sunnuntai 16. elokuuta 2015

Paimennuskisaviikonloppu

Päästiin nyt pitkästä aikaa paimennuskisoista nauttimaan ja vielä oikein helteisessä säässä. Vähän vähempikin auringon paahde olisi riittänyt, mutta en nyt valita kuitenkaan, kun koirien jaksamiseen se ei vaikuttanut. Molemmat pojat oli lauantaina luokissaan ensimmäisinä, joten ei sinänsä päässyt katsomaan miten tilanne muuttui, kun 3-luokan jälkeen lähtövarikko siirtyi lähemmäksi.

Jerikon kohdalla kävi vielä niin, että myöskään tolppahenkilökunta ei ollut osannut varautua lampaiden erilaiseen vetoon ja tolpalla oli vain yksi koira lähtövarikon ja tolpan välissä. Jerikon ollessa hakukaaressa ja tehdessä taas tyypillistä laajaa kaartaan, niin lampaat alkoikin valua poistovarikkoa kohti eli toiseen suuntaan, eikä tolpalla ollut asialle enää oikein mitään tehtävissä, kun Jeriko jo tulossa. Seuraaville koirille tolpalla oli koira aina silläkin puolella vastassa ja tuomari otti tämän Jerikosta johtumattoman lampaiden liikkumisen hyvin huomioon, joten no harm done.

Jerikon kanssa tarkoituksena ja tavoitteena oli siis harjoitella 2-luokassa tolpalta ajoa, joka sitten 3-luokassa tulisi pakollisena vastaan. SPKY:n radoilla on siis 2-luokassa pakollista ajaa tolpalta ensimmäinen poispäinajopätkä, mutta sen jälkeen saisi siirtyä koiraa auttamaan sen sivulle tai taakse. Tavoitteena oli nyt kuitenkin testailla kuinka Jeriko voisi pärjätä 3-luokan radalla ja siihen tarjoutuikin hyvä mahdollisuus, kun ajoetäisyydet oli täysin samat kuin 3-luokassa. Haun jälkeen siis täysin sama rata.

Lähetin Jeriko varikon puolelle eli oikealle ja Jeriko teki hienon hakukaaren 19/20 pistettä ja hakeutui hyvin vedon mukaiseen tasapainoon. Lampaat oli siis lähtökohtasesti hieman vinossa, mutta tämän tuomari otti huomioon, nostosta 10/10. Jeriko oli ihan hyvin sinänsä kuulolla, mutta itse en ehkä uskaltanut kääntää aina niin paljoa kuin olisi ollut tarvis ja tämän vuoksi hieman off linessa kuljetus ohjaajalle 12/20. Yhteispisteet siis 41, mikä on kyllä tosi hyvä! :)

Rata kulki myötäpäivään, eli eka poispäinajopätkä tehtiin poistovarikon puolella, mihin lampailla olikin kova veto. Siinä alkuun siksakkia, mutta sitten päästiin etenemään. Jeriko kyllä hyvin fiilisteli vetoa ja hakeutui sille puolelle ja tämä pätkä meni sinänsä ihan ok. Ennen ensimmäisiä portteja lampaat oli linjasta hieman oikealla ja yritin korjata Jerikoa oikealle että saataisiin ne porteista kulkemaan, mutta Jeriko taisi jo tuntea lampaiden vedon 3-luokan tulovarikolle (joka oli pari sataa metriä suoraan takana) eikä suostunut. Meidän neuvotellessa lampaat lähti juoksemaan juurikin sinne ja hetken hämmennys Jerikolle, kun vaihdoin suunnan vasemmaksi, mutta kun lisäsin vielä "mene vaan", niin Jeriko lähti hienosti juoksevien lampaiden perään laajentamaan ja saavutti ne suurinpiirtein 3-luokan hakutolpan linjan tasolla ja käänsi ja toi takaisin. Pitihän se samaan rahaan 3-luokan hakukin harjoitella, eikö? ;)

Päästiin siis takaisin linjoille, poikittaisajo lopulta ihan ok ja taisi mennä toisista porteistakin, viimeinen pätkä hieman off line, mutta ihan ok. Kuljetuksesta pisteitä 5/25. :D Jako olikin sitten melkeinpä helppo, Jeriko seis, itse toiselle puolelle, pari heilautusta kepistä ja suhinaa ja lampaisiin aukesi pieni aukko, johon Jeriko hienosti tuli. Alle 10 sekuntia meni varmaan jaossa. :D No sitten olikin vähän haastavaa, kun toinen porukka lähti poistovarikkoa kohti ja pysähtyikin vasta siihen seinään, itse vähän hölmöilin siinä, että otettiin sitä toista porukkaa haltuun eikä näitä kahta. Tuomari antoi kuitenkin kivasti jatkaa työskentelyä, Jeriko "käänny" -käskyllä oikeille lampaille ja saatiin koottua. Häkityksessä itse säädin eikä lampaat ollut kyllä mitään helppoja häkittää ja meni vaan sellaiseksi häkin ympäri piirileikiksi. Kokonaispisteeet Jerikolla 54 ja näillä 2.sija (yhteensä taisi olla 11 kilpailijaa). Aika hienoa! :)

 


1-luokan rata kulki samaan suuntaan eli myötäpäivään. Lähetystolppaa ja hakutolppaa siirrettiin jolloin etäisyydet porteille hieman lyheni, mutta poikittaisajo oli sama. Ukollakin oli ihan kelpo rata, tosin hakukaarella se ei pysähtynyt tasapainoon vaan vetäisi pitkäksi, nosto tuli väärään suuntaan ja porukan turkislammas meinasi lähteä omille teilleen, joten lampaita keräiltiin koko kuljetus ohjaajalle eli tultiin off linessa. Hakukaari itsessään suht ok, mutta saisi olla vielä laajempi lopusta, pisteitä 17/20. Nosto 2/10, kuljetus ohjaajalle 5/20. Poispäinajo ja kuljetus tämän jälkeen itse asiassa ihan hyvää menoa, Ukko oli ihan hyvällä meiningillä. Häkityksessä lampaat ei olleet ollenkaan helppoja. Ekalla yrityksellä saatiin kolme sisään, mutta yksi jäi ulos ja tämän jälkeen säätöä eikä valmista tullut. Aika loppu. Kokonaispisteet Ukolla siis 44 ja tällä irtosi 4. sija.

 

 

Sunnuntana sitten uusi yritys. Rata kulki päinvastaiseen suuntaan, eli vastapäivään ja ensimmäinen poispäinajopätkä olikin tosi hankala, kun lampailla siitä suoraan veto varikolle. Lampaat oli ehkä jo enemmän kyllästyneitä koko hommaan ja juoksevaisempia. Jeriko starttasi luokkansa neljäntenä ja Ukko kolmantena. En tiedä liittyikö jompaan kumpaan edellä mainittuun asiaan, odotteluun ennen omaa vuoroa ja edellisten ohjaajien huudon kuunteluun vai johtuiko jostain muusta, mutta vauhtia oli enemmän. Jeriko teki kyllä taas ihan hyvän  hakukaaren, ihan hyvän noston ja ohjaajalle kuljetuksen ja poispäinajokin lähti sujuvammin kuin eilisellä radalla. Ensimmäisistä hakuporteista päästiin läpi ja lampaat aluksi kääntyikin jo oikeaan suuntaan, mutta en muista mikä sai ne lähtemään sitten oikealle takaviistoon, veto varikolle ilmeisesti kuitenkin. Luulen, että Jeriko olisi saanut lampaat kyllä vielä haltuun alkuhämmennyksen jälkeen (näytti ihan ihmettelevän, että mikäs nyt tuli), mutta lampaat ehti jo aika pitkälle ja peli vihellettiin poikki. Pisteitä olisi ehtinyt tulla hakukaaresta 19/20, nostosta 8/10, kuljetuksesta ohjaajalle 12/20.

 

Ukon rata alkoi eilistä paremmin. Lampaat lähti luisumaan, mutta Ukko jatkoi kaarta ja pysähtyi vihellyksestä tasapainoon, saatiin nostettua ihan ok ja linjakin jossain kutakuinkin oikein. Hakukaari 19/20, nosto 6/10 ja kuljetus ohjaajalle 15/20. Mutta sitten katkesi Ukolta jarruvaijeri ja toisaalta lampaat juoksi myös vedon vuoksi ensimmäistä pätkää, jonka jälkeen Ukko jatkoi puskemalla lampaita peruskuljetuksessa koko ajan mun ohi. Aloin jo vähän ärsyyntymään, kun "odota"-käskyllä ei tullut minkäänlaista jarrua, ihan niin kuin Ukko ei olisi koskaan moisesta kuullutkaan. Rämmittiin kuitenkin läpi aina melkein häkitykselle saakka, mutta ei saatu lampaita rauhoittumaan aloilleen. Lähti valumaan kohti poistovarikkoa ja kun pistin Ukkoa pysäyttämään, niin pysäyttämisen sijaan se jumittikin silmään ja meni suoraan kohti, jolloin porukka jakaantui ja kaksi ensimmäistä ehti jo poistovarikon aidalle ja toinen hyppäsi aidasta yli ja siihen loppui se rata.

 

Erityisesti harmittaa ja turhauttaa Ukon tämän päiväinen rata. Vaikka hakuosuus olikin ihan ok, niin sitten alkoi samat vanhat ongelmat, joista ei tunnuta pääsevän yli eikä ympäri millään: Ukko puskee ja säätää omiaan, tekee ahtaita flänkkejä tässä mielentilassa ja jumittaa silmään millä aiheuttaa tällaisia lopputuloksia. Turhauttaa todella paljon, kun tuntuu, ettei me edetä mihinkään vaikka kuinka treenaa ja yrittää vielä asioita eteenpäin. Noi tietyt ongelmat on vaan niin syvässä, että välillä tuntuu ihan toivottomalta. Vaikka kyllä meissä kai sitten jotain edistymistäkin on tapahtunut. Turhauttaa vaan aika rankasti tällä hetkellä.

Toisaalta jälkikäteen muistui mieleen se, että nämä lampaat ei tosiaan ihmisen luokse tule ja olisi pitänyt ajaa niitä Ukon kanssa rinnakkain, eikä yrittääkään mitään peruskuljetusta. Näinhän sain pari vuotta sitten Jerikon kanssa radan paremmin ajettua.

Jerikon kisoihin olen sinänsä tyytyväinen. Tämänpäiväinen keskeytys oli aika pienestä kiinni eikä Jeriko sinänsä hölmöillyt mitään erityistä, millä se itse olisi aiheuttanut tämän. Lisäksi olen eilisestä ihan älyttömän tyytyväinen. Hei me ajettiin rata tolpalta! :)) Jos Ukon kanssa tuntuu, ettei koskaan edistytä yhtään mihinkään suuntaan, niin Jerikon kanssa edistyminen on jotenkin tasaisen varmaa. Vaikka jotain erimielisyyksi suunnista olisi tmv, niin Jerikon kanssa on aina mukava olla radalla, koska se ei säädä tai hölmöile.

Ei kommentteja: