keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Keppileikkiä, hyppelyä ja paimennusta

Maanantaina heti Korrin koulutuksen innoittamana aloin pihassa tekemään Jerikolle (ja Ukolle) keppileikkiä. Jeriko oli aivan innoissaan tästä leikistä (kuten kyllä kaikista muistakin leikeistä), pihalle piilotetut kepit löytyi hyvin ja kivaa oli. :) Nyt pitäisi vaan muistaa ostaa kaupasta mini grip-pusseja, että voin vielä työkavereilta pyytää hajustettuja keppejä treenejä varten.


Uskalsin nyt pitkästä aikaa ottaa pk-hyppyäkin. Jeriko tosiaan kohelsi hakkuujätekasan läpi hakukaarella juostessaan toukokuun puolessa välissä ja silloin itse huomasin selvän jumin oikeassa hartiassa jota sitten hieroin ja venyttelin auki. Viime viikolla käytiin Kaiperlan käsittelyssä ja isompaa jumia oli niskassa, josta sitten heijastejumia juuri siihen oikeaan hartiaan ja selkään alemmaksikin. Pitkään aikaan Jeriko ei ole ollut noin jumissa, joten kyllä se tosiaan oli pahasti niskansa/kroppansa retkauttanut, kun täydessä vauhdissa kompuroi. :(


Mutta jumit saatiin kyllä auki ja ai kun se hyppäsi taas kivasti. :) Aloitin maltilla 90 cm, mutta Jeriko hyppi kyllä sitten itsevarmasti ja rennosti myös sen metrin. :) Hyppytreeniä jatkettiin vielä eilen ja taas meni metri hienosti. Nostin korkeuden myös 1,05m ja siinä tuli kosketus eikä hypännyt takaisin, mutta kyllä se siitä pikku hiljaa. Ehkä vähän turhankin nopeasti nyt lähdin tuollaista ahnehtimaan, olisin vaan ollut tyytyväinen siihen puhtaaseen metriin.


Eilen tehtiin myös paimennustreeniä. Kaikki lampaat on nyt ollut isolla laitumella, kun saatiin sitten sähkölanka vedettyä ja aloin siinä porukkaa jakamaan ensin Ukon kanssa. Alkuun meni ihan jees, eka siivu porukasta erilleen ja ajettiin kauemmaksi. Sitten kun piti porukasta vielä erottaa karitsoja, niin ei meinannut onnistua ja Ukko selvästi väsyi. Porukka lähti sitten juoksemaan kohti tätä pois ajettua porukan osaa ja Ukko hakukaarellaan oli turhan hidas ettei meinannut kiinni saada. Kaari meni sitten muutenkin lähteen ohi ja ohops, Ukko "ihan vahingossa putosi" lähteen lätäkköön. Hups. Mua ei kyllä naurattanut ja kun koira oli ilmiselvästi ihan poikki, niin laitoin sen lepäämään. Ukko on kyllä jännän lämpöherkkä verrattuna Jerikoon, heti kun on vähän lämpimämpi sää, niin loppuu puhti kovin äkkiä..


Lammasporukka oli sitten jo yhdistynyt, niin Jerikon kanssa aloitettiin homma alusta. Nyt kun on taas jakoa treenannut ja Jeriko on päässyt myös tekemään itsenäisempiä hommia, niin sillä on ollut tosi hyvä tatsi ja nytkin tuli jakoon ihan olemattomiin väleihin ja mikä kivointa, niin otti porukan heti oma-aloitteisesti haltuun ja lähti viemään, eikä odottanut multa mitään neuvoja asiaan. :) Myöskin porukan vaihtaminen oli hyvää treeniä "käänny"-käskylle, ja lähietäisyydellä Jeriko hienosti nappasi toisen porukan joka oli jo perässä valumassa, ja otti ne haltuun ja kuljetti kauemmaksi. Lisäksi Jeriko piti porukkaa todella hienosti, että vaikka toisen jaon jälkeen meidän haluama treeniporukka meinasi juosta jo poisjaettujen sekaan, niin Jeriko hienosti flänkkäsi sinne väliin ja selvästi nyt ymmärsi tilanteen, että ei kaikki pidä ottaa vaan pitää ne erillään. Nyt aikaisemmin tänä keväänä on herkästi sitten vastaavassa tilanteessa lähtenyt liian laajalle kaarelle ja ottanut koko porukan. Ihan ei sortteeraaminen meiltä/multa onnistu, mutta saatiin jaettua erilleen sopiva treeniporukka, jossa ei ollut pikku karitsoita tai imettäviä uuhia.


Ukko tuli sitten uudelleen kehiin ja ajettiin sitten tätä porukkaa erilleen. Toinen porukka meinasi välillä tulla vähän perässä, mutta sitten pyysin Jeriko taas väliin ja hyvin sai siinäkin vähän treeniä "käänny"-käskylle, että sai sen ottamaan oikeaa porukkaa. Ukko sitten ajeli näitä toisi ja hyvin saatiin treeniin kiihdyttäminen/painaminen, kun jossain kohtaa veto kävi niin lujaksi ja itse olin niin kaukana sivulla, että Ukko meinasi vähän jähmettyä. Suhinalla ja "walk walk"-käskyllä Ukko hienosti keräsi itsensä ja lähti painamaan niitä uudelleen eteenpäin suoraan eikä luisunut flänkille. :)


Jerikolle vielä ihan loppuun pieni harjoitus, kun toinen porukka oli noin 100 m päässä vähän kivien katveessakin ja toinen laitumen etuosassa. Annoin Jerikon ensin ajaa tätä lähiporukkaa ja sitten menin ihan rinnalle auttamaan kääntymisessä. Tässä kohtaa Jeriko ei selvästi enää tajunnut mistä on kyse ja mitä siltä halutaan, kun toinen porukka oli niin kaukana. Useampaan kertaan sai auttaa kääntymään ja sitten antaa vähän apua kaarelle lähtöön, että ymmärsi luopua siitä lähemmästä porukasta. Sitten Jeriko kyllä lähtikin kaarelle ja lopulta äkkäsi oikeat lampaat. :) Erittäin hyvä harjoitus kyllä ja varmasti auttoi Jerikoa taas oivaltamaan asiaa enemmän. Selvästi se että jos mä olen kaukana siitä ja/tai toinen lammasporukka on kaukana, niin ei enää oikein ymmärrä, että "käänny"-käsky liittyy myös paimennukseen eikä johonkin ihan muuhun temputteluun. Tähänhän se kosahti siellä kisoissakin, että kun Jeriko kiinnittyi niihin treeniaitauksiin, niin en saanut sitä kääntymään sillä tavalla, että se oikeasti ymmärtäisi jossain muualla olevan lampaita jotka haluan sen hakea. Hyvä treeni siis tosiaan. :)

Ei kommentteja: