lauantai 7. elokuuta 2021

Paimennuskuulumisia

 Tämä paimennuskausi aloitettiin Troijan kanssa saavuttamalla PAIM1 koulutustunnus vappukisoissa Somerolla. Seuraavissa kisoissa uudessa kisapaikassa Kurolan kylämäellä Troija teki muuten hyvää työtä, mutta leikkasi hakukaarella linjan heti mun edessä ja sen vuoksi koulari jäi noista kisoista saamatta.

Siirsin Troijan sitten kuitenkin 2-luokkaan, jossa ollaan startattu kahdessa kokeessa. Molemmista 49 pistettä eli yhtä vaille 3-tulos, aika loppunut toisessa kokeessa jakoon, ja toisessa maltan ristille. Joka tapauksessa Troija tarvitsee kyllä edelleen paljon treeniä, että pystyy selviämään 2-luokan radalla jaosta ja muutenkin ohjattavuutta/kuuliaisuutta tarvitaan lisää. Troijan iso haaste on sen liiallinen vilkkaus ja keskittymisen heikkous ja sanoisinkin, että jos PAIM2 koulari onnistutaan saamaan, niin hyvin todennäköisesti jätetään homma siihen. Jollei Troijassa sitten tapahdu jotain äkillistä kehityspyrähdystä.

Jupiter starttasi samaisissa vappukisoissa ensimmäisen kerran 3-luokassa. Rata oli haastava vinon tuonnin kanssa, ja Jupiterin mielentila lähenteli paniikkitilaa. Kovalla työllä saatiin lampaat mulle täysin offlinessa, Lopulta aika taisi loppua 2-porteilla. Kurolan kisoissa meni jo paremmin, mutta lampailla oli kova veto lähtövarikolle ja itse mokasin 2-portilla säätämällä ja siirtämällä Jupiterin vedon alapuolelle, jolloin lampaat sinkaisi kohti lähtövarikkoa. Keskeytin siihen. Toinen kisa Kurolassa meni jo aika kivasti ja saatiin koko rata ajettua läpi. Ei nyt ihan linjoilla ja vaikeuksia mahtui matkalle, mutta Maltan ristillä ja singlessä Jupiter oli hieno. :) 

Jupiterin kanssa ollaan nyt muutenkin edetty hyvin. Viime syksynä taisin viimeisimmän kerran päättää lopettaa paimentamisen sen kanssa, kun sen tietyistä korvien väliin liittyvistä ongelmista ei tuntunut pääsevän mihinkään. Sitten kuitenkin on taisteltu eteenpäin, on saatu hyviä neuvoja ja havaintoja kokeneemmilta ihmisiltä ja pienin askelin edetty ja luottamus kasvanut. Jupiter on alkanut jopa toimimaan kotona töissä aiempaa paremmin!

Kisaradoilla Jupiterin merkittävin vaikeus tällä hetkellä on se, että se välttelee ns. painavaa puolta. Jos lampailla on veto jonnekin suuntaan, Jupiter ei halua mennä painamaan sille puolelle. Tästä sitten on yleensä ollut seuraamuksena niitä paniikkitiloja, kun minä yritän sitä sinne saada ja Jupiter juoksee täysillä ohi eikä suostu pysähtymään siihen. Ja juokseminen yleensäkin on oiva ratkaisu silloin, kun ahdistaa. Kurolan kisoissa joku katselija oli päivitellyt, että kylläpä Jupiter jaksaa juosta. Siihen olisi pitänyt sanoa, että se Jupiter on treenattu juoksemaan noin 12 minuuttia täysiä taakan kanssa ja raskaassa maastossa, tosin eri lajissa. Kyllä se juosta jaksaa! :D 

Mutta nyt siis on ongelmakohta selvillä ja sitä treenaillaan sinnikkäästi. Eiköhän tämä tästä edisty ja pikku hiljaa 3-luokan ratasuoritukset parane. Mutta hei, yksi virstanpylväs jo saavutettu: eka kerta kun on rata ajettu läpi!

Tyr on edistynyt paimennuksessa todella hyvin ja tykkään siitä kyllä todella paljon. Sillä on tosi kiva kävely kohti lampaita, ei siis yritä juosta tai rynniä, tai vaikka yrittäisi niin sen saa helposti hidastamaan tosi vakuuttavaan kävelyyn. Ollaan tehty sille poispäinajoa, flänkkejä toki ja aloiteltu sisäflänkkejä. Kerran tehty myös jaon alkeita. Tyr ei ole niin nöyrä kuin Jupiter, sille sai jo pienempänä pentuna erikseen painottaa sitä, että minut pitää ottaa myös paimennukseen mukaan ja nyt kesällä oli vaihe, kun stopit ei meinannut toimia. Nyt kuitenkin on muutama viime treeni mennyt todella kivasti. Hyvä yhteistyö on alkanut löytymään ja Tyr on ottanut ohjausta todella hyvin vastaan. Hakukaaret on vielä suppeahkoja ja kunnolla aukeamatta, mutta niissäkin edistytään varmasti kohtuullisen pian, kun fiilis on tämänlainen. :) Ei kommentteja: