keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Liika harjoittelu ei tuota tulosta

Meillä oli Jerikon kanssa eilen jälkikoe Hämeenkyrössä. Kokeen tuomarina toimi Kari Santikko ja sitten oli Outi-niminen harjoittelijatuomari. En nyt muista sukunimeä. :)
Koe alkoi jälkisuorituksilla. Maastothan on Hämeenkyrössä aivan priimaa joten janapaikkakin oli sen mukainen. Jeriko eteni hienosti janalla suoraan, jälki oli itse asiassa jo puolessa välissä ja Jeriko reagoi siihen hyvin ja pysähtyi kuin seinään. Tarkasti hieman vasemmalle päin, mutta lähti sitten oikealle sen näköisenä, että uskoin jäljen menevän sinne. Takajälki se kuitenkin oli. Janalta pisteitä 34/40.

Itse jäljestys oli aivan priimaa. Jeriko meni kuin raiteilla ja kulmat meni todella hienosti. Kaikki kuusi keppiä nousi. :))

Esineruutupaikalla lenkittäessä Jeriko lutkutteli jotain pissaa maassa ja sitten esineruutuun mennessä ilmoittautumaan iski myös nenän maahan. Outoa käytöstä! Lähti ruutuun hyvin, mutta ei kyllä etsinyt ihan niin päämäärätietoisesti kuin osaa, eikä edennyt alueella niin hyvin. Ja sitten kävi vielä niinkin, että Jeriko nosti koipea oikeaan etureunaan ihan yhden esineen lähelle ja nosti sen vasta sen jälkeen. Haisteli puskaa siis pitkään ja nosti sitten jalkaa. En tiedä mikä ihanuuksien ihanuus siellä oli Jerikon mielestä liikkunut... Prkl. Juuri ja juuri riitti aika kaikkien esineiden nostoon ja pisteitä 28/30. Maastosta siis 192p.

Tottikseen mennessä oli siis tiedossa, että pisteitä tarvitaan 79p. Aika tiukka paikka ilman hyppyäkin, mutta Jerikon tottis oli taas aikas huonoa. Taso on laskenut tämän kesän aikana tosi paljon! Jeriko haukkui taas mun käskytyksille ja edisti. Pitkällä menosuoralla haisteli maata (!!)  ja sitten taas vähän keuli. Liikkeestä istumiseen lähdössä haukkui ja edisti niin pahasti, että tiesin jo varmaksi ettei istu. Olisi pitänyt saada se edes rinnalle, että olis ollut jotain mahdollisuutta. Hyppyä ei hypännyt niin kuin ei ole kokeissa hypännyt enää aikoihin. Muita liikevirheitä ei tullut, mutta liikkeiden väleissäkin Jeriko meinasi haahuilla ihan omiaan ja jouduin kerran kunnolla ärähtämään sille seuraamiskäskyn. Pisteitä 71p eli 2-tulos ja himottu ykkönen jäi 7 pisteen päähän.

Pisti sitten miettimään, että missä vika, kun taso on selvästi laskenut. Ennen aina niin luotettava Jeriko, onkin vireensä osalta täysin arvaamaton. Liikevirheitä tuli toki aiemminkin, mutta vireen ja keskittymisen kanssa ei ole koskaan ollut tällaista ailahtelua. Mitä on uutta? Mitä on tehty toisin?

Jupiter on toki tullut uutena asiana ja se voi toki sekoittaa pakkaa. Ukonkin tulo aiheutti notkahduksen Jerikon tokosuorituksissa ja monta voittaja-luokan koetta meni penkin alle sen vuoksi. Tuolloinen notkahdus meni kyllä ohi nopeammin eikä nyt arjessa näy mitään reagointia Jupiteriin, joten en jotenkin usko, että tämä olisi ainakaan pääasiallinen syy.

Lopulta tulin tulokseen, että todennäköisesti syy on treenin määrässä ja laadussakin. Tänä kesänä ollaan treenattu tottista ihan tottiskentällä enemmän kuin koskaan. Olen myös yrittänyt tehdä treenejä ajatuksella ja rikkoa kaavaa, mutta tottissuoritukset ovat siitä huolimatta heikentyneet. Ja sitten Juha Korrilta saadun neuvon mukaan aloin tekemään vielä enemmän palkattomuustreeniä. Mikään näistä muutoksista ei ole ainakaan parantanut koesuoritusta.

Kävi kyllä jo mielessä, että pitäiskö vaan haudata haaveet käyttövalioitumisesta, mutta kuulin aika monelta bordercollieomistajalta samanlaista kokemusta, että runsas treenaaminen ei toimi, ja treenitauot ja kevyempi treenaaminen on tehnyt hyvää. Tämä vahvisti omaakin ajatusta ja päätin, että nyt pistetään tottistreenit ihan kokonaan tauolle. Katsotaan missä vaiheessa ja missä muodossa sitten lähden taas treenaamaan vai mennäänkö ihan kylmiltään kokeeseen. Hyvä puoli tässä on myös se, että näin jää myös enemmän aikaa Jupiterin kouluttamiseen, kun tottiskentällä käytetty aika voidaan treenailla kotona.

Jää myös enemmän aikaa paimennustreeneille. ;) Joista puheenollen otin Jerikon kanssa jako- ja häkitystreeniä ja molemmissa alkaa löytyä tatsi. :) Jupiter kävi vähän omatoimisesti lampaita liikuttelemassa, mutta varsinaista treeniä kokeillaan joskus 1-2 viikon päästä. :)

Jupiter on jo vähän reilu 6kk ikäinen. Siitä on kyllä kasvanut komea poika. :)Ei kommentteja: