lauantai 18. elokuuta 2012

Hyvää seuraa ja parasta tekemistä, tai miten päin vaan ;)

Ai että mitä luksusta! Tänään oli taas paimennuspäivä Somerolla. Immi ja Rudi tuli meille jo eilen, kun heillä oli tokokoe Niihamassa ja sitten tosiaan meillä yötä ja mun kyydissä Somerolle. Tokokokeesta heille tulikin hieno ykkönen, onnea siitä vielä! :)

Meitä olikin tänään oikein iso porukka: Immi ja Rudi+Sisu, Satu ja Trip, Anita ja Ilona, Laura ja Salsa, Jaana ja Rasse, Mia ja Kio+Ready, Miia ja Kaisla, Nassu ja Milo, Ida ja Tiuhti, Jonna ja Indi sekä Kaisla ja Frodo. Jakaannuttiin alkuun pikku aitaukseen aloittelevien ja pentujen kanssa, sekä laitumelle kokeneempien koirien kanssa, ja sitten häkistä koiria siirtyi laitumelle ensimmäisen kierroksen jälkeen menon mukaan. Päivä oli kyllä niin hieno!! Nyt jotenkin tuntui ettei ehtinyt niin paljoa kuvaamaan kuin viimeksi, johtuen osittain siitä että kaksi treeniä pyöri samaan aikaan ja sitten siinä vuorotellen kuvaili. Ei päässyt silleen sarjatulittamaan yhtä koiraa. ;) Toisaalta ongelmia tuotti kuvata häkkiä lähellä ja pellon tapahtumia kaukana, hiemaan haastavaa samalla objektiivilla.. :D Kuitenkin kameraa lykin milloin kenenkin käteen ja kyllähän niitä kuvia kertyi! ;) Vastavalosuoja pitäis kyllä hommata..

Jerikon kanssa harjoiteltiin jakoa, mikä oli kyllä alkuun ihan hemmetin hankalaa! :D Ensinnäkään en itse saanut tehtyä minkäänlaista rakoa lampaiden väliin, en vaan osannut niitä silleen "säikäyttää", toisekseen Jerikolle oli luonnollisesti alkuun tosi outo käsite tulla lauman keskelle ja hajottaa se, sekä jättää toinen porukkaa kokonaan rauhaan. Alkuun Jeriko meinasi aina suuntakäskyistä kokoamaan koko laumaa. Toisaaltahan ihan hyvä, että Jeriko nyt hahmottaa koko lauman ja haluaa pitää kasassa. ;) Harjoituksen myötä kyllä saatiin sujumaan, molemmat osa-alueet. :D Lisäksi viilattiin laajempia flänkkejä, jotenkin ehkä tän jakoharjoituksen aikana Jerikolla kovalevy hieman kuormittui ja alkoi rakoilemaaan vanhat jo onnistuneet jutut. Yksi itseä harmittava osa oli se, kun laumasta lähti välillä yksi tai useampi lammas juoksemaan karkuun jaon yhteydessä tai muuten, eikä Jeriko nyt jotenkin millään osannut tehdä kaarta pysäyttämään vaan juoksi suoraan perään! Aiemminhan Jeriko on tosi hienosti malttanut juosta kaarelle.. Pöh. :( Mutta tämäkin varmaan siitä väsymyksestä johtuvaa, olihan aika kuormittavaa harjoitella nyt jotain niin uutta asiaa, joka periaatteessa sotii kaikkea aiemmin opittua vastaan.. Lopulta saatiin kyllä hienoja jakoja onnistumaan ja olin kyllä tosi tyytyväinen! :)

Lisäksi ihan kokeiluluontoisena tein Jerikolle 2-luokan haun, kun tolpat oli sopivasti olemassa paikoillaan. Ensimmäisellä yrittämällä Jeriko teki todella hienon kaaren, mutta jotenkin hämmentyi ihan lampaiden lähellä ollessaan, Kimmo sanoi että taisi hämmentyä Wenjasta eikä tohtinut lampaita siltä nostaa alkuun. Tokihan Jeriko on tolppakoirilta nostanut aiemmin, mutta varmaan pitkä etäisyys teki epävarmaksi. Toisella kerralla hakukaari oli vielä edellistäkin parempi, siis todella upea! Kimmokin kehui, että Jeriko kyllä hienosti vilkuilee ja tarkkailee lampaita ja laajentaa/supistaa kaarta tarpeen mukaan. Todella pullea hieno kaari oli! Mutta siihen se sitten jäikin.. :D Maahanmeno ei tältä etäisyydeltä toiminut ollenkaan, eikä kyllä sitten mikään muukaan käsky. :D Vaikka keuhkojeni täydeltä huusin, niin Kimmon (tolpalla) sanojen mukaan kuului lähinnä pihinää. :D Pillikäskyt siis pitää ottaa haltuun ja tämän motivoimana sitten harjoiteltiin niitäkin ajossa/poispäinajossa.

Maahanmenon tottelemisessahan meillä on yksi pahanlaatuinen ongelma: Jeriko ei taidan oikein luottaa mun arviointikykyyn eikä voi siitä syyttää! Kouluttamisessahan olisi tosi tärkeää, että koira aina kokee, että ohjaajalla on tilanne hallussa ja se tietää mitä tehdä, että ohjaajan käskyjä tottelemalla koira saa lauman haltuun. No, jos tekee kaikenlaisia tyhmiä virheitä ja käskee tyhmissä kohti maata niin kuin mä tälläkin kertaa ja lampaat lähtee karkuun, niin mitä koira siitä oppii? Tässä siis meillä kehittämistä, mun pitää todellakin vihdoinkin oppia arvioimaan tilanteita paremmin ja olla käskemättä maahan tilanteissa joissa lampaat on menossa vedon suuntaan, jotta Jeriko oppii luottamaan mun käskyihin. Ja Jerikon pitää vaan oppia tekemään niin kuin mä sanon, piste. Ukon kanssa täytyy kyllä yrittää olla järkevämpi!!
Mutta siis kivasti Jerikolla meni, vaikka noiden karkulaisten perään juoksujen jälkeen ei siltä tuntunut. Kimmo kuitenkin kommentoi, että Jeriko on kehittynyt taas kovasti viime aikoina, työskentely kehittynyt ja alkanut paimentamaan matalampana. Sitä mihin Jeriko voi kehittyä on mahdoton ennustaa, onhan se nytkin viime aikoina yhtäkkiä kehittynyt huimasti, asioita on vaan ilmennyt yllättäen. Kaikki mitä Jeriko osaa paimentaessa on kyllä aina mulle positiivinen yllätys tavallaan, olen vaan niin ylpeä.

 Ukkokin oli tietenkin lampailla ja Ukko oli myös todella  pätevä!! Häkissä Ukko oli melko rauhallinen, hienosti alkoi kulkemaan jo lauman perässä ja tasapainottamaan. Alettiin myös harjoittelemaan pysähtymistä/maahanmenoa ja hienosti alkoi sujua. Ukko on kyllä tosi rohkea ja lupaava paimenen alku, ei sitä yhtään hätkäity vaikka lammas kerran tuijotti aivan täysiä vastaan melkein naama kiinni Ukon naamassa. :D Olin juuri ko. tilanteessa odottamassa Ukolta maahanmenoa ja Ukko vaan tuijotti takas ja meni maahan. Alkuun jouduin Ukon auttamaan lampaan ja aidan väliin, mutta sitten Ukon itsevarmuus kasvoi siinä määrin, että meinas väkisin änkeä lampaan ja aidan väliin vaikka yritin käyttää aitaa apuna Ukon pysäyttämiseen. :D En kyllä usko, että tolta pokka ihan äkkiä pettää.. ;) Tuija sanoi, että Ukko on tosi nöyrä mulle (mikä hieman yllätti mut) ja mun kannattaa olla liikaa ohjeistamatta sitä ja antaa sen tehdä omia ratkaisuja, ettei sitten koskaan tulevaisuudessa kaukana musta usko lopu kesken. Mutta tosiaan, en sitä kyllä tosta pojasta usko. ;) Ensimmäistä kertaa tajusin vihdoinkin ottaa Ukon menosta videotakin! On se vaan hieno poika!!
Sänkyyn pissailut ynnä muut on (ainakin toistaiseksi) anteeksi annettu.. ;)

Yksi lammas kyllä ärsytti, kun se jatkuvasti suikahti poikittain mun jalkojen taakse ja kerran onnistui ihan kampittamaankin. :D



Todella hieno päivä oli kyllä taas, loppui aivan liian äkkiä! :D Iso kiitos taas kerran kaikille osallistujille, Kimmolle ja Tuijalle, sekä keittiömestareille. Oli kyllä taas todella makoisat ruuat! :)













































2 kommenttia:

Ella kirjoitti...

Hieno Ukko! :) Mekin oltiin tänään Somerolla, mutta ohjaaja on kyllä vielä niin hukassa... ;D Olisiko sulla vinkata mitään hyviä paimennusaiheisia sivustoja?

Sabina kirjoitti...

Niin te olitte siellä toisella puolella tilaa collie-porukassa. :)
Enpä mä nyt oikeastaan osaa mitään vinkata, en ole itsekään juurikaan netistä mitään löytänyt/lukenut ja nekin mitä olen lukenut on bordercollie-aiheisia ja ehkä vähän erilaista kuin mitä sheltin kanssa tehdään.. Vaikka siis alkukoulutushan on kyllä aika samanlaista.

Muistaakseni paimennuskoulun omilla sivuillakin on kouluttamisesta jonkin verran, SBCAK:n sivuilla paimennus-osiossa on myös jotain yleistä paimennuksesta ja linkkiä pariin artikkeliin, mutta nekin tais olla jo vähän haastavampiin juttuihin..
SPKY:n sivuilla saattaa myös olla jotain artikkeleja paimennuksesta..