sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

NextOne-leiri

Tämä viikonloppu oli hyvin agilitypainotteinen, kun ensin kävin Tuijan kanssa perjantaina Jupiterin kanssa treenaamassa omatoimitreeniä, ja sitten lauantai sekä sunnuntai meni NextOne-leirillä. Varsinaisesti ei kuuluta NextOne-ryhmään, mutta saatiin paikka nyt tältä leiriltä. :)

Lauantaina tein Jerikon kanssa kaksi treeniä Tanja Kurikan radalla ja yhden treenin Esa Lehdistön radalla. Jupiterin kanssa tein yhden treenin Esan treenissä. Aamupäivällä oli ensin mentaalivalmennusta Anne Talvitien ohjauksella. Aikanaan kävin Vappu Alatalon henkisessä valmennuksessa, kun oli pahoja lukkoja omien korvien välissä erityisesti agilityn suhteen. Koin silloin ulkopuolelta vähättelevää painetta ja sisäistä liiallista pakkoa "näyttää", saada tuloksia ja päästä serteihin. Tuolloin henkinen valmennus oli hyvin toimivaa ja sen jälkeen kun löytyi oikea mielentila, hioutui yhteistyö Jerikon kanssa nopeasti parhainpaan mahdolliseen ja agilitysertitkin tuli kerättyä.

Aluksi ajattelin melkein, että ei mulla paljoa ole mitään henkisiä jumeja jotka haittaisi edistymistä, mutta kun pohdinta eteni pikku hiljaa eteenpäin piti itsekin myöntyä, että taas uudelleen Jupiterin kanssa on omat uudet jutut joita pitää itse työstää. Herkästi tulee verrattua Jupiteria Jerikoon. Monessa asiassahan sillä on parempia ominaisuuksia: paimennuksesta niiden kanssa ei kannata puhua edes samana päivänä ja Jupiter on myös selvästi nopeampi ja siinä mielessä lupaavan oloinen agilitykoira. Mutta kuitenkin erityisesti välillä mieltä hiertää Jupiterin herkkyys ja se kun tuntuu ettei se ihan aina sovi niin hyvin mun temperamentille kuin Jeriko. Helpompi lyödä kovia kalloja yhteen kuin yrittää muuttaa omaa toimintaansa, niinhän se on. Yllättäen henkinen valmennus sitten kuitenkin auttoi muodostamaan Jupiterin kanssa hyviä tavoitteita ja tarkastelemaan asioita osissa. Motivaatio taisi ainakin vähän kasvaa agilityn kohdalla, vaikka se on ollut hieman kateissa.

Mutta oli kyllä antoisa viikonloppu myös treenien osalta! Jerikon kanssa saatiin monta hyvää ihan uutta havaintoa, joista jatkossa voi olla paljonkin hyötyä! Ensinnäkin Tanjan radalla Tanja kiinnitti huomiota, että jos mulla on valssi yhtään kesken niin Jeriko jarruttelee ennen ponnistusta. Eli jos tekisin valssit oikeasti kokonaan loppuun aiemmin, niin Jeriko tulee pidemmällä laukalla ja vauhdikkaammin hypylle, jolla sitten voittaa ihan selkeästi aikaa!

Toisena havaintona oli välistäveto-harjoitus, jota tein ensin japsi-ohjauksilla. Aluksi tein aika voimakasta ohjausta, mutta sitä sitten pienennettiin ihan pelkkiin pään käännöksiin, joilla Jeriko ohjautui paremmin kuin hyvin. Viimeiselläkin toistolla jäi vielä tunne, että edelleen olisi voinut ottaa itse vauhtia lisää ja Jeriko olisi kyllä ohjautunut noilla pienillä pään käännöillä. Tuollaisessa kohdassa voisi voittaa vaikka kuinka paljon aikaa hakemalla tuon ihan optimiin!

Esan treenistä sain lisävinkkinä omaan ohjaukseen, että välillä sillekin kannattaa jossain kohdassa tehdä vastakäännös tmv. oikeastaan sen vuoksi, että mun liika rynniminen ja rullaaminen juoksussa vähän rauhoittuisi enkä veisi omalla eteenpäin liikkeellä Jerikoa pois optimilinjalta, kun se muuten pystyy kyllä tosi tiukkoihin käännöksiin.Jupiterin kanssa lauantaina tehtiin Esan treenissä takaaohjausta ja lähdettiin sillä vähän aukomaan Jupiterin ongelmaa, eli esteiden ohi rynnimistä. Jupiterin piti siis ihan itse edetä edellä ja aukaista silmät katsomaan mitä siellä edessä on. :D Palasteltiin harjoitusta sopiviin osiin ja ihan kivasti se alkoi sujumaan. Lisäksi tehtiin lyhyttä suoraan johon tuli päällejuoksu esteenluku-harjoituksena.

Tänään oli sitten ihan kokonaan Jupiterin päivä. :) Tanjan treenissä oli kivaa rataa jota tehtiin pienissä pätkissä. Todella hienoja onnistumisia tuli ainakin putken pimeän pään aivan upeista hakemisista ja muutenkin Jupiter luki esteitä tässä treenissä tosi hyvin. Rengas vauhdissa tehtynä oli Jupiterille vielä liikaa ja pituudelta kääntyessä mulle vauhdin nostaminen riittävästi oli taas vähän liikaa, kun Jupiter nostaa kyllä suorilla oman vauhtinsa todella nopeasti. Ja sehän siis vielä ihan hölkkää. Auta mua armias, kun se saa vielä ratavarmuutta ja nostaa vauhdin tuosta niin sanotusti tappiin..... :D

Tärkeä havainto Tanjan treenistä oli se, että jos mennään suoraa tai tässä tapauksessa käännyttiin hypyltä, pitää mun katsoa koiraa, jotta se jatkaa eteenpäin eikä katsoa mua! Mä olin ihan mind blown! Jotenkin olen ajatellut juuri päin vastoin, että se mun katse eteen auttaa etenemisessä, mutta kyllä se ihan selvästi niin toimi, että mun katse Jupiteriin auttoi Jupiteria katsomaan esteisiin. Lisäksi pitäisi päästä eroon tuosta mun yrityksestä saattaa Jupiteria esteille, vaan alkaa itse rytmittämään eri tavalla ja päästämään Jupia edelle ja tekemään mm. valssikäännöt kauempaa.

Esan treenissä oli tosi hyvää ja vaikeaa ratasuoraa jossa Jupiterille iski vauhtisokeus aika pahasti ja oli vaikea päästä tämä suora läpi, kun Jupi tuli ohi vuorotellen hypystä ja suorasta putkesta ja mulla ei vaan ollut mitään mahkuja pysyä sen vauhdissa. Mun katse Jupiteriin auttoi kyllä tässäkin ainakin hypyn kohdalla, mutta sitten herkästi ohittui putki. Lisäksi tehtiin vielä päällejuoksua yhdellä hypyllä esteenlukitsemisharjoituksena, sekä toista suoraa niin, että Esa oli palkkaamassa lopussa.

Nämä on kyllä Jupiterille tässä vaiheessa tosi tärkeitä harjoituksia. Se on sen verran iso ja pitkälaukkainen koira, että jos se esimerkiksi tulee väärässä laukassa, niin se ei ehdi tehdä mitään muutoksia linjaansa ennen kuin on jo ohitse esteestä. Kokemus ja koulutus auttaa sitten laukan vaihdoissa, että tulisi oikeassa laukassa tilanteisiin tai osaisi vaihtaa sen nopeasti.

Lopuksi tehtiin vielä testävärastilla eri ohjauksien erottamista toisistaan. Näitä on sitten jatkoa ajatellen paljon muitakin pareja, mutta tässä oli erotettavina persjättö ja pakkovalssi sekä takaakierto ja sylivekki. Aluksi persjättö meni hyvin ja kun tein pakkovalssia muutaman toiston, sujui sekin ja Jupiter alkoi kääntymään tiiviisti siivekkeen ympäri. Tämän jälkeen meni hetki, ennen kuin Jupiter ymmärsi, että ohjaus olisi taas persjättö, mutta sitten kun tämä aukeni, tuli ihan todella tärkeä oivallus myös estefokusta ajatellen. Mun ajoituksesta riippuen pitää valikoida ottaako esteen vai kiertääkö sen. Takaakierron ja sylivekin kanssa erottelu ei ollut ihan niin vaikeaa, mutta mun ehtiminen pelipaikalle sitäkin vaikeampaa. Sitten kun ehdin, niin Jupiter kääntyi sylivekistäkin kyllä todella tiukasti!

Lisäksi tämä treeni taas opetti mun rytmityksestä, että Jupiterilla pitää olla tosi paljon aikaisemmin "kiinniotto" ennen hyppyä, koska kun se tulee niin pitkällä laukalla ja pitkillä hypyillä, niin se ehtii sitten jo mennä ohi tai väärälle esteelle jos en ole tosi ajoissa jo kutsunut oikeaan suuntaan. Sitten taas jos ohjaus on ajoissa ja selkeä, Jupiter kääntyy uskomattoman tiiviisti noin isoksi koiraksi. Hyvä treeni vaikka koettelikin vähän mun hermoja. :DLisäksi tänään oli vielä luento harrastuskoirien ravitsemuksesta ja nesteytyksestä. Tästä sai kyllä hyviä ajatuksia myös valjakkourheilua ajatellen ja Ukolle aion nyt kokeilla VetFoodin BB&Recovery valmistetta jospa sillä saisi vielä paremmin palautumista tuettua ja siten tuettua Ukon kestämistä vielä sen lempilajissa. Kallistahan tuo on, mutta jos se olisi niin hyvää, että näkyisi Ukolla vähäisempinä jumittamisina, niin olisin kyllä ehdottomasti valmis maksamaan.

Ukon (ja Jerikon) kanssa on treenailtu rallitokoa ja sen suhteen olen tehnyt yhden jos toisenkin havainnon, mutta niistä lisää joskus myöhemmin. Nyt taitaa olla väsyneen leiriläisen järkevintä alkaa siirtyä nukkumaan jotta tuleva työviikko lähtisi edes jotenkuten käyntiin.

Ei kommentteja: