keskiviikko 3. elokuuta 2011

Edistymistä tapahtuu

Maanantaina ylökk:n treeneissä tehtiin vähän lyhyempää rata-/ohjausharjoitusta. Itse olin maanantaina vähän vähemmän skarppina, mutta meni siitä huolimatta ihan ok. Kepit radassa: no problem, myös erilaisia kulmia tuli kepeille vähän otettua ja ihan hyvin meni.
Itsenäisesti tehtiin kentän laidalla keinua, ensin yksinään, sitten hypyn takaa ja lopulta keppien ja hypyn takaa. Todella hyvin nyt menee! :)

Tiistaina lähdetiin Jerikon kanssa Hämeenkyröön ystävääni Nitaa moikkaamaan. Paikalla olivat myös 1,5 vuotias Tatu-poika ja tiibetinmastiffi Vesna. Koirat tuli keskenään hyvin juttuun, paitsi että Jeriko on kyllä aika kova komentelemaan ja omimaan tavaroita. Mutta kun Vesna tyytyi leikkimään Jerikon haluamalla tavalla (ei siis saanut yhtään hyppiä Jerikon päälle, mutta J kyllä Vesnan päälle), niin löytyi hyvä yhteinen sävel. Mutta on toi Jeriko kyllä.... niin söpö päälle, mutta pippurinen sisältä. Vaikka kai se sitten on ihan hyväkin, että huomauttaa isommalle, ettei ole kiva että se hyppii päälle, menee muuten helposti paikat rikki..

Hämeenkyröstä jatkettiin matkaa Mouhijärvelle paimentamaan. Ajatuksena oli nyt oikein kunnolla kesyttää karitsoita ja otettiin sitten porojen pellettejä mukaan. Jeriko ajoi karitsat nurkkaan ja sitten menin itse ruokkimaan niitä. Välillä pyysin Jerikoa tulemaan vielä hieman lähemmäksi. Osa karitsoista on jo hyvinkin rohkeita, mutta osa niistä jotka viimeisenä tulivat ulos ovat vielä melko arkoja ja päättivät aina välillä sännätä karkuun ja viedä muun lauman mukanaan vaikkei Jeriko tai minä tekisi mitään erityistä, kävi vaan ilmeisesti muuten henkisesti liian raskaaksi. Ihan hyvin kuitenkin eteni ja uskon, että tällaista kun tehdään joitain kertoja niin varmaan alkaa luottamusta löytyä paremmin.
Jeriko ajoi laumaa aikas hyvin nyt kun vaan huomasin pysyä poissa lauman tieltä. Karitsat eivät kuitenkaan uskalla vielä tulla suoraan kohti ja luokse, joten jos olin tiellä niin kävivät jähmeiksi ja etsivät muuta pakotietä ja Jeriko siinä taas käy tasapainottamaan, mutta ajo hajoaa käsiin. Mutta kun olin lampaiden tasolla tai edellä, mutta sivussa niiden linjaan nähden, niin Jeriko pystyi hienosti itsenäisesti paimentamaan niitä ja sai niitä liikkeelle ilman mun tukea.

Käytiin sitten myös aikuisten uuhien kanssa treenaamassa. Lähinnä nyt olisi ajatuksena, että katsellaan loppukesän/syksyn aikana millaisia yksilöitä nämä aikuiset on, ja jos joku osoittautuu hankalaksi niin se jäisi pois porukasta ja korvattaisiin karitsaporukasta löytyvillä mukavilla yksilöillä. Saataisiin sitten ensi kesäksi kiva porukka paimennettavaksi.
Nyt meni aikuisten kanssa oikein mukavasti, ei tullut mitään hyökkäyksiä eikä Jerikonkaan tarvinnut painostaa, lampaat liikkui aika hyvin pois alta vaikka olin tässäkin itse selvästi sivussa ja annoin Jerikon itse hoitaa homman. Hakukaariin kiinnitin nyt erityistä huomiota ja alkoihan ne laajat kaaret taas löytyä kun vaan pakotin Jerikon kauemmaksi. Muutamia kertoja Jeriko onnistui pysäyttämäänkin juokseva lauma ja saatiin niitä hyvin pidettyä sille puolella aitausta missä halusin. Joitain kertoja lauma pääsi vähän juoksemaan Jerikon yli, mutta onnistumisprosentti oli jo selvästi parempi kuin aikaisemmin. Treenin lomassa Johannan onnistui vielä napata viime kerralta jäänyt pässikaritsa ja siirrettiin se muiden kanssa toiseen aitaukseen. Vielä uuhien seuraan jäi yksi pieni karitsa, mutta se ei olekaan vielä vieroitusikäinen.

Mouhijärveltä ajelin sitten pikaisesti kotiin ja vaihdoin vaan paidan ja kengät ja lähdettiin Hannan agilitytreeneihin. Ihan mukavasti meni keinu kokonaisessa radassakin. Olen tässä nyt vähän katsellut meille agilitykisoja, 20.8. olisi ollut Valkeakoskella kisat, mutta olin jo ilmoittautunut näyttelyyn samana päivänä (ja nyt kyllä harmittaa) eikä sitten onnistu. Korkkaamme siis kisakentät "vasta" 25.8. Tamskin kisoissa. Katsoin myös hieman pidemmälle, että syyskuun alussa olisi tulossa Ylökk:n ja NPKH:n kisat, joihin varmasti osallistumme. Muutama viikko siis agilitykisojen avaukseen, aika jännää. :)

Tokon suhteenhan meillä on nyt tulossa kaksi koetta, 13. ja 14.8., siis ensi viikon lauantaina ja sunnuntaina. Niitä varten yritän nyt hioa liikkeitä kunnolla varmoiksi, että saataisiin nyt ykköset molemmista. Seuraavaa AVO-luokan koetta olen miettinyt 18.9.
Olen myös alkanut opettamaan Jerikolla tunnaria. Toistaiseksi vasta kapulan nostoa vasta parina päivänä, mutta pian voidaan kyllä alkaa ulkona ottamaan ja harjoittelemaan hajulla etsimistä, piilotan siis kapulaan heinikköön tms. ja Jeriko saa etsiä sen hajulla ennen kuin aletaan laittamaan vääriä kapuloita joukkoon. Olen taas ollut nyt tarkka kapulan pidon suhteen, en hyväksy sellaisia nostoja että J roikottaa kapulaan kuin sikaria huulessaan, vaan edellytän että kapula nousee nätisti keskeltä. Vaikea tehtävä kieltämättä kun kapula on niin pieni eikä päissä ole mitään tasapainottamassa, mutta ihan hyvin on tälläkin treenimäärällä lähtenyt sujumaan. Sen kyllä taas huomasin, että herkut ei oikein motivoi Jerikoa yrittämään, tuli juuri sellaisia huonoja nostoja, mutta sitten kun otti lelun esiin niin johan alkoi nousemaan kapula nätisti keskeltä! :D
Ruutuakin pitäisi taas alkaa muistuttelemaan kun sitä ei olla koko kesänä otettu, mutta en nyt viitsi ennen ensi viikon kokeita alkaa liikaa uusia säätämään..

Jäljen suhteen olen nyt tullut siihen tulokseen, että on aivan turha yrittää saada mitään aikaiseksi tämän syksyn aikana, tehdään sitä nyt sen verran kun ehditään ja katsotaan sitten ensi keväänä/kesänä uudelleen. Nyt paimennus, agility ja toko vie niin paljon aikaa, ettei vaan resurssit riitä myös jäljen tavoitteelliseen treenaamiseen. Ja nuori koirahan Jeriko vielä on, jälkeä ehtii tehdä vielä vaikka kuinka pitkään! Emme siis stressaa enää tänä kesänä sillä, tehdään kun tehdään.

Nyt ollaan lähdössä Jerikon kanssa Emmin mökille Kutalaan, pari päivää otetaan siis ihan rennosti! :)

Ei kommentteja: