sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Olenko muistanut mainita, että toko on peestä?

Viimeistä ykköstä ei vaan tuu, ei vaan tuu. Tämän päiväisen kokeen jälkeen kyllä jo vähän harmittaa. Hitto vie. Tänään siis koe Porissa, tuomarina Tiina Heino (vaihtui edeltävänä päivänä). Aikataulukin eli suuntaan ja toiseen ja sitten lopulta tänään aamulla tuli viesti, että ollaan etuajassa reilusti. Tokihan me oltiin sitten Jerikon kanssa eka koirakko ja vähän jäi vähäiseksi lämmittely ja kokeeseen orientoituminen, puhumattakaan että olisi siis saanut katsoa muiden suorituksia että näkisi millainen seuraamiskaavio tms. En myöskään ehtinyt Jerikoa ihan hirveesti lämmitellä, otin kyllä aikaa itselleni, mutta sitten kun jo kolmatta kertaa huudetaan niin kai se on pakko mennä... Johanna lähti mukaan seuraksi ja kuvaamaan, kiitos siitä. :)

Ensin tehtiin yksilöliikkeet ja ensimmäisessä osassa seuraaminen, zeta, luoksetulo ja ruutu.

Seuraaminen 8: Lämmittelyn puute näkyi tässä, Jeriko hieman ynähteli käännöksissä/askelsiirtymissä. Hieman myös meinas poikittaa ja osa perusasennoista siksi vinoja. Mutta oli hyvin mukana ja sinänsä ihan jees seuraamista. Kehään tultiin tosiaan niin nopsaan ja yllättäen, ettei kuvaajakaan ehtinyt tähän mukaan.

Zeta 6: järjestys istu, maahan, seiso. Treenatessa näiden erottelu on mennyt hyvin, mutta nyt sattui sitten vaan joku aivopieru, että jäikin ekalla seisomaan. Muuten ok.



Luoksetulo 9: ihan jees Jerikolle. Videolta näyttää, että käskytin pysähtymään jopa vähän liian aikaisin (?), mutta ehkä johtuu kuvakulmasta...

Ruutu 5: Ensimmäinen floppi. Jeriko nousi seisomaan (!!) ennen kuin käskytin. Ei oo kyllä koskaan ennen meinannut ennakoida tuota, mutta kaipa sen sekin piti keksiä! Juuri kun joskus Tuijan kanssa huokaisin, että onneksi sitä ongelmaa ei sentään ole ollut. Olishan se pitänyt arvata. :(



No, eipä sille mitään mahtanut. Pää pystyyn ja toiseen osioon. Liikejärjestys ohjattu, metsku, tunnari, kaukkarit (kaukkareiden järjestys ei ollut etukäteen näytillä enkä viitsinyt sitä sitten kyselläkään).

Ohjattu nouto 9: Ohjatun noudon arvonnassa yritin parhaani miettiä, kumpikohan olis oikee. No, vasen tuli. Merkki oli itse asiassa kohtuu hyvä, Jeriko sentään laukkas, mutta pysähtyi aivan vinoon. Toki annoin tuossa kohtaa käskynkin, mutta tää on vähän tätä, kun koira ei saisi ennakoidakaan ja kerran tullut huomautusta siitä, että annan käskyn kun koira jo pysähtyy, niin missä sen sitten antais? Parempi olis kai kuitenkin odottaa, että jos Jeriko menisi sinne edes vähän suorempaan, toki ohjatulla tikkusuoria asentoja ei olla juurikaan nähty vaikka aivan hiljaa odottaisin.. No, persus vasemmalle kääntyneenä ei tietenkään lähtenyt sinne vaan keskimmäistä kapulaa kohti, sain kuitenkin yhdellä korjattua, kun pysäytyksen jälkeen odotin, että Jeriko todella katsoo mua. Liikaa pisteitähän Tiina tästä antoi joka tapauksessa...

Metsku 8: Ohjatun jälkeen iski vähän paine päälle. Jeriko oli jo hipsimässä kehästä pois tai muuten vaan esitti kuuroa ja joutui sitä kalastelemaan perusasentoon. Muuten ihan ok nouto, mutta perusasento aivan vajaa. Eikä kyllä hyppy ollut sään korkuinen, taisi olla 60 cm kun nyt videolta katsoo, mutta en siinä tilanteessa sitä huomannut mainita vaikka kattelin, että onpa korkee. Mitäpä noista.

Tunnari 5: Hohhoijaa. Samaa kalastelua ennen liikettä. Jeriko osui suoraan oman kohdalle, tunnisti ja otti suuhun, mutta nyt ei itsevarmuus riittänytkään lähteä heti palauttamaan (kuten yleensä aiemmin olisi riittänyt) vaan pitikin vielä varmuuden vuoksi tarkistella muita. Toi sitten oman, mutta piti sitä todella huonolla otteella ja kapula lipes suusta juuri, kun liikkuri käskytti. Jeriko nappas kapulan nopeasti maasta ja sain sen siitä. Perusasento aivan vajaa.

Kaukkarit 7: Perusasentojen vajaaksi jättäminen alkoi jo vähän nyppimään ja vähän turhankin tiukasti sanoin Jerikolle uuden käskyn edellisessä. Face palm! Tajusin, että eihän Jerikon kanssa koskaan pitäis tehdä sitä virhettä, että ylipäätään antaa sen liikaa ymmärtää, että sitä on korjattu jostain, varsinkaan kun on vielä kaukkarit tulossa! Järjestys i-s-m-s-i-m. Eka istuminen ok, mutta sitten Jeriko oli kuin liimattu maahan ja meinas jäädä seisomaannousu vajaaksi, tuplakäsky. Muut vaihdot yhdillä käskyillä, mutta tekniikka ei ollut lähimainkaan Jerikon parasta.



Karsee fiilis tän jälkeen. Jeriko jähmi eikä tehnyt ollenkaan parastaan ja sitten vielä se viime kokeen kauhu: paikallaolot! Pelkäsin todella, että Jeriko jähmii nämäkin ja nollaa taas molemmat. Oltiin taas ekana rivissä.

Paikalla istuminen 9,5: Jeriko oli vähän vinosti perusasennossa ja huomasin sen kyllä kun riviä vasta muodostettiin. Yritin Jerikoa saada vähän sitä korjaamaan, mutta ei oikein ottanut kuuleviin korviinsa, enkä uskaltanut alkaa hinkkaamaan ettei osa painetta siitä, vaan keskityin vaan hyvän vireen nostattamiseen. Ja tämä ehkä kannatti, koska Jerikon istuminen vinoa asentoa lukuunottamatta ihan moitteeton. :) Johanna oli kuvannut paikallaolotkin, kun en huomannut sanoa ettei tarvis. Toisaalta kuitenkin ihan mielenkiintoista katsoa. Rivissä siis viisi koiraa, joista keskeltä kolme kävi maahan. Videolta hyvin huomaa, kuinka Jerikoa alkoi hieman huolestuttamaan (lipoi huulia yms.), kun vieressä oleva koira kävi maahan ja sitten vielä keskimmäinen. Aika loppui kuitenkin juuri sopivasti, kun Jeriko alkoi näyttämään aika huolestuneelta tekikö oikein. Rivissä palkatessa/kehuessa huomasinkin, että Jeriko oli vähän vaikeena, selvästi tuon epävarmuuden vuoksi. Ravisti kuitenkin itsensä lopulta ja vapautui. :)

Paikkamakuu 8: Nyt meni yhdellä käskyllä maahan ja nousi yhdellä käskyllä ylös. Oli kuitenkin  käynyt toisella lonkalla ja sitten korjannut asennon suoraksi ja siitä pistevähennykset. Videolta nyt pääsin tämänkin tarkistamaan ja vaikutti siltä, että alkuun Jerikon vieruskumppanin lievä rauhattomuus häiritsi Jerikoa sen verran, että käänsi päänsä pois rivistä. Paikkamakuun loppupuolella rivin 4. koira nousi istumaan toisen häiriökävelyn jälkeen ja tässä vaiheessa Jeriko oikaisi asentonsa suoraksi ja otti katseen eteen, mutta silmäkulmasta piti silmällä ylösnoussutta, kunnes se meni takaisin maahan. No, tällaisia sattuu, en jaksa alkaa nyt kunnolla opettamaan mitään pään maassa pitämistä, että olis koko ajan samassa asennossa. Ei oo tavoitteet niin korkeella.. ;)

Kokonaispisteitä siis 236,5 eli 2-tulos ja toinen sija, sekä harmistunut mieli. Nyt on vähän takki tyhjä tän asian suhteen. Suurin ongelma on toi ohjattu nouto, muut oli ehkä enemmän työtapaturmia ja ohjatun noudon jälkeen vireen laskusta johtuvaa. Mutta se saakelin ohjattu nouto ja se sen merkki, kun ei niitä saa treenattua kuntoon vaikka mitä tekee. Olen tehnyt hyvin vähän noutoja merkiltä, palkannut aina suoraan joko niin, että merkin takana on jo palkka, heitän palkan sinne, tai Jeriko saa juosta nappaamaan palkan mun luota. Kaikista vaihtoehdoista Jeriko tuntuu tykkäävän ja palkkautuvan. Olen tehnyt merkillä kaukkareita ynnä muuta hömppää, että oliskin kuulolla siellä. Olen yrittänyt opettaa Jeriko enemmänkin kiertämään merkkiä ettei pysähtyisi taakse liian aikaisin, mutta ei sekään oppi ole oikein mennyt läpi. Viime treenissä Tuijan kanssa tehtiin kokeenomaisesti käskyttäen, mutta nostin hirmu metelin ja bileet merkiltä. Ei auttanut. Takki on nyt tyhjä eli viisaampien neuvoja hakemaan ja päin tuulta sanoi mummo lumessa.

7 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Pakko kommentoida, kun oltiin samassa kokeessa ja lähes samassa tilanteessa, että meillä on ihan sama tilanne: vikaa ykköstä ei vaan tuu! Koira rakastaa tehä treeneissä mun kanssa, mutta kisoissa lässähtää jo ekassa liikkeessä. :( En saa siitä irti kaikkea, mitä voisi saada... Kai me nyt yritetään vielä, mutta kisat loppuu ja treenit jatkuu sen ehkä mahdollisen vikan ykkösen jälkeen. :P

Tiia, Riitti ja Käämi kirjoitti...

Se on ihan tosi pienestä kiinni EVL:ssä. Mokaat itse ihan pienen jutun, tai koira missaa käskyn tms, niin heti tippuu kakkostulokseen. Teilläkin on ihan tosi varmaa suorittamista ollut noissa kisoissa, koira osaa liikkeet, eikä missään yksittäisessä liikkeessä selvää ongelmaa. Nytkin jos teillä ois ruutu menny kuten treeneissä, niin toihan ois ollu ykkönen!

Itselläni auttoi, kun tein excelin EVL:n liikkeiden pisteistä (huomioimatta nollia), ja näin mitkä on ne koiran vahvuudet mitä voi vain ylläpitää, ja missä liikkeissä keskiarvn pisteet meni alle oman toivomani, eli mitä pitäisi treenata lisää.

Muista kokeessa itse olla oikeasti tyytyväinen koiran suoritukseen, oli suorittaminen mitä tahansa, ettei koira kerää koesuoritukseen painetta! Pura paine kehumalla kunnolla liikkeiden välissä tai teettämällä joku simppeli huomaamaton temppu jossa koira aina onnistuu.

Kyllä se viimeinen sieltä vielä tulee! Tsemppiä kovasti!

Sabina kirjoitti...

Susanna, mä en yhtään huomannut missä teillä meni vikaan. Näin teidän ensimmäisen osion liikkeistä osan ja näytti menevän hyvin. Ihmettelin sitten, kun ette olleet paikallaoloissa..

Kiitos tsempityksistä Tiia, toi viimeinen kommentti varsinkin osui naulan kantaan. Ei pitäis antaa itsensä yhtään tuskastua vaikka menis kuinka, painetta siitä vaan tulee turhaan. Eli sitä yritän kyllä parhaani mukaan välttää, koska se johtaa sitten tosi helposti noihin muihin turhiin pikku virheisiin, kun vire ei ole paras mahdollinen..

Olenkin koko ajan yrittänyt pitää mielessä, mitkä on ne vahvimmat liikkeet joihin riittää ylläpito ja mitkä heikompia. Joskus kuitenkin vahvempikin liike (kuten viimeksi toi ruutu) yllättäen meneekin pieleen.. :/ Ohjattu ja zeta on ehdottomasti ne meidän kompastuskivet, joissa useimmiten tulee pistemenetyksiä.

Mutta kuten sanoit, pienestä on kiinni ja jos viime kokeessa ruutu olis mennyt kuten aina ennen niin se olis ollut se ykkönen siinä. En kyllä tiedä helpottaako tää ajatus.. :D

Tiia, Riitti ja Käämi kirjoitti...

Entäs jos Z-liikkeen istumiseen olisi joku pieni huomaamaton apu, esim muissa liikkeissä katsot eteen ja siinä vilkaiset koiraa tai lasket pään alas? Tai millä jalalla annat istumiskäskyn verrattuna varmempiin pysähtymisiin.

Ohjattuun keksisin jotain peliä, koska liike itsessään on motivoiva. Merkiltä tuleekin joku ihan muu käsky kuin nouto (me tehtiin merkki-kaukoja, toisaalta välillä myös nopeita vapautuksia kapuloille että vauhti merkille säilyi), oikean noudettavan kapulan tilalle pallo (jolla koira oppii tietämään kumpi on oikea jo viennissä), pysäytys juuri ennen kapuloita ja suunnan vaihto, kolmen kapulan sijasta 5 kapulaa jne.

Sabina kirjoitti...

Itse asiassa mulla on käytössä jo oikeestaan kaikki noi mitä ehdotit. :D Annan istumiskäskyn vasemman jalan askeleella ja muut oikealle. Katseapua tai mitään sellaista en oikeastaan uskalla kokeilla, koska herkästi sitten "painostaa" maahan. Lisäksi en oo koskaan varmistellut koiran jääviä katsomalla ja olen huomannut, etten oikein osaa sitä luontevasti tehdä vaikka yrittäisin. :D

Mutta siis viittä kapulaa on käytetty ja sujuu hyvin, itse noutohan ei sinänsä ole ongelma vaan se merkille meno. Nyt aloin treenaamaan suuntia myös niin, että Jeriko on tosi vinossa (kuten kokeessa herkästi jää) eikä suorassa niin kuin yksin treenatessa yleensä on. Siis tää merkkiongelma tulee nimenomaan liikkuroituna esiin. Merkiltä on tehty kaukkareita ja vähän kaikenlaista.

Viimeisimpänä aloitin nyt ton merkin kierrättämisen niin, että Jeriko saa juosta suoraan takas nappaamaan narupallon kädestä, että siitä merkistä tulis ylipäätään jatkuvampi liike eikä ajattelis niin kovasti sitä pysähtymistä. Varmaan näitä kaikkia edellä mainittuja jatketaan edelleen ja jos jotain uutta tulee mieleen niin sitten sitäkin mukaan. Eiköhän se sieltä se ykkönen tule, kun ei toi ohjattu nytkään niin paha ole, että kokeen kaatais.. :) Toki haluaisin siihen merkkiin vähän parempaa fiilistä, ettei olis tollasta hiippailua. :D

Heidi S kirjoitti...

Heips! Katselin tässä yövuoroni ajankuluksi teidän kisavideon ja ensimmäinen juttu mikä pisti silmään tuossa jälkimmäisessä videossa oli se, että kun te menitte kehään, te ette menneet yhdessä. Jeriko ei katso sua oikeastaan lainkaan kun menette ensimmäiseen liikkeen aloituspaikkaan ja liikkurin viedessä kapuloilta se katselee ympärilleen jne. Sama käytös näkyi kaikkien liikkeiden välissä ja tunnareillakin. Se vaan kielii siitä, ettei Jeriko ollut kehään tullessakaan antamassa parastaan eikä tekemässä sun kanssa yhteistä onnistumista. Mitään viisasta en osaa tuohon korjaukseksi keksiä, enkä teitä vähän tuntien tiedä mistä se johtuu, mutta jos sä pääset siihen kiinni, millä te tekisitte yhdessä ikään kuin samaan hiileen puhaltaen juttuja, tulis se Jerikon tekninen osaaminen näkyviin täysien pisteiden valossä. Tsemppiä ja toko-iloa terkuin Heidi S

Sabina kirjoitti...

Joo, oot oikeessa. Tohon olenkin yrittänyt kiinnittää huomiota, mutta nyt oli selvästi huonompi kehäänmeno kuin esimerkiksi parissa aikaisemmassa kokeessa.. Itsekään en nyt ihan varmaksi osaa sanoa mistä johtuu muuta kuin, että edellisissä kokeissa ehdittiin paremmin olla valmiina kehän oviaukolla kun edellinen lopetti, nyt tultiin vähän kauempaa kun meitä jo kutsuttiin (tuli siis vähän äkkilähtö)...