Ukko

bordercollie uros
syntymäaika: 22.01.2012
väritys: tricolour (mottled)
emä: PPR1 Solvallarens Astra
isä: GK Vallhund Pr, Fin AVA, Fin TVA, BH, HK2, RH-FL A Trentino's Great Meet

korkeus: 53,5 cm
paino: 20 kg
silmät:  CRD/CH todettu 3/2017
lonkat: C/C
kyynäret: 1/1
olat: kuvattu terveiksi
risti-/lanneselkä: LTV0 VA0 SP0
kuulo: molemminpuoleinen kuulonheikentymä
CL vapaa
TNS vapaa
CEA affected (geneettisesti sairas)

Tulokset

valjakkohiihto: Viestin SM1 v. 2018, piirM 3. v. 2016.
toko: AVO1
rallitoko: RTK2
agility: 3-luokka
paimennus: 2-luokka, PPR1 PAIM1, SPKY:n perusrata suoritettu hyväksytysti SPKY:n paimennuskisatuloksia
pk: BH-koe suoritettu
näyttely: EH

Ukko KoiraNetissä


(c) Tiina PalmuUKOSTA YLEISESTI:

Siinä missä Jeriko tuli meille pitkän odotuksen jälkeen, Ukko tuli kahden päivän varoajalla. Tai tarkemmin ottaen voisi puhua muutamien tuntia varoitusajalla, koska asia alkoi selvitä vasta saman päivän aamuna, kun Ukko meille tuli. ;) Mikään hetken mielijohde se ei kuitenkaan ollut, koska olen miettinyt paimenlinjaisen bordercollien hankkimista siitä lähtien, kun Jerikon kanssa ollaan alettu paimentamaan ja olen nähnyt enemmän paimenlinjaisia koiria. Ei sillä, että showlinjaisisssa vikaa olisi ja Jeriko on aivan huippu, mutta halusin saada koiran, jolla paimentaminen olisi todella verissä.

Olin siis jo miettinyt millaista paimenlinjaista haluaisin ja pitänyt silmiä auki miellyttävien koirien/linjojen/kasvattajien suhteen, ja Klossnereiden Swedu jota olin nähnyt melko paljonkin töissä ja vapaalla miellytti minua kovasti. Olin siis ajatellut, että voisin ottaa pennun ehkä Swedun ja Wenjan loppuvuodelle 2012/alkuvuodelle 2013 suunnitellusta pentueesta, ja olosuhteiden ollessa jotain muuta kuin ihanteelliset jopa välttelin Swedun ja Astran pentuja.. Kuitenkin siinä kävi niin, että kun kävi ilmi, että Ukko oli vielä ilman harrastavaa uutta kotia, niin en voinut enää sivuuttaa asiaa enkä päästää tilaisuutta käsistäni. Niin Ukko päätyi sitten meille lyhyemmällä varoajalla kuin olisi voinut ikinä uskoa!

Ukosta oli aluksi hieman vaikea sanoa onko se lintu vai kala. Ukon myötä pääsin todella tutustumaan bordercollien sielunelämään ja sellaisten pohdintojen äärelle, joita melko suoraviivaisen Jerikon kanssa ei ole tarvinnut miettiä ollenkaan. Vankan suhteen luominen Ukkoon vaati multa todella työtä ja asiaan paneutumista, koska muuten Ukko olisi jäänyt ihan "koiran koiraksi". Mutta kun vaivaa asian eteen näki, niin lopputuloksena Ukko arvostaa mua ja mun kanssa tekemistä suuresti ja alkuun herkkänä pidetystä koirasta kuoriutuikin ihan sitkeä kaveri. Osa herkkyydeksi luullusta jähmimisestä paljastuikin olemaan silmän käyttöä ja toisaalta opittua käytöstä, kun sillä pääsi helpommalla. Ukko niin sanotusti veti mua nenästä. ;) Kun Ukkoa osaa lukea ja käsitellä se kuitenkin on valmis tekemään töitä täysillä. Ukko on sellainen humoristi, iloinen ja ystävällinen hömppä, joka haluaisi olla kaveri kaikkien kanssa.

Ihmisiä kohtaan Ukko on ystävällinen, mutta kodin ulkopuolella lähinnä välinpitämätön ja keskittyy enemmän tulevaan tekemiseen tai ympärillä oleviin koiriin. Kotona Ukko kyllä tunkee sohvalle vieraiden syliin ja viereen ja on muutenkin todellinen sylikoira. :)

Ukon taistelutahto on aivan uskomaton, heti pennusta pitäen on ollut niin kova repimään leluja että tuntuu ettei Ukko niitä voittaa halua ollenkaan, jos itse päästää irti niin Ukko on salamana sylissä lelu suussaan vaatien repimisen jatkamista! :)

UKKO HARRASTUKSISSA:

Paimennus:

Pentuna Ukko oli melko kiihkeä, eikä sitä alkuun haluttu suuremmin kieltääkään. Iän myötä kiihkeys vaihtui kuitenkin vahvaan silmän käyttöön ja se on aiheuttanut kouluttamisessa päänvaivaa, kun Ukko herkästi lukkiutui silmästään eikä pystynyt toimimaan pyydetyllä tavalla ja kaaret oli ahtaita. Vei melko pitkään päästä Ukon pään sisään ja ymmärtää mikä se on miehiään ja mistä naruista pitää vetää, että saa sen toimimaan halutulla tavalla. Ukko on opettanut mulle tämän vuoksi suunnattoman paljon paimennuksesta ja ylipäätään bordercollien syvimmästä sielunmaailmasta.

Vahvasti silmää käyttävänä koirana ajo on Ukolla hyvin vahva ja tyylikäskin ja Ukko pitää itse hyvin etäisyyttä. Iän, kokemuksen ja yhteistyön kehittymisen myötä Ukosta on tullut myös sinnikkäämpi ja tasaisempi paimen, ja Ukko kohtaa jumittavat lampaat tyynen rauhallisesti ilman hätiköintiä. Myös hakukaaret ja flänkit ovat auenneet, kun Ukko on saatu hieman irti silmästään ja enemmän yhteistyö-moodille.

Ukko on käynyt myös naudoilla pari kertaa, eikä Ukolta ainakaan itseluottamusta puutu. Syksyllä 2013 starttasimme ekoissa 1-luokan kisoissamme, joista ensimmäisen radan mokasin itse häkillä ja toisella Ukolla meinas lähteä mopo käsistä ja keskeytin suorituksen jälleen häkille. Kesällä 2014 Ukko starttasi pari kertaa Katjan kanssa ja itse sain Ukon kanssa kasaan PPR1-tunnukseen oikeuttavat pisteet. Lisäksi Ukko suoritti SPKY:n perusradan kesällä 2014.

Agility:

Agilityä aloiteltiin syksyllä 2012 Ylökkillä samassa ryhmässä Jerikon kanssa. Lisäksi päästiin alueellisen valmennuksen ryhmään. Ukko edistyikin aivan huikeasti syksyn/loppuvuoden aikana! Pujottelun opetin 2by2-metodilla, mikä olikin oikein hauska kokemus. Vauhti Ukon kanssa on hieman kysymysmerkki. Alkuun teimme pitkään vain suoraa ja hyvin helppoa rataa ja vauhtia olikin siinä ihan hyvin. Ukko ohjautuu todella hyvin ja kun annan itse itsestäni 100% niin Ukkokin antaa saman verran takaisin eli vauhti on vain omasta asenteesta kiinni. Kontaktiesteisiin on ollut vaikea saada haluamaani vauhtia ja ne onkin nyt tehotreenin alla.. Ukko starttasi heinäkuussa 2013 saaden heti ensimmäiseltä radaltaan nollan ja LUVAn. Pikku hiljaa on alkanut löytyä yhteinen sävel tässäkin lajissa ja Ukko on lähtenyt nostamaan vauhtiaan ohjautuen silti hyvin kevyesti. Tällä hetkellä kilpailemme 3-luokassa. Ukon vahvuuksia on keskittyminen ja aivan loistava hyppytekniikka, melkoisen rimavarma koira siis.

PK-jälki:

Jäljellä ja esineruudussa Ukko on osoittanut todella hyvää luontaista nenän käyttöä. Jäljestämisen Ukko oppi todella vähällä toistomäärällä, samoin keppien ilmaisun ja ilmaisee ne erittäin varmasti ja innokkaasti syliin asti tuoden. Ukon kanssa on otettu jo 2-luokan tasoisia jälkiä, jotka sujuu hyvin. Ukon tyyliä jäljestää kuvaa parhaiten sana "voimakas". Ukko jäljestää melko reippaaseen tahtiin ja vetää liinassa ihan todella voimalla häntä kaarella. Siitä huolimatta se on tarkka ja keppivarma.

Esineruudun Ukko oppi parilla harjoituksella ja siinä Ukko todella näyttää kuinka intensiivinen työskentelijä se osaa olla. Ukko irtoaa hyvin ruudun takarajoille asti ja yleensä hyvin nopeasti ja tarkasti paikallistaa esineet. Toisaalta Ukko jatkaa myös sinnikkäästi työskentelyä vaikkei esinettä heti löydy ja itse kattaa etsinnällään koko syvyyden. Ukko suoritti BH-kokeen huhtikuussa 2014, mutta valitettavasti laukauskestävyys nousi suureksi esteeksi eikä olla jälkikokeisiin päästy vaikka Ukko olisikin muuten jo kisavalmis. Sittemmin paukkuasiaa on lähdetty uudelleen katsomaan ja toiveissa olisi päästä kokeeseen alkukesästä 2016.

Toko/tottis:

Alkuun jouduttiin etsimään oikeaa fiilistä jonkin aikaa, mutta nyt se on todella löytynyt ja Ukon tekeminen on kyllä hienoa katseltavaa! Ukko ei luimistele seuraamisessa kuten paimenlinjaiset usein, vaan olen saanut sen opetettua seuraamaan pää pystyssä ja häntä ylhäällä iloisesti heiluen. Ukon seuraaminen on todella mun mieleen, se käyttää hyvin takaosaansa ja kroppaa ylipäänsäkin. Tokossa on käyty muutamissa kokeissa, mutta nyt on taas enemmän keskitytty tottikseen.

Lisäksi Ukko on päässyt canicrossailemaan sen verran, että valjaiden kanssa ulos lähteminen aiheuttaa hurjan kierrosten nousun ja "intokiljunnan". Myös vetohiihtoa on Ukon kanssa tehty joko yksin tai Jerikon kanssa yhdessä. Keväällä/kesällä 2015 Ukko on startannut pari kertaa lainaohjaaja Jennan kanssa sekä canicross-kisoissa, että pyöräluokassa. Ukon hurja vetohalu juontaa varmasti juurensa Ukon suureen taistelutahtoon, Ukko TODELLA nauttii vetämisestä ja kirjaimellisesti kiljuu innosta lähdössä. Ukko kävi Matin kanssa kesällä Kuntokoira -tapahtumassa, missä epävirallisessa 6,5 km luokassa sijoittuivat hienosti toisiksi!

VIDEOITA UKOSTA:

Agility:
eka möllistartti
hyppytekniikkaa
Viimeinen 1-luokan startti
Ensimmäinen 2-luokan startti

Paimennus:
Paimennustreeniä 8.2.2014

Toko/tottis:
Ukko tottistelee

Random:
Ukko ja Simo 7 kk leikkii
Watin kanssa leikkimistä
Ukko leikittämässä 9-viikkoista Köliä
Ukko uimassa
Vetohiihtoa Jerikon kanssa
Stigan vetoa Jerikon kanssa