perjantai 13. toukokuuta 2011

Bääää!

Eilen oltiin Juupajoella paimentamassa Marjatta Jaatisen luona. Kirjoitin siitä jo eilen blogipäivityksen, mutta bloggerissa oli joku katkos ja teksti sitten katosi vaikka olin sen jo ehtinyt julkaistakin. Uusi yritys siis.

Paimennettavana oli yhdeksän erittäin vauhdikasta suomenlammasta, haastavaa oli kun lampaat rynni päälle ja ohi ja vei mennessään niin että jalat irtos maasta, eikä sitten meinannut pysyä mukana ollenkaan. :D

Treeni meni kuitenkin aika kivasti. Hakukaaret on Jerikolla jo aika hyvät vaikka voisi väljemmätkin olla, Jeriko onkin mielellään kaarella, mutta lauman ajaminen on Jerikolle sitten haastavampaa.

Nyt lähetin Jerikoa jo vähän kauempaa hakemaan laumaa niin etten itse ollut lampaiden vieressä vaan jotakuinkin lampaiden ja Jerikon välissä, etäisyyttä lampaista Jerikoon oli ehkä 10-15 metriä. Tällaista ei olla aikaisemmin tehty ja vähän ehkä oikaisin koulutuksessa, mutta näiden lampaiden kanssa ei oikein muukaan auttanut, kun muuten Jeriko ei olisi millään ehtinyt tasapainoon ennen kuin lampaat olisi olleet jo musta ohitse. Itsenäiset hakukaaret meni kyllä hyvin, nätisti Jeriko kävi lauman nostamassa. Yhden kerran Jeriko myös itse oma-aloitteisesti laajensi kaartaan kun ensin oli liian tiukka, tämän Marjatta pisti merkille erityisen hyvänä asiana, koiran pitäisi osata myös itse käyttää päätään ja tehdä fiksuja ratkaisuja.

Lähetin Jerikoa myös hakemaan lampaita aidan vierestä tai nurkasta, aika haastavaa tämäkin vielä näin kokemattomalle koiralle, mutta todella hyvin meni. Jos Jerikolta meinasi usko loppua niin sain sen kuitenkin pienellä rohkaisulla menemään nästisti lampaiden ja aidan väliin. Ainakin puolet kerroista Jeriko meni kyllä yhtään epäröimättä väliin kun vaan kerroin suunnan mistä mennään. Tietenkin piti itse valita viisaasti kumpi on helpompi suunta ja jos sitten meni mönkään ja Jeriko lähti huonosti niin kutsuin Jerikon takaisin ja otin uudestaan. Tästä Marjatta sanoi, että fiksusti tehty, ja tällä menetelmällä sainkin sitten Jerikon menemään aina nätisti sinne väliin eikä tullut mitään ryntäyksiä.

Ajamisen harjoittelu olikin sitten näillä lampailla erittäin haastavaa, kun ne oli hetkessä mun päällä ja ohitse, siinä tilanteessa toki luonnostaan Jeriko haluaisi lähteä kaarelle pysäyttämään lampaita. Muutenkin tosiaan kaarella oleminen Jerikolle se helpompi juttu. Saatiin kuitenkin joitain lyhyitä hyviä pätkiä suoraa ajoa, ja niissä Jeriko alkoi käyttämään kroppaansakin mukavasti. Kunhan saadaan näitä ajoja treenattua enemmän niin varmasti tuo kropan käyttö lisääntyy, kaarilla kun sitä ei oikein tarvitsekaan.

Jerikon tyyli paimentaa on kyllä kaikenkaikkiaan melko rento ja rauhallinen, liikkuu toki yleensä aika nopeasti, mutta ryntäilyä on enää hyvin vähän, vauhti on tasainen ja kuuntelee hyvin käskyt vaikka maassa ei meinaa aina malttaa pysyäkään. Vaikka aluksihan Jerikollakin oli sitä ryntäilyä ja säntäilyä ja kovapäisyyttä, mutta ehkä iänkin myötä on nyt tullut tuo kuuliaisuus ja rauhallisuus.
Työskentelysade on melko pieni ja jopa nämä lampaat päästi Jerikon melko lähelle (kulmissa parin metrin päähän, avoimella toki herkemmin reagoi). Tämä on varmaan ihan hyväkin asia, voimakkaammalla tyylillä kevyemmät lampaat sitten herkästi sinkoaisi minne sattuu jos kaaret ei pysy tosi laajoina. Ainakin aloittelevan ohjaajan kanssa helpompi näin. Raskaampien lampaiden kanssa täytyy toki osata antaa painetta, että saa lauman liikkumaan.

Olin etukäteen jännittänyt mitä Marjatta Jerikosta sanoo, mutta ei meitä ainakaan heti tyrmätty! :D Itse asiassa Marjatta sanoi, että uskoo meidän ihan hyvin voivan kisata ykkösissä tai kakkosissakin. Ainut mitä hän sanoi jäävänsä miettimään oli se, että osaako Jeriko luonnostaan tasapainottaa vai onko mun käskyt vaan niin oikea-aikaiset. Jälkimmäisestä täytyy kyllä kommentoida, että jos se niin olisi niin olisi ainakin sitten puhdasta aloittelijan tuuria! :D
Tasapainon pitämistäkin voi kyllä treenata/testata vapaalla kuljetuksella, mutta näillä lampailla se oli ihan mahdotonta.

Mutta olen siis tyytyväinen tähän treeniin, tuntui että Jeriko on edistynyt aika paljon. Päästään nyt sitten kesän aikana varmaan treenailemaan vähän useamminkin joten katsotaan miten tässä kesän aikana edistytään. :)
Mietin tässä jo, että jos tänä kesänä/syksynä käytäisiin toko-kokeissa ja agilitykisoissa, niin ensi kesänä voisi panostaa jälkikokeisiin ja ehkä sen paimennuksen perusradankin suorittaa.. ;)

Ei kommentteja: