keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

PPR1 Jeriko

Tänään oli ensimmäiset SBCAK:n/kennelliiton alaiset paimennuskisat Somerolla, tuomarina Päivi Nietosvaara.

Hakukaari oli aikas hyvä, mutta ehkä ei ihan niin hyvä kuin edellisissä kisoissa..? Lampaat lähti hassusti sivulle päin liikkumaan ennen kuin Jeriko oli tasapainossa, joten herättäisi epäilyn siitä, että kaari oli kuitenkin liian ahdas sivusuunnassa.. No anyway, aika hyvät pisteet hakukaarelta silti. :) Nyt Jeriko meni maahankin tasapainoon, mutta lampaat oli jo liikkeellä ja sitten ajoon lähdössä lähti turhan vauhdikkaasti juoksemaan. Kuljetuksessa ohjaajalle videolta katsottuna huomaisin parikin kohtaa, jossa pistämällä Jerikon maahan juoksu olis vaihtunut nopeasti kävelyksi. Sillä hetkellä musta kuitenkin jotenkin vaikutti, että parempi antaa tulla sitä vauhtia, että jos laitan Jerikon maahan niin lampaat jatkaisi kuitenkin jonkin matkaa juoksua ja pääsisi ehkä turhan kauaksi.
Ärsyttävin oma moka oli taas toi tolppa! En yhtään katsonut missä tolppa on muhun nähden ennen kuin olin jo antanut Jerikon ajaa lampaat mun ohi ja hups, tulppa olikin suoraan mun selän takana ja lampaat meni osa toiselta puolelta, osa toiselta. Note to self: jätä tolppa selkeästi jommalle kummalle puolelle niin, että Jerikon tuodessa lampaita kohta ne tulee väistämättä oikealle sivulle ohi tolpan!
Hämmennyin pieneksi hetkeksi tästä mun mokasta ja lampaat ehti jo pitkälle ohi tolpan. Toinen muistettava asia: käske nyt hyvä ihminen se koira kaarelle ennen kuin kaikki lampaat on metrikaupalla tolpan ohi! :D

No joo, sitten poispäinajo-pätkä oli aika vauhdikasta, lampailla oli kova veto pellon perälle puimurin luokse, mistä ne tuotiin sisään. Lampaat alkoi siis varmaan jo senkin vuoksi kiihdyttelemään, koska tässä niiden vauhti ei yhtään hiljentynyt vaikka pistin Jerikoa maahan. Olisi pitänyt rohkeammin ja aikaisemmin pistää Jerikoa eteen estämään, jonkin verran niin kyllä teinkin, käskin Jerikoa kaarille samalla hieman yrittäen jarruttaa ja ohjata portille. Vauhdilla mentiin, mutta kaikki lampaat portista läpi! :D Portin jälkeen alkoi sitten lampaiden syöksy kohti vapautta ja tää alkupätkä oli kyllä yhtä pelastelua, Jeriko lähti kuitenkin todella hienolla kaarella pysäyttämään lampaita, ei mitään hätiköintiä ja perään säntäämistä. Kiitos Jerikon hienon työskentelyn saatiin lampaat haltuun ja jatkettiin kuljetuksella. Kuljetuksessa Jeriko piti tosi hienosti itse etäisyyttä lampaisiin, joku lamppu on vähän päässä syttynyt ettei niitä tarvitse mun ohi puskea. Kerran jouduin käskemään Jerikon maahan, muutan vilkuilin taakseni vain varmistaakseni onko Jeriko siellä ylipäätään, kun lampaat kulki niin hyvin ja kehuin Jerikoa. :)

Häkitys ja häkistä poisotto sukkana, ihana iso häkki johon on helppo häkittää. :) Jeriko kyllä toimikin häkillä tosi hienosti, paljon paremmin kuin aikaisemmin! :) Häkistä poisoton jälkeen lampaat pitää tosiaan ottaa vielä haltuun ja mä olin siinä ihan pihalla, kun en kuullut tuomarilta missä vaiheessa suoritus oli hyväksytty, en siis uskaltanut päästää lampaita juoksemaan varikolle kuin vasta sitten, kun näin varikkokoiran lähtevän hakemaan. Viimeiseen osaan ei halua koko suoritusta pilata! :D

Pisteitä kertyi hakukaaresta 18/20, nostosta 5/10, kuljetuksesta ohjaajalle 10/20, poispäinajosta 2/10, kuljetuksesta 13/20, häkityksestä 10/10 ja häkistä ulosotosta 10/10. Yhteensä siis 68 pistettä, hausta 33 eli PPR1 koularin arvoisesti ja 3-tulos, kaksi pistettä vaille PAIM1. Hieman haluttaisi jossitella, jo omat virheet korjaamalla olisi sekin koulari tullut, mutta kyllä tähänkin voi olla todella tyytyväinen! :)) Kyllä me ehditään se PAIM1 vielä saada. Jeriko toimi tänään hienosti ja olen siitä todella ylpeä! <3

Ukkokin pääsi lampaille kisan jälkeen ja toimi todella upeasti! Ukko on kehittynyt joka kerta huimasti, tällä kertaa oli jo todella rauhallinen ja kiersi lampaita rauhassa molempiin suuntiin, alkoi jopa hiipimistä ja kunnon silmänkäyttöä näkyä. Siis tosi hieno pentu!! :) Hieno päivä oli! Matti oli mukana kuvaamassa ja seurana, pitkä päivä kyllä oli, eli hese-ateriat oli täysin ansaitut! ;)
Videon lataan myöhemmin. :)


Lisäys: Se piti vielä sanoa, että tosiaan treenattavaahan meillä on vielä rutkasti, vaikka se PAIM1 olisikin voinut tulla omat virheet korjaamalla. Nostoon ja ohjaajalle kuljetukseen pitää saada rauhallisuutta, samoin poispäinajoon ettei sitten ole tollasta juoksemista. Eli siis olihan lampaille veto kuivurille, mutta se ei ole ainut syy miksi meno oli niin vauhdikasta. Jerikon maahanmenoista ne ei hiljentäneet, mutta joka kerta kun Jeriko lähtee liikkeelle se ponkaisee liian nopeasti pystyy ja suoraan juoksuun ja sillä aina "säikäyttää" lampaat. Eli jatketaan treenejä sen rauhallisen ylösnousemisen ja ajon parissa! :)

Toinen lisäys: Jeriko sai tosiaan hakea lampaat Ukolle. Kisan jälkeen kaikki lampaat oli päästetty laitumelle, olisko niitä sitten ollut siinä reilu 50 ja matkaa reilu 300 metriä. Lähetin Jerikon sitten vaan hakemaan samalla, kun itse kävelin eteenpäin. Jeriko eteni kyllä hyvin vaikka selvästi ei alkumatkasta tiennyt yhtään missä lampaat on, lähti liikaakin oikealle. Rohkaisin kuitenkin vaan, että "mene mene" luottaen siihen, että kyllä Jeriko ne pian äkkää. Sitten kun Jeriko huomas lampaat niin se leikkaskin linjan ja lähti vasemmalta kokoamaan laumaa. Annoin sen sitten tehdä niin, koska en ollut pitkään aikaan antanut mitään suuntakäskyä ja se oli sinänsä oikea ratkaisu, koska lauma oli enemmän levinnyt vasemmalta ja sitä kautta kiertäen Jeriko sai ne paremmin kokoon. En tiedä sitten teinkö väärin, kun annoin siitä jatkaa..? Kuitenkin olin tyytyväinen siihen, että Jeriko eteni koko ajan ja heti kun äkkäsi lampaat niin alkoi selkeästi työskentelmään tuodakseen ne mulle.

Sitten vielä jaettiin porukkaa. Kimmo neuvoi mua menemään laumaa kohti ja "säikäyttämään" ne erilleen, että tulis rako mihin Jerikon voi kutsua. Helpommin sanottu kuin tehty! :D Vaikka Kimmo näyttäessä esimerkkiä se kyllä näytti helpolta.. Vetoan kokoeroon, en ole kauheen vakuuttava säikäyttelijä.. ;) Swedu näytti hienon mallisuorituksen ja sitten Jeriko sai harjoitella. Jakoa ollaan siis tehty pienellä porukalla kerran viime kesänä. :D Mutta siis kunhan sain vaan jonkun raon aikaiseksi, niin kyllä me porukkaa saatiin erilleen ja Ukolle sitten viisi lammasta pyöröaitaukseen. Oli kiva harjoitella tollasta, ja hienosti Jeirko tosiaan haki ison lauman pitkän matkan päästä. Olen niin ylpeä pikku showmiehestä. :)

6 kommenttia:

Woollandian kirjoitti...

Paljon Onnea!

Tiia, Riitti ja Käämi kirjoitti...

Onnea PPR1 Jeriko!

Jaana kirjoitti...

Hienon näköistä toimintaa :)

Paljon Onnea PPR1!!:)

Sabina kirjoitti...

Kiitos! Mä olen niin tyytyväinen Jerikoon! :)) Mun pikku tokopaimentaja. ;)

Ronja Ryövärintytär kirjoitti...

MAKEETA! En malta odottaa meidän paimennuspäivää! Onneksi olkoon vielä :)

Sabina kirjoitti...

Paimennuksessa kivointa on se kuinka paljon Jeriko siitä nauttii. Katsokaa nyt kuinka iloinen Jeriko on suorituksen jälkeen! <3 <3
Tekis mieli katsoa video uudestaan ja uudestaan, tai sitten ihan vaan hinkata sitä loppua, kun mun Nallu Nallukka on niin tyytyväinen. Ei voi olla hymyilemättä, kun sitä katsoo. :))

Paimentaminen on kivaa! Onneksi meidän paimennuspäivään on enää muutama viikko. :)