lauantai 3. marraskuuta 2012

Nauta- ja lammaspaimenessa

Jeriko pääsi tänään paimentamaan sonnivasikoita. Varsinkin toinen kierros meni Jerikon osalta oikein hyvin, itsellä oli enemmän ongelmia. Pelotti niin päästää Jerikoa oikeasti tasapainoon pysäyttämään juoksevaa sonnia, että meinasin vähän koko ajan käskeä Jerikoa liian aikaisin maahan, heti vaan jos mullikka yhtään edes hidasti niin käskin Jerikon maahan toivoen, että pääsis niin helpolla. Yleensä kuitenkin jouduin sitten jatkamaan Jerikon hakukaarta, että vasikka lähti kunnolla kääntymään. Pari kertaa maltoin antaa Jerikon mennä tasapainoon, mutta kyllä se itsehillintää vaatikin. Eihän nyt mun pientä Jerikoa voi sinne jättää ilkeän sonnin armoille. :D Samalla motiivilla tein toistakin virhettä: kun olin lähettänyt Jerikon hakukaarelle juoksin perään "auttamaan" tai kun Jeriko oli pysähtyneenä kävelin vastaan (lue: nautoja päin) "auttamaan, vaikka todellisuudessahan painoin niitä sitten enemmän Jerikoa päin. Näillä teoilla aiheutui joitain tilanteita, joissa Jeriko oli epävarmana, kun mä sähläsin ties mitä ja nauta väisti mua ja päätti kohdata mieluummin Jerikon. Ja kun Jeriko ei myöskään kuitenkaan halua väistää, niin oli sai vähän sorkasta, mutta ei onneksi mitään pahempaa. Hitto, kun sitä osaa olla tyhmä, kun on hermostunut ja jännittää. Lisäksi olin usein itsekin liian hätäinen, olisi pitänyt antaa naudoille enemmän tilaa liikkua. Videolta näki hyvin kuinka hätäilin ja mokailin, enkä antanut Jerikon tehdä rauhassa.

Sitten toiselle vuorolle yritin tsempata oikein kunnolla ja vaikka edelleen pistin Jerikoa välillä vähän liian aikaisin maahan, mutta kaikesta mun mokailusta ja toilailusta huolimatta Jeriko meni varsinkin toisen kierroksen tosi kivasti. Hakukaaret oli laajoja ja hyviä, ja jos vaan annoin Jerikon jatkaa tasapainoon, niin Jeriko meni sinne itsevarmasti ja työskenteli hyvin, mitään hämminkitilanteita ei  tullut ollenkaan ja Jeriko teki mielestäni tosi hyvin töitä. Näki, kuinka Jeriko alkoi hakukaarella mittailemaan etäisyyttä aivan kuten se tekee lampaillakin. :)
Jeriko myös juoksi kaarella naudan ja aidan välistä ongelmitta, kun tilaa oli pari metriä. Ja kun tehtiin pieni pätkä peruskuljetusta, niin Jeriko itse piti huolen, että kaikki naudat tulee mukaan ilman mitään lisäkäskyjä, mikä oli tosi hienoa kun naudat tosi herkästi erkaneekin. Alkoi ihan näyttämään oikealta paimennukselta. ;)

Täytyy nyt laittaa ihan videota. Mietin, että jätänkö kommentit kuulumaan (välillä taustalla puhutaan jotain ihan niitä näitä), mutta koska sieltä kuului aika osuvia kommentteja meidän menostakin, niin annoin olla. Itseironia on välillä ihan tervettä ja toisaalta nyt näiden virheiden pitäisi kyllä jäädä muistiin, että osaan ensi kerralla paremmin. ;) Tapahtumat on välillä aika kaukana, mutta kyllä siitä kai sen verran näkee, että missä Jeriko liikkuu. :D Yksi jukuripää yritti koko ajan kuvauspaikkaa kohti ajaessa lähteä juoksemaan erilleen, kun oli jo kerran aitauksen päästä karkuun päässyt, niin en sitten viitsinyt kauheasti ajaa sinne päin ja tehdä sen hallintaa Jerikolle vielä hankalammaksi.



Ukko pääsi sitten lampaille. Välillä tuli vielä ryntäyksiä ja villojen nappaisuja, mutta myös tosi hyvää ja rauhallista peruskuljetusta ja maahanmenoja lauman takana. Aloin hieman ottamaan Ukolle hakukaariakin lähietäisyydeltä, ne ei nyt mitkään pulleat vielä ole, mutta kyllä ne siitä aukeaa. :)
Ukko oli kyllä varsin pätevä poika. :)

Paimennusten jälkeen käytiin vielä vähän kävelyllä Marikan ja Jonnan sekä koirien kanssa. Kuvia tuli räpsittyä ja alla olevaa kuvaa klikkaamalla löytyy lisää kuvia. :)


Ei kommentteja: