torstai 29. syyskuuta 2011

Taisi olla syksyn/vuoden viimeiset ulkopaimennukset...

Oltiin tänään Mahnalassa paimentamassa. Taisi olla viimeiset ulkopaimennukset tälle vuodelle, kun mulle pukkaa saikku päälle ja sitten kun olen kykenevä kipittelemään lampaiden mukana niin on varmaan jo lunta eikä ulkona enää paimennella. Mutta talven aikana on tarkoitus käydä noin kerran kuukaudessa Somerolla sisätreeneissä, voidaan sitten ainakin treenailla kuljetuksia, häkkityöskentelyä yms.

Tänään treenailtiin sitten laitumella joka toimi viime sunnuntaina kisalaitumena. Lampaita oli ne kahdeksan mitä sinne oltiin jätetty. Harjoiteltiin kaaria, mutta tehtiin myös joitain pätkiä ajoa. Jeriko on kehittynyt kyllä huimasti! Nyt on alkanut tulla vahvempaa lukkiutumista silmälläkin ja intensiteetti kasvanut, keskittyy lampaisiin täydellisemmin. Esimerkiksi ennen meidän vuoroa, kun päästin Jerikon jo irti ja käskin maahan, mutta jäinkin vielä puhumaan Saran ja Vellun kanssa, Jeriko katsoi koko ajan lampaita ja lähti välillä hiippailemaan kohti. En tiedä milloin sille on tullut näin suuri draivi paimennukseen, mutta joskus alkukesästä sen keskittyminen lampaisiin herpaantui aina välillä maassa odottaessa.

Toinen huikea parannus on poispäin ajo, kuljeteltiin välillä lampaita niin, että jäin selkeästi taakse ja annoin Jerikon vaan viedä lampaat kauemmaksi, jotta sitten kutsuisin Jerikon luokse ja lähettäisin hakukaarelle, Jeriko siis parhaimmillaan ajoi lampaat yksin noin 50 metrin päähän musta niin, että seisoin vaan paikallaan. Eihän se täysin suoraan aina mennyt kun lauma välillä lähti taipumaan johonkin suuntaan, mutta Laamasen Miian neuvojen mukaan ajoa harjoitellessa ei ole sillä niin väliä, vaan enemmän sillä että vaan menee kohti. Ja sain kyllä käskyillä Jerikon ajamaan niitä ihan oikeaan paikkaankin.

Hakukaaret oli myös tänään taas parempia, vasemmalle lähettäessä välillä jätti vähän vajaaksi, mutta oikealle lähettäessä teki taas muutamia aivan täydellisiä hakukaaria niin, ettei lampaat liikahtaneet ollenkaan. Parhaimmillaan 60 metristä. :)

Siis huikeaa kehitystä, jännä kun yhtäkkiä kehittyy hirveästi, kun pään sisällä joku kai kypsyy sopivasti. :) Tähän treeniin voi tyytyväisenä lopettaa, katsotaan miten sitten päästään tän vuoden puolella vielä paimentelemaan..

Lisäys jälkikäteen itselle muistiin:
Tällä harjoituskerralla Jeriko ei myöskään enää häiriintynyt yhtään Theban, Saran ja Vellun läsnäolosta, ja teki hienoja kaaria heistä huolimatta. Hyvä. :)
Harjoitella pitää
- hakukaaria edelleen, varsinkin sitä vasenta suuntaa jos se nyt on hankala + lisää etäisyyttä
-suuntakäskyjä myös niin, että Jeriko on lauman toisella puolella tai missä tahansa kaarella maassa ja siitä annan käskyn
-lyhyen ja pitkän flankin erottaminen
-lauman ympärillä pyörimistä ilman, että jään itse sisään
-poispäinajoa säilyttäen joku tietty suunta
-häkkityöskentelyä 

Ei kommentteja: