tiistai 5. joulukuuta 2017

Treenisuunnitelmaa

Jupun kanssa on tähän mennessä tehty tosi vähän tottista, mutta nyt olen vähän aktivoitunut ja kaipa sitä täytyy jonkinlainen tilannekatsaus tehdä ja pohtia miten jatkossa. Vähän aikaahan on jo ollut sellainen ajatus, että voisin ihan tyytyväisenä tehdä pelkkää agilityä ja paimennusta Jupiterin kanssa, jonnekin on ne PK-SM haaveetkin unohtunut. Mutta jospa sitä nyt vähän koittaisi Jupiteria koulutella ja katsoo sitten mihin se johtaa jos mihinkään.

Mitä Jupiter sitten osaa tai on oppinut viime aikoina? Nopeasti nyt muutaman treenin aikana olen pystynyt yhdistämään käsikosketuksen esineen nostoon ja Jupiter on tuonut jo kivasti erilaisia esineitä käteen asti. Kapulaa on viime viikonloppuna ensimmäisen kerran nosteltu käteen. Vielä pitäisi käsikosketukseen opettaa kestoa, jotta myös esineen tai kapulan pidossa olisi enemmän kestoa, kun tulee käsikosketukseen.

Maasta eteen istumaan nousua on harjoiteltu ihan pieninä määrinä. Aika herkästi Jupiter taittuu lievästi vinoon minusta nähden vasemmalle, mutta reagoi hyvin pieneen esteeseen/apuun ja tulee sitten suoraan. Millään tavalla tätä Jupiter ei vielä kyllä ole oppinut eikä montaa kertaa ole tehtykään.

Ainoastaan istuminen onnistuu käskystä. Maahanmeno ja seisominen vain käsiavun kanssa. Pitäisi tässäkin ryhdistäytyä.

Perusasentoon Jupiter tulee malttaessaan oikein hyvin, mutta yhtään kiihtyessään nojaa vahvasti vasempaan jalkaan, kun ei oikein malttais. Kontaktin ottamisen Jupiter on hoksannut hyvin, mutta kestoa pitäisi vielä treenata huomattavasti. Häiriössä Jupiter herkästi katselisi muualle vaikka sitten palauttaakin kontaktin. Pitäisi kuitenkin päästä tilanteeseen, että Jupiter tajuaa ettei vilkuilukaan ole sallittua. Perusasento on siis ihan hyvällä alulla, mutta vaatii vielä lisää harjoitusta.

Perusasennosta on tehty muutaman askeleen seuraamista oikeastaan vasta yhdessä treenissä. Aikaisemmin vain yhden askeleen siirtymisiä, mutta nyt olisikin tarve edetä tässä ettei jumitu siihen pariin askeleeseen. Ihan kivan asenteen alku Jupiterilla seuraamisessa näkyy, joten sille voisi kyllä saada ihan kivankin seuraamisen, kun nyt vaan treenailisi kunnolla.

Vauhtiluoksetuloa ja vauhtinoutoa on tehty myös jonkin verran. Eli vähän. Muutama treeni. :D Vauhtinoudossa Jupiter on hoksannut hyvin mistä kohtaa kapulaa otetaan kiinni ja hienosti kyllä tekee. Etupalkkaa on myös harjoiteltu eteenmenon alkeina ja kun se alkaa olemaan hyvin muistissa, niin olisi tarkoitus vielä takapalkallekin opettaa oma vihje.

Alla video viime viikonlopun treeneistä, kun oltiin Jupiterin emän, veljen ja sisarpuolien kanssa treenaamassa. Seuraamispätkät ja kapulan nosto siis ensimmäiset laatuaan. Tämä on siis se lähtötaso, ei mikään näyte hienosta tasosta. :DJupiter, Eicca, Penni, Whip, Voitto ja Lee


Agilityn suhteen Jupiter etenee tosi nopeasti, vaikka yhtäkään kotitehtävää tai kotitreeniä ei ole tehty. :D Treenejä on alla seitsemän muistaakseni ja joka treenissä tulevat uudet asiat Jupiter sisäistää tosi nopeasti. Kuun lopussa loppuu tämä alkeiskurssi ja ihan heti meillä ei olekaan sitten jatkoa tiedossa. Pitää kai ostaa irtotunteja jostain ryhmistä ja pitäis alkaa itse käymään juoksuttamassa Jupiteria ensin matolla ja sitten puomilla. Vielä en ole lopullisesti päättänyt mitkä kontaktit tulee, mutta luulen että ihan ajankäytön vuoksi en ala rakentamaan oikeita juoksareita (ei ole mitenkään aikaa hinkuttaa pelkkiä juoksareita tuntikaupalla), mutta alkeet teen läpijuoksuilla ja sitten ainakin puomille todennäköisesti pysäytykset kuitenkin.

Pitäis saada treeneissä joku ottamaan videota Jupiterin agilitystä, koska se on kyllä hieno näin vähäiseen treeniin nähden! :)

Kaiken kaikkiaan Jupiter on kyllä aika iloinen kenguru, jolle kelpaa tekeminen kuin tekeminen. Joskin paimennus ja agility vaikuttaa edelleen olevan ne kaikkein hienoimmat jutut. ;)

Ukon kanssa treenataan vetohommia nyt ihan tosissaan. Vähän on alettu yrittää pohtimaan myös kunnon fysiikkatreenisuunnitelmaa, että treenin rasittavuussuhteet tulisi sopivassa määrin. Mitään ihmeempiä jumeja Ukko ei ole nyt kähittänyt treeneistä huolimatta, mutta pidetään vuoden vaihteessa kuitenkin treenitauko ihan palautumisen vuoksi, jotta ei sitten tule ylitreenattuakaan. Vahvasti tähdätään nyt siis talven valjakkohiihtokisoihin ja erityisesti SM-kisoja kohti.

Jerikolle jätin ihan suunnitellusti ottamatta syksylle agilityn treeniryhmää. Halusinkin keskittyä Jupiterin treenaamiseen ja koska Jeriko on niin kokenut jo agilityssä ja meillä niin hyvä yhteinen sävel, niin ei varsinaisesti tarvitse hinkata mitään. Tarkoituksena on ollut mahdollisesti vuoden vaihteen jälkeen kokeilla pikkumaksiluokan kisoja, mutta syksyllä vaivasi selkäjumit ja Jerikolla todettiin spondyloosimuutos selässä, joten katson ihan rauhassa millainen tilanne on vuodenvaihteen jälkeen. Nyt on jumit helpottaneet, mutta agility on tietty sellainen laji, että varmasti rasittaa selkää, joten voi olla että se unohdetaankin kokonaan. En vielä ole lopullisesti päättänyt.

Päätavoitteena Jerikon kanssa olisi vielä ensi kesänä päästä pk-jälkikokeisiin ja toivon mukaan saada kaksi 1-tulosta. Hypylle alan jossain vaiheessa kunnolla opettamaan kiertämistä, että tekisi sen ihan rennosti, mutta en ole ollut mikään aktiivinen talven tottistelija koskaan, joten voi olla että aktivoidutaan sen suhteen vasta paremmin kevätpuolella. Olen nyt muutenkin keskittynyt aktiivisemmin näihin nuorempiin, joilla on lyhyellä aikavälillä tärkeämpiä tavoitteita, välillä Jerikon vuoro olla vähän "sivussa" ja ennen kaikkea levossakin.

Ei kommentteja: