sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Lihashuoltoa ja nesteytystä

Rankan viikonlopun jälkeen olin varannut pojille hieronnat Katriinalta. Tuli aika sopivasti, nimittäin Jeriko alkoi ontumaan eilen kun kotiuduttiin Somerolta. Tai ontuminen on ehkä vähän väärä sana, mutta silleen kävelemään tosi tönkösti, töpöttämään. Jeriko siis selvästi oli jumissa ja epäilen, että oli Somerolla pihassa muiden kanssa juostessa jossain vaiheessa liukastellut sen verran, että lihakset lyöneet jumiin. Ja niinhän Jeriko olikin jumissa oikeastaan kauttaaltaan, puolieroa ei niinkään ollut että voisi sanoa tiettyä raajaa mistä lähtöisin, mutta hyvin Katriina taas sai poikaa auki. Jeriko selvästi nautti taas käsittelystä ja tapansa mukaan hoidon jälkeen antoi heti Katriinalle hellät pusut kiitokseksi. :)

Ukko oli myös vähän jännitellyt etujalkojaan liukkailla ja lihakset sen merkkinä jumissa. Lisäksi Ukolla oli oikealla puolella lantiossa vähän jumia mikä saattaa liittyä  myös liukastumiseen. Ukko tuossa eilen tai toissapäivänä liukastuikin polulla silleen, että takajalat lähti alta eli siitä ehkä lähtöisin. Lantion jumi heijasteli vähän rintarankaan samalle puolelle, mutta hyvin aukes Ukoltakin jumit. Vähän Ukko oli rauhattomampi käsittelyssä kuin viimeksi, aiemmin Ukolla ei mitään jumeja ole ollutkaan. Ukon muskelit sai kyllä taas kehuja Katriinalta, että niitä on paljon, tasapainoisesti eri puolilla kehoa ja lihakset tuntuu elastisilta ja hyviltä lukuunottamatta pieniä jumeja.

Seuraava aika varattiin kuukauden päähän, katsotaan sitten mikä on tilanne kun liukkaat toivottavasti silloin alkaa olemaan jo kunnolla ohitse. Puhuttiin myös Katriinan kanssa koirien lihashuollosta ja nesteytyksestä. Itsekin olen tosiaan vasta ihan viimeisen puolen vuoden aikana alkanut kunnolla kiinnittämään nesteytykseen huomiota, ensin antamalla kisoissa radan jälkeen kissanruokaa veden sekaan, että Jeriko on varmasti juonut riittävästi (aiemmin olen tarjonnut vain "raakaa" vettä ja eihän Jeriko sitä hirveästi juonut) ja nyt sitten hiihtoharrastuksen myötä olen alkanut nesteyttämään myös ennen suorituksia ja suoritusten jälkeen molempia koiria oikein kunnolla. Kannatti kuitenkin ottaa puheeksi, koska opin nyt, että jo kisoja edeltävänä päivänä ja seuraavana voisi ujuttaa lisää nestettä koirien ruuan sekaan. Samoin näin hierontapäivänä ja seuraavana. Kyselin Katriinalta, että huomaako hän asiakkaissaan ylipäätään sitä, että kuinka nesteytys vaikuttaa ja hän sanoi, että huomaa aivan selkeästi: hyvin nesteytetyllä koirilla lihakset on elastisemmat ja nesteen sillä tapaa tuntee lihaksissa, jumeja tulee vähemmän ja ne helpottaa nopeammin, kun taas jos nesteytys on retuperällä on lihakset kuivat ja menee herkästi pahasti jumiin.

Ja hirvittävän paljon on kuulemma edelleen ihmisiä, jotka esimerkiksi harrastaa agilityä, mutta ei koskaan lämmittele tai jäähdyttele 5-10 minuuttia pidempään ja pallon heittely on tapa se tehdä. Kyllähän sitä itsekin näkee, ei nyt pallon heittelijöitä, mutta sellaista että tosi niukasti lämmitellään tai jäähdytellään. Vinttikoirapuolella ei moisella kuulemma läpi pääsisi, että kyllä kokeneemmat sitten puuttuisi uuden harrastajan toimiin jos suorituksen jälkeen vaan autoon laitettaisiin. Valjakkopuolellahan nesteytykseen ja koirien huoltoon kiinnitetään myös paljon huomiota. Samaa toivoisi koiraharrastuksiin ylipäätään. Ehkä itsekin voisi edelleen parantaa tapojaan, varsinkin sillä jäähdyttelypuolella. Pidetään siis koiristamme hyvä huoli, jotta saadaan nauttia niiden aktiivisuudesta ja terveistä päivistä mahdollisimman pitkään! :)

Ei kommentteja: