tiistai 13. syyskuuta 2011

Blogipäivitys in english.... or not

Uusi jakso, uudet kujeet. Koulussa alkoi kokonaan englanninkielinen jakso, pitäisiköhän sen kunniaksi ja kaikkien iloksi tehdä blogipäivityskin englanniksi..? ;) No, ei nyt sentään, saan yliannoksen englantia jo muutenkin! :D

Koulussa aihe vaihtuu, mutta treeneissä meillä jatkuu sama meno. Maanantaina agilitytreeneissä tehtiin hyppytekniikkaharjoitusta (joku kotilo/simpukka tms...) jossa Jeriko pudotti melkein joka toisen riman. Ai, että kun alkoi ahdistamaan toi rimojen pudottelu, ei saa ottaa tavaksi kun tähän asti on rimat pysynyt niin hyvin! Eihän?? Noh, toi oli vähän rasittava treeni sen puolesta, että rimat helisi, mutta muuten tosi hyvä ja varmasti tarpeellinen. Kiva, kun Nina teettää meillä usein kaikkia tekniikkajuttuja, varmasti tekee hyvää! :)

Rata muutettiin sitten kesken treenin ja tehtiin 11 esteen pientä pätkään. Tämä meni Jerikolla tosi hyvin (vaikka tais sieltäkin joku rima välillä tulla alas), ohjautui tosi kuuliaisesti ja vaikka oli hyvin hankala keppikulma putkesta tullessa melkein putken suuaukon linjan takana, niin haki erehtymättä tosi hyvin kepit. :)

Puomin kontakti oli nyt tosi hyvä, ei yhtään himmaillut liian aikaisin, vaan juoksi loppuun asti ja sitten vasta pyssäs. Viime viikon puomin edes takaisin juoksemisesta on siis ollut hyötyä! ;)
Keinua tehtiin erikseen ja Jeriko teki sen hienosti. Siinä sitten tajusin, että eihän me olla keinun kontaktiin otettu vielä kertaakaan häiriötä niin, että juoksisin ohi tms. ja Jerikon pitäisi odottaa siinä!! Miten tollainenkin pääsi unohtumaan? :D No, nyt sitten tehtiin, ekalla kerralla Jeriko lähti mun mukaan, mutta sitten heti tokalla jo hoksasi, että siinä pitikin odottaa.

Näistä kontaktiesteistä tulikin mieleen, että keinulle en kyllä ota "nätisti"-käskyn tilalle samaa kontaktikäskyä kuin puomille ja A:lle niin kuin viikonloppuna pohdin, koska sittenhän menee "koske"-käsky aivan sekaisin, jos puomilla ja A:lla haluan että juoksee loppuun asti ja keinulla pitää taas himmata. Siis entiset käskyt säilyy. Tokihan on tarkoitus, että myöhemmin Jeriko osaa jo "keinu"-sanasta suorittaa esteen oikein, mutta "nätisti" on tässä aluksi apuna, että varmasti hidastaa. Samoin on kai järkeä käyttää "koske" käskyä kun keinu on jo alhaalla (ja jos Jeriko jää liian ylös) kertomaan, että oikea tapa suorittaa keinu on tulla päähän asti. Toivon mukaan tämäkin liittyy lopulta pelkkään keinu-sanaan, koska jotenkin koen kisatilanteessa hankalaksi käyttää siinäkin erillistä kontaktikäskyä, kun himmaan jo Jerikoa erillisellä käskyllä...

Tänään Hannan agilitytreeneissä oli sellainen harjoitus, että ajattelin jo vähän etukäteen, että Jeriko ei taida oikeasti vielä osata ja aivan ymmälläänhän jätkä olikin. Rataan tuli paljon jaakotuksia ja vähän sellaisia vaikeampia, että ensin kuljetettiin Jerikoa esteen ympäri ja sitten jaakotus. Aluksi Jeriko hyppi samaa estettä edes takas eikä vaan tuntunut ymmärtävän, että pitäisi sivusta tulla, oli aivan pihalla. Lopulta kyllä tajusin ja edempänä rataa onnistui ihan kerrastakin, ensimmäinen jaakotus sai vaan pään aivan sekaisin. :D Pitäisi kyllä varmasti harjoitella jaakotuksia yms. myös kotona kun väsäis vaan jostain ämpäreistä ja harjan varresta esteen, selvästi kaipaa vielä lisätreeniä vaikka sellainen ihan perusjaakotus Jerikolta helposti sujuukin..
Hanna kiinnitti myös huomiota, että Jeriko pudottaa rimoja herkästi jos mun liike ohjauksessa pysähtyy, Jeriko ikään kuin yrittää pysähtyä ilmassa. Hanna kuitenkin uskoo, että rimojen tippuminen vähenee, kun Jeriko saa kokemusta ja jää tuo ylireagointi ja kun oma ohjaus kehittyy vielä pehmeämpään suuntaan. Toivotaan siis, että rimoja ei tippuisi viikonloppuna jos oikein kiinnitän huomiota ohjaukseen... :)

Tänään tehtiin myös pieni tokotreeni lenkin lomassa. Otettiin ensin luoksetuloa, 30 m etäisyys ja törpöt paikoilleen. Ensin suora luoksetulo, sitten pysäytys ensimmäiselle torpölle seisomaan ja vapautus, kolmannella pysäytys seisomaan ja kutsu luokse josta vauhdista frisbee-palkka, neljännellä myös maahanmeno (aivan nappi, kyllä paimenpoika osaa) ja siitä suoran palkka, ja viimeiseksi ihan kokonainen luoksetuloliike pysäytyksineen ilman perusasentoon siirtymistä. Sopivalla tahdilla tulee, lähtee reippaasti laukkaamaan eikä mun mielestä ton nopeemmin tarvitsekaan tulla jotta liike olisi ylipäätään mahdollista suorittaa. Maahanmeno on kyllä aivan täydellinen, mutta seisomaan pysähtyminen voisi olla nopeampikin. En vaan tiedä saanko sitä Jerikon kanssa tuon nopeammaksi, kun ei se ylipäätään ole kauhean räväkkä luonne että pysähtyisi kuin seinään.. No, mutta voihan sitä vielä yrittää hinkata, kun maahanmenon suhteen ei tarvitse mitään erityistä. :)

Sitten tehtiin kaukkareita niin, että seisoin metrin päässä. Aikas hyviä vaihtoja teki, oikeestaan parempia mitä tänään sisällä, juurikaan ei kyllä liiku ja pääosin nousee seisomaan sellaiseen asentoon, että pystyykin suorittamaan istumisen tai maahanmenon puhtaasti. Pitäisi varmaan joskus kuvata tätä sivulta, niin näkisi todellisen tilanteen.. Mutta tätä vielä treenaillaan rauhassa, ei mikään kiire lisätä etäisyyttä, tekniikan pitää olla priimaa. ;)

Ruutua tehtiin myös, lähetin alustalle kasvavalla etäisyydellä 20 metriin asti ja tosi hyvin menee sinne. Sitten otin alustan pois ja etäisyyttä pystyi kasvattamaan 15 metriin ja hyvin haki keskelle ruutua. Luulenpa, että jatkossa alusta jää aika lailla pois, laitetaan se vain jos esiintyy erityistä epävarmuutta, nyt näyttäisi ymmärtävän homman juonen ihan ongelmitta jo ilmankin. Tämä liike vaikutta siis aika hyvältä. :)

Tunnaria ajatellen olen pistänyt Jerikoa hakemaan runsaasti käpyjä ja se sujuu Jerikolta kuin leikki ja on itse asiassa selvästi Jerikon mielestä hauskaakin. En siis heitä omaa käpyä, vaan vien sen muiden sekaan ja usein niin, että Jeriko on kauempana tai itse peitän näköyhteyden niin ettei Jeriko edes näe mihin kasaan olen sen laittanut, sitten kutsun Jerikon luokse ja laitan etsimään. Innokkaasti hakee nenällään ja haistaa oikean kävyn selkeästi jo pienen matkankin päästä, muut jättää täysin huomiotta eikä koske niihin. Nyt olisi siis tarkoitus hankkia vaan uusia tunnarikapuloita ja sitten voisi kokeilla imitoida tätä kävyn etsintää isolla joukolla vääriä kapuloita joiden sekaan laitan omani. Tuija on tehnyt näin Ronjan kanssa ja heillä on ainakin hyvin lähtenyt liikkeelle, kieltämättä olin aluksi epäileväinen tämän tekniikan suhteen, mutta nyt tämä käpyharjoittelu on saanut mut aika toiveikkaaksi sen suhteen, että Jeriko tällä tapaa tajuaisi mitä sen pitää hakea. Se mikä aluksi vaikutti mun mielestä liian vaikealta, voikin olla koiran mielestä se helpoin ja loogisin tapa... Kapuloita on hienovaraisesti tilailtu iskältä, innolla odotan että päästään kokeilemaan! :)

Metallikapulaan Jerikolle on nyt tosiaan tullut joku inho. Asiaa auttaa vähän se, jos palkkaan lelulla, eli jatkossa vaan hauskoja metallinoutoharjoituksia joista parhaat lelut palkaksi, jos sitten pääsisi ylitse tästä ongelmasta...

Huomenna lähdetään taas Somerolla käymään ja torstaina olisi tarkoitus käydä Mahnalassa treenaamassa. Runsaasti on taas paimennustreenejä mahtunut tähän pariin viikkoon, mutta se on vaan hyvä! ;)

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

eller på svenska. Jotta voisin kertoa minkälaisia ruotsin kielisiä juttuja olen viikon aikana aina lukenut. Ei tarttis jatkaa kuin marraskuun loppuun? ;D

Janika Karenmaa kirjoitti...

Moikka! Kokemuksesta voin sanoa, että älä turvaudu siihen, että kokemuksen kautta rimat alkaa pysymään, eikä ohjaus "häiritse" koiraa. Juha Oreniuksen sanoin, koiran täytyy osata suorittaa hyppy, tapahtui mitä tahansa. Eli kannattaa treenata hyppyä, niin että häiriköit sitä :)Niin olen tehnyt Rossille, sen jälkeen kun Liinun kanssa ajatustapa oli samanlainen kun sinulla nyt. Ja se tiedetään kuinka hyvin siinä kävi :D