tiistai 31. toukokuuta 2011

Tokoilua

Nyt olen sitten tosiaan ilmoittautunut kahteen kokeeseen, toiseen mahduttiin varmasti mukaan, mutta toinen on vielä epävarma. Mutta katsotaan. Torstaina on sitten möllitoko.

Olen tässä sitten hionut tokoa, seuraamista ei olla paljon otettu, vaan lähinnä liikkeitä jotka ei ole vielä ihan valmiita. Viimeksi kun päivittelin meidän toko-tilannetta, unohdin mainita että myös hypyn taakse istuminen ja takaisin hyppy vielä vähän vaiheessa. Lenkeillä olen kuitenkin ottanut luoksetuloa aika paljonkin ja pysähtyminen on nyt parempi. Ei vieläkään mikään liinat kiinni -pysähtyminen niin kuin toivoisin, mutta ihan ok. Tosin luoksetulon vauhtikin vähän turhan hidas ylipäätään.

Tiistaina kävin sitten Jonna Paajasteen tokotreeneissä. Kavereina paikkamakuussa oli kaksi shelttiä + yksi sidottuna puuhun n. 6 metrin päähän Jerikosta, joka vinkui ja riekkui välillä kun olisi halunnut mukaan treeneihin. Paikkamakuu kesti noin 3,5 minuuttia ja olin koko ajan piilossa, eikä Jerikon häntä värähtänytkään!!! :) Varmaan turha edes sanoa kuinka tyytyväinen olen tähän parannukseen. Vielä maanantaina kun otettiin paikkamakuu agilitytreenien jälkeen Marjukan Bellan kanssa (shelttinarttu), Jeriko nousi pari kertaa. Näistä komensin vaan tiukasti maahan ja palasin piiloon, näyttäisi nyt siltä että Jerikolle jäi sopivasti sellainen tunne, että mä kyllä huomaan jos yrittää jotain tyhmää joten parempi vaan olla rauhassa. ;)

Otettiin seuraamista ja se meni aikas kivasti. Kuitenkin Jonna antoi vinkkiä, että olisin tarkempi sen suhteen ettei pääse yhtään edistämään (ts. perusasennossa tarkempi että lapa mun jalan kohdalla eikä niinkään varpaat samalla viivalla kuten Salme Mujunen neuvoo kirjassaan). Nyt Jeriko satunnaisesti ajautuu vähän edelle ja silloin tulee vähän turhan tiiviiksi ja lapa jopa vähän mun eteen, eikä se ainakaan sitten tokossa ole kovin suotavaa. Yritän siis vähän tarkempaan jatkossa katsoa tuon perusasennon (tällä hetkellä Jeriko tarjoaa välillä kunnollista asentoa ja välillä ei). Käännöksiä varsinkin vasemmalle täytyy vielä treenata virallisia kokeita ja ylempiä luokkia varten, Jonna antoi vinkin, että voisin käännöksissä lähteä vähän peruuttamaan, niin että Jerikon on sitten koko ajan pakko olla skarppi ja pysyä asennossa eikä saa "kaatua" uuteen menosuuntaan. Käännöstreeniä siis, ennen kaikkea siihen että osaisi vaan itse luontevasti kääntyä ja jatkaa sitten matkaa sopivalla tempolla.

Noudossa Jeriko palautti nyt kapulan poikkeuksellisen laiskasti ja siitä päästiin luoksetulon hitauteen. Kerroin, että Jerikon luoksetulo ei ole sellainen säväkkä mitä bortsuilla yleensä näkee, ja että ylipäätään olen yrittänyt saada Jerikoa olemaan vähän röyhkeämpikin mua kohtaan kun on nykyään ehkä vähän liiankin kiltti. Tokoillessa/tottistellessa saisi olla vähän innokkaampi, varsinkin luoksetulossa.
Tähän Jonna antoi tosi hyvän vinkin, ja otettiin luoksetuloja niin, että mulla oli lelu käsissä mahan päällä ja peruutin itse muutaman askeleen kun kutsuin Jerikoa. Jeriko sai oikein hypätä päin ja siitä sitten vetoleikkiä palkaksi. Vielä oli tarkoitus kiinnittää huomiota siihen, että kun vapautan ja annan voittaa lelun, niin tekisin sen taaksepäin liikkuen. Välillä tämä kuitenkin unohtui, mutta jatkossa sitten näin.
Sitten tehtiin niin, että pidin lelua sen verran ylhäällä ettei Jeriko yltänyt, pari peruutusaskelta ja annoin sitten Jerikon tehdä asennon eteen ja siitä palkkaus piti tapahtua taaksepäin peruuttaen, että Jeriko saa taas "jahdata" mua.
Näissä harjoituksissa huomasin, että Jeriko nykyään hyvin herkästi jättää etuasennon väljäksi (vaikka ennen oli aivan tiivis) jos yhtään kumarrun eteen. On kyllä hassua kun tosta on tullut niin yli-nöyrä mua kohtaan. Röyhkeyttä siis harjoittelemaan! :D

Hyppyä otettiin myös näissä treeneissä. Välillä hypyissä tahtoi jäädä turhaan sivuun esteen taakse ja sitten kutsusta tulikin sivusta ohi. Palkkailin sitten suoraan hypyistä heittämällä pallon enemmän oikealle (kun Jeriko meni vinoon vasemmalle), ja tulikin sitten onnistumisia.

Mutta paljon hyviä vinkkejä tuli, sellaisia mitä ei ole ennen kuullutkaan tai tullut ajatelleeksi. Näillä siis jatketaan! :)

Tänään sitten oli Päivi Nummen tokotreenit. Paikkamakuu taas ihan hyvä, pari kertaa alkoi häntä heilua, mutta pysyi hyvin maassa, kerran näyttäydyin piilon takaa ja murahdin, sitten loppui hännän heiluttelu. Vieressä oli taas aika hyvät häiriökoirat, pieni valkoinen koira joka inisi ja toisella puolella partis. Tyytyväinen olen. En usko, että Jeriko olisi lähtenyt vaikken olisi murahtanutkaan, mutta halusin treenitilanteessa edelleen vahvistaa Jerikolle sitä käsitystä, että mä näen kyllä mitä se touhuaa ja tulee tupenrapinat jos törttöilee. :D

Otettiin myös sitä luoksetuloa. Itsekseni harjoitellessa sain jo ihan kohtuullisesti vauhtia luoksetuloon, pysäytyksissä edelleen sitä valuvuutta. Omalla vuorolla käskytettynä ottaessa Jeriko tuli taas melko rauhallista laukkaa ja pysähdyskin valuva. Kuitenkin suoraan eteen ja hienosti siirtyminen perusasentoon.

Myös nouto vähän turhan hidas, en tiedä alkoiko jo vähän väsyä muutenkin. Teknisesti kuitenkin tosi hyvä. Toinen kerta otettiin niin, että jätin kapulan väliin noin 7 metrin päähän Jerikosta ja itse 7 metriä kapulasta, ja lähdin peruuttamaan kun Jeriko nosti kapulan. Tällä saatiin vähän lisää vauhtia, mutta ei todellakaan mitään sellaista mitä bortsuilta nyt yleensä varmasti odotetaan.

Hyppy meni näissä treeneissä teknisesti todella hyvin, mutta tässä Jeriko oli jo todella väsynyt ja laiskasti teki.

Ylipäätään on nyt vähän ongelmana toi Jerikon bortsulle epätyypillinen rauhallisuus. Vähän joka liikkeeseen tarvittaisiin lisää säväkkyyttä, mutta sellainen ei ole Jerikolle kauhean luonteenomaista kun on melko rauhallinen ylipäätään. Nyt on kyllä ollut omaksi itsekseenkin hirvittävän rauhallinen treeneissä. Hyvä puoli siinä on se, ettei ole edes meinannut piippailla aikoihin, mutta nyt pitää kyllä ottaa taas lelulla hetsaus kunnolla käyttöön, että saadaan edes jotain vauhtia suorituksiin! Ja sitten täytyy toivoa, ettei kokeissa tuomarit huomaa tarkistaa mitä rotua Jeriko edustaa eikä sitten tunnistaisi bortsuksi, muuten käy pian niin että Jerikon suorituksista odotetaan sellaista säväkkyyttä mitä tuskin tulen koskaan niihin saamaan ja menetetään pian pisteitä sen vuoksi vaikka teknisesti suorittaisikin hyvin. Noh, yritetään parantaa ja lelulla innostaa. Täytyy varmaan nyt kokeiden lähestymisestä huolimatta ottaa hyvin vähän treenejä ja lyhyitä ja innostavia, jos siitä olisi jotain apua. Jos jollain on luoksetulon pysäytykseen (käytän siis samaa suullista käskyä kuin seuraamisesta seisomiseen) hyviä neuvoja niin voi jakaa! :)

Huomenna sitten möllitoko, katsotaan miten sujuu..

Ei kommentteja: