maanantai 20. tammikuuta 2014

Ukko uusintakuvilla

Ukko kävi siis tänään uusintakuvilla lonkkien ja kyynärten osalta. Halusin käyttää monestakin syystä enkä nyt välttämättä ihan kaikkia jaksa tähän luetella, mutta yhtenä syynä se, että aikaisemmassa kuvauksessa en saanut eläinlääkäriltä mitään selostusta kuvista, että mitä niissä näkee ja miksi antaa minkä arvosanan, ja lisäksi ell lähetti lonkat b:nä ja tuli c:nä takaisin. Halusin siis itselleni lähinnä kunnolla tietoon, että millaiset ne lonkat ja kyynäret on.

Käytiin Reviirissä Pipsa Lampisella joka hoito aikoinaan Jerikoa, kun oli se varvasmurtuma. Alunperin olin aatellut viedä Kankaanpäähän Ventelälle, mutta sitten Katriina mainitsi Pipsan ja vasta tajusin, että voisin sille viedä, koska hän on antanut musta itselleen tosi pätevän kuvan ja varmasti selittäisi tarkasti mitä kuvissa näkee niin kuin selitti Jerikon varvaskuvistakin.

 Uudet kuvat siis otettiin ja kyllä Pipsa ne todella huolella ottikin, lonkista otti kuvan viiteen kertaan ja sitten vasta oli tyytyväinen kuvan laatuun. Mutta on se parempi olla tarkka kuin hutiloida, juuri tällaista tarkkuutta toivoinkin. ;) Nyt sain Ukon kuvat mukaankin (mitä siis ekasta kuvauksesta en saanut, olisi pitänyt jälkikäteen hakea Helsingistä!), joten alla kuvamateriaalia.

Kyynäret on pysyneet ennallaan eli ovat 1/1, ei mitään etenemistä tai nivelrikkomuutosta tmv. Luokka 1 tulee ns. "pitsiharso" (muistankohan termin oikein) ilmiöstä varsinaisen nivelpinnan yläpuolella. Nivelpinta siis on siisti, mutta tämän yläpuolella on ylimääräinen varjostuma, jonka paksuutta mittaamalla määritetään kyynärnivelen dysplasia-aste, alle 2 mm paksuinen on 1.

Ukon oikea kyynärnivel

Ukon vasen kyynärnivel
Lonkkakuvat käytiin myös erittäin tarkkaan läpi zoomailujen kera ja pääsin kunnolla perille siitä, mitä ne Ukon lonkat nyt sitten on. Molemmissa lonkissä lonkkamalja on b:n tasoa, peittää noin puolet reisiluun päästä. Vertailuna A:n lonkassa peittäisi 2/3. Mutta syvyys siis b:n tasoa eikä lonkkanivelissä sinänsä väljyyttä, vaan rustopinta on tasainen ja reisiluun pää myötäilee lonkkamaljaa tasaisesti. Lonkkamaljojen reuna kuitenkin "avautuu" hieman, kun A:n lonkassa menisi tiiviisti reisiluun päätä nuollen loppuun saakka, niin molemmin puolin nyt aukeaa hieman, mikä on B:n lonkalle tyypillistä. Oikea lonkka olisi siis B:n tasoa.

Sitten se vasen lonkka. Kerron nyt mitä Pipsa sanoi, vaikka nyt taas tuntuu että en itse ainakaan erota näitä asioita kunnolla kuvista vaikka siellä Pipsan näyttäessä kyllä olin erottavinani. :D Siis vasemmalla lonkkamaljan reuna on aavistuksen terävämpi kuin oikealla, vaikka sen pitäsi olla täysin pyöreä. Lisäksi reisiluun pää vasemmalla ei ole aivan niin pyöreä kuin oikealla ja tämän vuoksi Pipsa lausuisi vasemman lonkan C:ksi. Mitään pahaa mataluutta lonkkanivelissä ei siis ole eikä myöskään väljyyttä, mikä on hyvä asia. :)


Nyt sitten vaan odotellaan kennelliiton lausuntoa, lähetin kuvat sinne kuitenkin myös lausuttaviksi. Pipsa sanoi, että joskus kun lonkat on lähes samanlaiset vaikka pientä eroa onkin, saattaa kennelliitto antaa lonkista ns. yleislausunnon huonomman lonkan mukaan. Voi siis olla, että molemmat tulee c:nä takaisin, mutta pääasia olikin, että itse tiedä missä mennään. :)

Ps. Ukolla on aikamoiset reisimuskelit, sai kehuja Pipsaltakin ;)

Ei kommentteja: