lauantai 13. heinäkuuta 2013

Leikkaus ja ninja-hyppy

Torstaina oli ensimmäiset 2-luokan paimennuskisat SBCAK:n alaisissa eli kennelliiton alaisissa kisoissa. Jostain kumman syystä olin tolpalla aivan vetelät housussa, jotenkin kauhunsekaisin tuntein odotin kun lampaita tuotiin tolpalle, kuuntelin kuinka sydän hakkas aivan hullun lailla ja yritin hengitellä rauhassa ettei Jeriko huomaa. Toisaalta olin varma, että Jeriko kuulee sen kuinka mun sydän lyö. Mikä mua sitten niin jännitti? Ihan ensi alkuun se, että millainen tulos näistä "virallisista" kisoista nyt sitten tulee. Toisekseen rataan tutustumisessa järkytyin siitä, kuinka lähellä kisa-alueen laitaa ja avointa porttia jakorinki oli! Eihän siinä ollut kuin 20 metriä matkaa, ts. virheisiin ei todellakaan ollut paljoa varaa. Sitten kun siinä katsoin kolmen edeltävän suorituksia alkoi hirvittämään vielä enemmän, koska tuomarin ohjeiden mukaisesti lampaita ei tolpalla pidetty paikallaan jos koira oli kaaren puolivälissä ja lampaat saattoi sitten lähteä ihan mihin suuntaan tahansa: hyvällä säkällä suoraan hakuporteista, huonommalla säkällä suoraan kohti kisapellon laitaa. Mieleen siinä tuli, että suoritus saattaa siis loppua jo ennen kuin ehtii alkaakaan.

Päätin lähettää Jeriko oikealta, koska siellä puolella oli pellolla vähemmän tilaa tehdä överilaajaa kaarta ja aattelin, että koska Jeriko on nyt ottanut vähän huonommin niitä vasen-käskyjä, niin oikealla kaarella saisin sen paremmin kirimään kaartaan "oikee"-käskyllä. Lähetyksessä aattelin, että annan mahdollisimman vähän painetta sivulle, ettei Jeriko lähtisi kohtisuoraan sivuun vaan enemmän suoraan kohti. Mutta olisi sitten pitänyt laittaa Jeriko hieman takaoikealle itsestäni nähden, jolloin olisin voinut kutsua sen oikealta itseni ohi ja siitä lähettää, se olisi ollut varmaan selkeämpää Jerikolle kuitenkin. Nyt Jeriko oli päättänyt tehdä kaaren kuitenkin vasemmalle (kuten edellisissä kisoissa samalta tolpalta lähettäessä) ja leikkasi hakulinjan aivan mun jaloissa. Katsomossa tätä ei oltu huomattu, mutta tuomari oli kyllä tarkkasilmäinen ja pisteet ropisi pois. Loppukaari oli Jeriko tyylinen eli laaja, ja lampaat lähti meilläkin aika pahasti vinoon valumaan. Hakuportteihin ei niitä saatu tähdättyä.

Loppurata meni kuitenkin oikeastaan ihan hyvin. Jeriko jättä osan vasen-käskyistä "kuulematta", mutta olin itse niin paskanjäykkänä, etten edes osannut hermostua. :D Ajo-osuudet meni mielestäni aikas hyvin linjassa. Toisilta ajoporteilta kääntyessä olin ihan pihalla, että missä se jakorinki nyt sitten oikein onkaan. Hieman pidemmän heinän seasta leikattua ympyrää oli jotenkin tosi vaikee erottaa ja yritin vaan tiirailla, missä oli sen takana oleva 3-luokan tolppa, mutta en meinannut ensin löytää sitä millään. Hieman H. Moilasena sitten siinä katselin, että mihinkäs päin tässä mentäis. Jakorinki löytyi ja tehtiin säkäjako, mä tein Kimmon sanoin "ninja-hypyn" ja lammasporukkaan aukes väli johon nopeasti kutsuin Jerikon ja se oli siinä. :D Häkillä Jeriko taas lähti vasen-käskyllä oikealle, selvästi itsekin tajusi virheensä ja hämääntyi siitä hieman, kun häntä nousi, mutta sitten kun mitään korjausta ei kuulunut laski häntänsä ja jatkoi matkaa. Itse vähän hätiköin käskyttelyissä ja Jerikon yksi pysähdys oli sen verran valuva, että lampaat ehti kerran häkistä ohi, mutta nopealla korjauksella sitten sisään.

Pisteillä ei siis juhlittu: Hakukaari 1/20, nosto 1/10 (ei paljoa nosteltu kun lampaat jo juoksi), kuljetus ohjaajalle 5/20 (ei ollut mikään suora linja, kun oltiin jo aivan vinossa siinä vaiheessa, kun Jeriko lampaat saavutti). Poispäinajo 8/20 (hieman yllättävän huonot pisteet, kun luulin olevani linjalla eikä Jerikokaan leikannut ajolinjaa kertaakaan tms.. Kuljetus 5/10, häkitys 3/10 (aika paljon pisteitä pois tuosta pyörähdyksestä, vaikkei lampaat päässeet yhtä häkin sivua pidemmälle), jako 8/10. Täytyy kyllä sanoa, että paimennuksessa ei todellakaan pisteitä ilmaiseksi jaella. Vaikka kuinka tuntuis menevän hyvin, niin pisteet voi olla jotain ihan muuta, jos tuomarin paikalta katsottuna ajo onkin tapahtunut linjan sivussa. Itse olin joka tapauksessa poispäin ajoon tyytyväinen, koska siinä ei tullut mitään suurempia kiemuroita ja poikittaisajo meni varsin mallikkaasti ja mielestäni prikulleen linjalla. Jaossa oli paljon onnea matkassa, mutta olen kyllä tyytyväinen! Selvästi parempi, kun ei ole keppiä kädessä millä sohia ja paineistaa koiraa, nyt Jeriko tuli nopeasti ja suoraviivaisesti väliin heti kun kutsuin. :) Joka tapauksessa ei ole mikään itsestäänselvyys saada ajettua 2-luokan luokan rataa läpi varsinkaan showlinjaisen koiran kanssa, joten olen erittäin tyytyväinen jo tähän! Ensi kerralla sitten vaan huolellisempi lähetys, vaikka sitten tulisikin överi-kaari, niin eiköhän sitten jo aleta ihan hyvistä pisteistä puhumaan. :)

Salla kuvasi meidän rataa, mutta teknisten kommellusten vuoksi hakukaariosuus puuttuu videolta kokonaan ja videolta näkyy vastaan ajoon lähtö.


Niin ja otinhan mä siellä kuvia sitten 1-luokasta, tässä linkki kuviin. Jos bongaat oman koirasi, niin olet vapaa ottamaan kuvia omaan käyttöön. :)

Ei kommentteja: