sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Lammastelua

Käytiin tänään Kaislan luona treenaamassa vähän isommalla pellolla. Kuljetettiin lampaat tietä pitkin pellolle, Ukko mulla hihnassa, Jeriko vapaana ja yritin saada sen toimimaan jarrukoirana. Jeriko oli tästä ihan hämillään eikä oikein tiennyt että sen pitäisi paimentaa ollenkaan, kun ensin vaan käveltiin lampaiden edellä. Sitten kuitenkin pellolle tullessa yhtäkkiä Jerikoa hoksasi tämä jarruttelun ja Wool ja Jeriko itsenäisesti kuljetti lampaita pellolla Woola ajaen ja Jeriko kaarsi aina eteen jarruttamaan ja lampaat nätissä paketissa koirien välissä. :D Kertaalleen Jeriko kaarsi lampaiden taakse ja "varasti" lampaat Wollelta (Wollen ilme priceless), mutta nopsaan luovutti sitten ne takas Wollelle, kun jarruttelu olikin niin hauskaa. ;)

Pellolla oli mukavasti korkeuseroakin ja sai otettua hakua, jossa koira ei lähdössä nähnyt lampaita. Jeriko ekana vuorossa, matkaa noin 150 metriä, ihan hyvä oikean puoleinen kaari, mutta pysäytys ja käskyt ei mennyt ihan perille niin kuin pitäisi. Seuraavassa lähetyksessä Jerikolle sanoin "kuuntele" ennen lähetystä, kaaren otti vieläkin pulleammaksi lampaiden takaa ja kuunteli pysäytykset ja suuntakäskyt hienosti. :) Vasemman puoleinen kaari ihan ok myös, ei ihan niin laaja.

Sitten otettiin lampaat toisen pellon puolelle vielä hieman kauemmaksi, matkaa ehkä noin 250 metriä... Jeriko taisi olettaa, että lampaat on vanhassa paikassa ja lisäksi saattoi käydä niin, että pyöröpaalirivi peitti lampaat siinä pahasti. Jeriko tuli vähän hölmistyneenä edellisen paikan tasapainopisteen tietämille ja siitä sitten bongasi lampaat kauempana ja laajensi kaaren itsenäisesti ilman mitään lisäkäskyjä tosi hyvin. :) Kaaren lopussa noin klo 1 kohdalla hidasti ja jäi vähän katsomaan mua lisäohjeiden toivossa, mutta otti siitä jatkokäskyn ihan hyvin. Lampaat sitten vaan tykkäs lähtiä kovasti vedättämään oikealle kohti tietä ja tässä Jeriko ei meinannut millään lähteä riittävästi oikealle ja ohi. Toinen hakukaari oikealta oli tosi hyvä ja laaja, kyllä toi töppis vaan hienosti osaa. :) Vasemman puoleisen hakukaaren leikkas, näytti jotenkin siltä ettei hahmottanut ollenkaan lampaita, en tiedä.

Sitten Ukon vuoro. Hakumatkat pisimmillään 80-100 metriä, mutta ei vaan kaaret aukee, ei millään. Tai siis aukee sillä, että seisoin lampailla, mutta itsenäisesti ei kaaria avaa. Lähtee kyllä hyvin sivulle, mutta sitten loppuosa on ahdas. Pysäytyksetkään ei meinannut mennä läpi. Pari ihan kelvollista kaarta, mutta tosi monta hyvin ahdasta tai sellaista jotka jouduin keskeyttämään, kun meinas tulla sisään ihan liian aikaisin. On se tän kesän aikana jo paremminkin tehnyt, että en sitten tiedä mikä sillä tässä nyt oli. Loppulauselma treenille oli "argh", tyhjentävästi. Alla kuitenkin lyhyt videopätkä yhdestä onnistuneesta kaaresta.


Jerikolle sitten vielä hauskaa hakutreeniä kahden pellon välissä tai oikeastaan siinä oli neljä peltoa ja tie T:n muotoisesti niiden välissä, kaksi peltoa T:n yläsakaran oikealla puolella ja kaksi peltoa vasemmalla T:n pystyviivan ala ja yläpuolella. Lisäksi peltojen välissä oli ojaa ja pöpelikköä ja koiran piti periaatteessa kulkea tietä pitkin, että pääsi ylityspaikalle josta pääsi ylemmälle vasemmasta pelloista, tuoda lampaat tietystä kohdasta pois ekalta pellolta, kääntää ja kuljettaa tien risteyksestä ja sitten takaisin toiselle vasemman puoleiselle pellolle josta oli lähtenyt. Näin siis teoriassa, vaikee tietty hahmottaa näin kirjoitettuna.

Jerikolla oli tästä kuitenkin erilaisia versioita. ;) Ensin lähti vasemman puoleiselta pellolta kaarelle oikealle niin leveesti, että ylitti tien ja oikean puoleiselle pellolle, jonka päädyssä oli aika tiheää pöpelikköä eikä sieltä oikein mihinkään päässyt. Meinas sieltä sitten vaan palata tielle ja oikaista tietä pitkin suoraan lampaille, mikä ei nyt ollut ihan toivottua. Pari tällaista ja uusi lähetys. Sitten Jeriko teki puolittain toivotun ratkaisun, tuli tien risteykseen ja jatkoi siitä tietä pitkin ihan vähän matkaa ja hyppäsi sitten ojan ja pöpelikön läpi vasemmalle ylemmälle pellolle. Onnistuihan se näinkin. Viimeinen oli kuitenkin hauskin, oikeeta partiolais-Jerikoa. :D Lähti laajasti oikealle ja oikean puoleiselle pellolle, läpi vaikka harmaan kiven -asenteella läpi pöpeliköstä ja ojasta, ylemmältä pellolta lopulta tielle ja sieltä edelleen hyvin laajalla kaarella vasemman puoleiselle pellolle ja lampaiden taakse tasapainoon. Rauhallinen hyvä nosto ja kuunteli vielä suuntakäskyt ihan superisti, joten siihen oli hyvä lopettaa. :)

Ei kommentteja: