uusi päivä, mutta sama rata. Valinnan Jerikon kohdalla piti siis olla helppo, mutta hermoilin sitä kyllä alkuun melkoisesti. Sitten siinä muutamakin vasemmalle lähetetty koira leikkasi tai meinasi leikata oikealle ja sen jälkeen oli helppo päätös luottaa Jerikon vaistoon. En tiedä mikä siinä oli, että osa koirista ei oikein halunnut lähteä vasemmalle, mutta kyllä sitä sitten oli pakko vaan luottaa koiraan.

Hieman ennen Jerikon vuoroa alkoi satamaan kuin saavista kaatamalla eikä sen vuoksi videota radasta ole, valitettavasti. Tolpalla Jerikoa lähettäessä oli täysin eri fiilis, Jeriko katseli valmiiksi oikealle ja oli selvä, että sinne se lähteekin, kuitenkin sydän jyskytti koko kaaren ajan, jotenkin odotin, että tekeekö Jeriko tällä kertaa jotain hölmöä, lopettaa kesken kaaren tmv.

Mutta kaari oli aivan täydellinen, loppuun asti pullea ja syvä, siitä 20/20. Sitten: vihelsin pilliin ja Jeriko pysähtyi heti. Vihelsin aja -käskyn, ja Jeriko lähti rauhallisesti liikkeelle. Nosti 10/10!. Pysäyttelin aina välillä ja annoin ajaa, ja samalla olin koko ajan aivan ällikällä lyöty kuinka hyvin Jeriko otti käskyjä ja kuinka suoraan lampaat tuli! :D Hakuporttien jälkeen lampaat lähti vähän offlineen, enkä saanut heti korjattua, pisteitä 15/20.  Mutta hitsi kun oli hieno haku, kokonaisuudessaan 45/50! Unohtui vielä mainita, että Virpi antoi pari hyvää kommenttia radan jälkeen. Ensinnäkin Jeriko kuulemma tasapainotteli laumaa pienillä liikkeillä todella hyvin itsenäisesti ohjaajalle kuljetuksessa. Toisekseen pari kertaa pidin Jerikoa seisahduksissa vähän liian kauan, vaan olisin voinut ennemmin antaa Jerikon hoitaa hommaa itsenäisemminkin. ;)

Poispäinajossa ensimmäisellä legillä lammasporukka meinas jostain syystä koko ajan hajota 2+2 porukoiksi, joista toinen köpötteli koko ajan vedon puolelle vasemmalle offlineen ja jouduin sitä yhtenään Jerikon kanssa korjaamaan. Rauhallista tahtia mentiin, mutta taisi alkaa lampailla olemaan vähän mitta täynnä kisoja jo näin toisena päivänä toista kertaa mennessä... Toinen osuus sujui jo huomattavasti paremmin. Poispäinajosta kuitenkin 15/20 p.

Kuljetuksessa Jeriko piti hienosti sopivan etäisyyden laumaan ja käveltiin nätisti jakoympyrään, tästä 10/10.

Jako meni aikas hienosti, yhden pisteen tuomari oli ottanut pois, koska avustin kuulemma omalla liikkeellä lampaiden haltuunottoa vahvasti. Enpä tajunnutkaan, oppia ikä kaikki. ;) Jakopisteitä 9/10.

Häkkinä toimi tällä kertaa suppilo, jonka jälkeen haltuunotossa Jerikolla oli hieman liikaa vauhtia, pisteitä 9/10.

Kokonaispisteet siis huikeat 88 ja näin ollen PAIM2 koulari ja vielä kirsikkana kakun päällä luokkavoitto, kun tasapisteissä ollessa Jerikon hakukaaripisteet vei voiton. Aivan huikee fiilis oli kyllä radan jälkeen, en voisi yhtään tyytyväisempi ja ylpeämpi olla Jerikosta! Ajatella, että tuollainen puudelikin pystyy tällaiseen suoritukseen. Kilpailuoikeus 3-luokassa nyt siis olisi, mutta jatkamme vielä harjoittelua 2-luokan lyhyemmillä radoilla ja katsotaan sitten riittääkö Jerikon rahkeet joskus sinne 3-luokkaankin. ;)

Nyt oli sitten hyvät fiilikset lähteä Ukonkin kanssa radalle. Tosin, kun mentiin tuomarin auton (tai siis Kimmon auton) taakse odottamaan jo samaan aikaan edellisen kanssa, niin tällä koiralla olikin juoksut ja Ukkohan alkoi maata niin nuolemaan, että mietin jo, että mitähän tästä tulee. Mutta tolpalla Ukko näytti hyvin bongaavan lampaat ja huoli helpotti. Jostain muusta syystä sitten Ukko lopetti kaaren kesken, mutta lisäkäskyllä jatkoi loppuun. Ei kuitenkaan pysähtynyt ja koko matka mun luo offlinessa. Hakukaari 6/20, nosto 6/10 (vino), kuljetus ohjaajalle 4/20, yhteensä 16/50.

Poispäinajossa lampailla oli kovasti veto vasemmalle ja Ukko ei ottanut pysäytyskäskyjä ihan niin kuin piti, ja mutkitellen mentiin, pisteitä 2/10. Kuljetukseen lähdössä hieman laaja kaarros ja Ukko painoi mun mielestä koko ajan ihan liikaa ja jouduin sille murahtelemaan, tästä 18/20.

Häkistys meni nyt nappiin, siitä 10/10. Haltuunotossa itse jäin jotenkin sitä häkin portin sulkemista leipomaan ja sillä välin lampaat otti jalkoja alleen kohti varikkoa, lähetin Ukon siis myöhään ja vielä vähän huolimattomasti kaarelle, jolloin meni aika lailla päin ja hajotti lauman. Lähti kuitenkin vielä ottamaan kiinni erilleen ajatunutta lammasta, sai kuin saikin sen pysäytettyä ja palautettua muiden luokse.

Työvoitto siis Ukon kanssa ja täytyy sanoa, että kyllä toi läpi ajettu ratakin mieltä lämmittää, saatiin niin sanotusti apina pois selästä tämän myötä. ;) Nyt jatketaan niittohommia ja treenejä kotosalla, seuraavat kisat taisi olla sitten heinäkuun loppupuolella...